https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-zdvojnasobi-hasicskou-flotilu-kvuli-zmene-klimatu-a-castejsim-pozarum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU zdvojnásobí hasičskou flotilu kvůli změně klimatu a častějším požárům

5.6.2023 01:59 | BRUSEL (ČTK)
Hašení požáru ve Španělsku v roce 2022.
Hašení požáru ve Španělsku v roce 2022.
Evropská unie minulý týden oznámila, že na letošní léto zdvojnásobí svou leteckou hasičskou flotilu. Učiní tak kvůli výzvám, jako je narůst počtu a intenzity lesních požárů v důsledku změny klimatu. Informovala o tom agentura Reuters.
 
"V několika posledních letech jsme byly svědky dosud největších výzev," uvedl komisař pro krizové řízení Janez Lenarčič. Během uplynulých deseti let byl podle něj zaznamenán v průměru 350procentní nárůst žádostí o pomoc skrze unijní mechanismus RescEU.

"Katastrofy jsou stále častější a intenzivnější," řekl Lenarčič s odkazem na riziko lesních požárů v oblastech, kde dříve nebyly běžné, a povodně v Belgii, Německu a Itálii.

Pro nadcházející sezonu lesních požárů bude rezerva RescEU zahrnovat 24 hasičských letadel a čtyři helikoptéry z deseti členských států. K tomu 11 unijních zemí vyšle téměř 450 hasičů, kteří budou mít základnu ve Francii, Řecku a Portugalsku.

Jižní Evropa se připravuje na suché léto, přičemž některé regiony již nyní trpí nedostatkem vody a zemědělci očekávají nejhorší úrodu za poslední desetiletí, uvedla agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.6.2023 06:50
Záměr určitě potřebný a očekávatelný. Chtělo by se ale trochu více zaměřit i na prevenci, tzn zamezit článkům oslavujícím význam požárům pro (lepší!?) diverzitu. Kruhový profil si to vysvětlí po svém, viz náš loňský pyrohrdina, např v Austrálii jich pochytali kolem stovky. I novináři se zapojili, měřili hasičům příjezdové časy. Za což schytávali obecné výrazy, a to je málo. Takové jednání by mělo být mnohem přísněji postihováno.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.6.2023 08:35 Reaguje na Karel Zvářal
Základem je prevence, přístupnost terénu, přístupnost hasebních prostředků. V stepních lokalitách, co je žádoucí vypalovat (občas), by měl být požár přímo řízen hasiči, jako pomoc HZS přírodě.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.6.2023 09:45 Reaguje na Slavomil Vinkler
Minimálně kolem lidských sídel a únikových komunikací by taková cvičení s preventivním efektem se měla provádět, a to v čase, kdy vegetace není ještě úplně na troud. Mnohde už se tak děje, vzhledem k posílení stavů očekávám, že tato opatření nabudou na významu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist