https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-schvalila-snazsi-opravy-vyrobku-vyrobci-je-museji-umoznit-i-po-zaruce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU schválila snazší opravy výrobků, výrobci je musejí umožnit i po záruce

30.5.2024 18:05 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská unie definitivně schválila takzvané právo spotřebitele na opravu zakoupených výrobků. Směrnice vyjasňuje povinnost výrobců opravovat zboží i po uplynutí zákonné záruční lhůty za přiměřenou cenu a v přiměřeném čase. Informovala o tom Rada EU.
 
Opatření, které schválili unijní ministři na svém dnešním jednání v Bruselu, má zároveň motivovat spotřebitele k tomu, aby si zakoupené výrobky nechávali opravit, prodloužili tak jejich životnost a podpořili udržitelnější spotřebu. Cílem je rovněž snížení nákladů na nové nákupy.

Díky novince by měla být v budoucnu oprava rozbitých spotřebičů a dalších výrobků snazší i výhodnější než pořízení nových, a to i po uplynutí záruční doby. "Dnes přijatá směrnice zakotvuje nové právo pro spotřebitele: právo na opravu vadných výrobků snadnějším, levnějším a rychlejším způsobem," uvedla belgická státní tajemnice pro ochranu spotřebitelů Alexia Bertrandová, jejíž země nyní EU předsedá. Norma má podle ní rovněž přimět výrobce k tomu, aby dodávali na trh takové produkty, které vydrží déle a lze je opravit, znovu použít a recyklovat. "Předpis také dělá z oprav atraktivnější ekonomickou činnost, která může v Evropě vytvářet kvalitní pracovní místa. Vítězí tedy všichni ekonomičtí aktéři a také životní prostředí," dodala Bertrandová.

Výrobci budou mít povinnost informovat spotřebitele o jejich právech na opravu zboží a poskytovat opravy u spotřebičů, jako jsou například pračky, sušičky, myčky, chytré telefony či osobní počítače. Pokud bude zboží opraveno v rámci záruky, ta se pak o další rok prodlouží. Po uplynutí této lhůty budou výrobci stále povinni opravovat běžné domácí spotřebiče, u nichž bude oprava stále "technicky proveditelná" v souladu s unijními předpisy. Spotřebitelé budou mít nárok na zapůjčení náhradních zařízení po dobu opravy.

"Seznam opravitelných výrobků může být v budoucnu rozšířen," poznamenala Rada EU. Směrnice bude nyní zveřejněna v úředním věstníku EU a vstoupí v platnost 20. den od zveřejnění. Členské státy budou mít následně 24 měsíců na převedení směrnice do vnitrostátního práva.


reklama

 
Tereza Šupová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

31.5.2024 00:33
Takže nám moudrá bruselská vrchnost poskytne další dobro, ať to stojí co to stojí, ať máme zájem nebo ne, bez ohledu na náklady.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

31.5.2024 07:12
No, před 10 lety jsem si pořídil drtič větví. Odešel mě na jaře ten přítlačný segment. Jediný servis v Karlových Varech, z Brna co by kamenem dohodil. Koupil jsem nový segment. No ale. Drtič měl šrouby s bezpečnostní drážkou a velmi hluboko. Dva měsíce a půl mi dalo práce, než jsem sehnal a upravil šroubováky tak, abych to povolil. Opravitelné to bylo, až na.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

31.5.2024 14:08
Evropské obyvatelstvo je konzumním společenstvím. Hnacím motorem ekonomiky se stalo zejména zajištění stálé spotřeby vyrobeného zboží. Ta je pojištěna snížením kvality, plánované životnosti a omezením opravitelnosti, aby byl spotřebitel donucen kupovat stále nové zboží daného druhu. Jestli se spotřeba vyráběného zboží omezí, třeba kvůli prodloužení životnosti nějakého výrobku, dojde k přesycení trhu a ke snížení prodejní ceny. Následně, k omezení produkce a k poklesu hospodářského výsledku jeho producenta, jakož i ke snížení výběru daně pro státní rozpočet. To je z pohledu ekonomiky kontraproduktivní a nežádoucí. Plnění schválené směrnice eurobyrokratů, jde tedy nejen proti zájmům výrobců, ale i proti zájmům státní kasy a lze tedy předem odhadnout, jak bude v praxi realizována.
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.6.2024 20:39 Reaguje na Tonda Selektoda
Nebojte. Na náhradních dílech byly vždycky mnohonásobně vyšší marže, než na konečných produktech. Takové opravování nebude nic levného.
Odpovědět

Radek Čuda

31.5.2024 14:11
"Předpis také dělá z oprav atraktivnější ekonomickou činnost, která může v Evropě vytvářet kvalitní pracovní místa."

Mne by zajímalo kolik z těch, kteří mají tento nesmysl na svědomí povede k své ratolesti, aby si jako budoucí profesi zvolily právě některé z těch kvalitních pracovních míst.

O tom, jak hodlají docílit těch přiměřených cen ... primárně proto, že to jsou konkrétně jaké ... ani nemluvě.

Mně je ta idea sama o sobě ... věci opravovat a ne vyhazovat a pořizovat si nové ... hrozně sympatická, ale nejsem zase takový píííp abych nechápal, že dnešní realita ... ne existence nějakého vrchnostenského befélu ... tomu prostě moc nepřeje.
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.6.2024 21:55 Reaguje na Radek Čuda
Ale tím nemysleli místa opravářů. Jde o místa úředníků, kteří budou kontrolovat správné vyplňování formulářů o poměru oprav k prodejům, přepočteném množství CO2, počtu prodloužených záruk, ...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist