https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/expert-porizeni-klimatizaci-je-sobecke-prispivaji-k-horsimu-klimatu.lepsi-reseni-jsou-venkovni-zaluzie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Expert: Pořízení klimatizací je sobecké, přispívají k horšímu klimatu. Lepší řešení jsou venkovní žaluzie

10.7.2024 15:55 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Klimatizace vnitřní prostory sice ochladí, ale vypouští teplý vzduch do již tak vyhřátých ulic. Zároveň je na její provoz potřeba elektrická energie, která mnohdy pochází z fosilních paliv. Její provoz proto s sebou nese uhlíkovou stopu a přispívá ke změnám klimatu, shodli se klimatologové, které oslovila ČTK. Nicméně se odhaduje, že domácností s klimatizací bude kvůli zvyšujícím se teplotám přibývat.
 
"Klimatizace se jeví jako výborné, protože lidem uvnitř budovy pomohou, ale to teplo zevnitř budov transportují do toho městského prostředí, tedy do společného prostoru. Nebál bych se to označit za sobecké řešení," řekl Marian Pavelka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

Podle Tomáše Halenky z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy se sice klimatizace podílí na takzvaném antropogenním teple ve městech, ale velice málo. Vedle lokálního působení klimatizace ale zdůraznil její potenciální globální vliv prostřednictvím emisí oxidu uhličitého spojených s výrobou potřebné energie.

S tvrzením, že klimatizace jsou problematické vůči klimatu kvůli spotřebě elektrické energie, souhlasí také Pavelka. "Při našem současném energetickém mixu, který máme, je hlavním zdrojem pro výrobu elektřiny stále ještě uhlí. Tedy proto, abychom se adaptovali na zvyšující se teploty a měli doma chlad, vypouštíme do ovzduší další oxid uhličitý, který klimatickou změnu dále zesiluje," uvedl.

Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) je klimatizace v současné době zodpovědná za emise přibližně jedné miliardy tun oxidu uhličitého ročně z celkových 37 miliard tun emisí na celém světě.

Řešením namísto klimatizace podle Pavelky může být pořízení venkovních žaluzií. "Když máte vnitřní žaluzie, tak je přímé sluneční záření ohřeje, poté se vnitřní žaluzie změní v topení a ohřívají vnitřní prostory. Oproti tomu venkovní žaluzie se ohřejí venku a teplo zůstává stále venku, zatímco v místnosti je o několik stupňů chladněji," řekl. Venkovní žaluzie jsou podle něj oproti klimatizacím levnější, nepotřebují k provozu energii a nejsou hlučné.

Evropská unie má mnohem méně klimatizačních jednotek než Čína nebo Spojené státy, vyplývá ze zprávy IEA, která byla zveřejněna v roce 2018 a vychází z údajů z roku 2016. Podle ní v roce 2016 připadaly na tři země dvě třetiny všech klimatizačních jednotek na světě. Šlo o Čínu, Spojené státy a Japonsko.

Agentura v roce 2018 předpovídala, že do roku 2023 bude v EU instalováno 130 milionů jednotek, ale konkrétní čísla za loňský rok dosud nejsou k dispozici. Zároveň odhadla, že do roku 2050 by se počet jednotek na kontinentu mohl zečtyřnásobit.

Spotřeba energie na ochlazování prostor se do roku 2050 zdvojnásobí, pokud nebudou přijata žádná opatření, předpokládá agentura. Dále uvádí, že v roce 2022 byl podíl domácností s klimatizací 36 procent, do roku 2030 očekává, že se číslo zvýší na 45 procent, v roce 2035 na 50 procent a v roce 2050 na 60 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

10.7.2024 16:53
Zase nějakej radílek ?
Odpovědět
pk

pepa knotek

10.7.2024 17:53
Venkovní žaluzie ohřívá vzduch venku stejně jako ta kritizovaná klimatizace. Když slunce svítí, jsou přebytky el.energie a nikdo neví co s ní, tak proč ji v klimatizaci nevyužít. Uhlí se pálí v zimě, kdy FVE nedávají skoro nic.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.7.2024 06:58 Reaguje na pepa knotek
1*
Odpovědět
RV

Richard Vacek

10.7.2024 18:12
Nesmysl. Klimatizace totiž na rozdíl od žaluzií snižuje vlhkost - to je ten kondenzát, který z každé klimatizace vytéká.
Tedy zatímco teď mi ukazují senzory, že venku je 15 g vody/m3, tak v neklimatizované místnosti to je 13,6 g/m3, zatímco v klimatizované 10,2 g/m3. A i toto hodně rozhoduje o tom, jestli se člověk v místnosti cítí komfortně.
Odpovědět
ig

11.7.2024 11:22
Venkovní žaluzie jsou skvělé, ze 40 stupňů v bytě mi udělají 38. Klimatizace má pak méně práce to stáhnout na mých oblíbených 20.
Odpovědět
PM

Petr Matyas

12.7.2024 08:50
Rad bych upozornil, ze uplne stejny problem je s klimatizacemi v dopravnich prostredcich. Tedy prvnim krokem ktery prosadim bude odstraneni klimatizaci z autobusů. Šak vy se naučite potit, sobci jedni.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.7.2024 09:34 Reaguje na Petr Matyas
Nejde jen o klimatizace. Sobcem se člověk stává i pokud používá v zimě topení. Přitom takové srnka se chová ohleduplně a ani v tuhé zimě neurychluje topením klimatickou změnu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.7.2024 18:48 Reaguje na Richard Vacek
Ale chudák žere něčí majetek a tak je nutné ji zabít. Jen
tak tu nastane ráj na zemi, až po drobné vymizí i vysoká.
Vlky naučí žrát trávu a přivezou medvědy, kteří opovrhují
masem a žijí pouze z bobulí a ovoce.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist