https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/favority-na-nobelovu-cenu-za-mir-jsou-thunbergova-ci-who
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Favority na Nobelovu cenu za mír jsou Thunbergová či WHO

17.9.2020 17:57 | OSLO (ČTK)
Sedmnáctiletou Švédku nominovala trojice norských poslanců a dva švédští zákonodárci. Pokud uspěje, získá Thunberová ocenění ve stejném věku jako pákistánská bojovnice za právo dívek na vzdělání Malala Júsufzaiová, která je od roku 2014 nejmladší laureátkou Nobelovy ceny.
Sedmnáctiletou Švédku nominovala trojice norských poslanců a dva švédští zákonodárci. Pokud uspěje, získá Thunberová ocenění ve stejném věku jako pákistánská bojovnice za právo dívek na vzdělání Malala Júsufzaiová, která je od roku 2014 nejmladší laureátkou Nobelovy ceny.
Letošní Nobelova cena za mír by mohla připadnout švédské ekologické aktivistce Gretě Thunbergové a hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), kteří přitáhli pozornost světa k boji za lepší ochranu klimatu. Podle agentury Reuters to uvedli skandinávští experti, kteří šance kandidátů každoročně hodnotí. Thunbergovou favorizují i sázkové kanceláře, společně se Světovou zdravotnickou organizací (WHO).
 

Držitele Nobelovy ceny za mír vybere norský Nobelův výbor 9. října z 318 uchazečů. Sedmnáctiletou Švédku nominovala trojice norských poslanců a dva švédští zákonodárci. Pokud uspěje, získá Thunberová ocenění ve stejném věku jako pákistánská bojovnice za právo dívek na vzdělání Malala Júsufzaiová, která je od roku 2014 nejmladší laureátkou Nobelovy ceny.

Norský historik Asle Sveen, který o Nobelově ceně za mír napsal několik knih, uvedl, že Thunbergová je v letošním roce velmi silnou kandidátkou. "Nynější rozsáhlé požáry na západním pobřeží Spojených států a stoupající teploty v Arktidě nenechávají lidi na pochybách, že jsme svědky globálního oteplování," řekl Sveen.

Pro Thunbergovou mluví i fakt, že byla nominována podruhé v řadě. Když se loni stala favoritkou sázkařů, ozvalo se mnoho skeptických hlasů, které poukazovaly především na její nízký věk. "Greta je v letošním roce nominována znovu, stejně jako tomu bylo v případě Malaly," připomněl Sveen.

Nobelův výbor ocenil aktivity směřující k ochraně životního prostředí již dříve. V roce 2004 dostala cenu Wangari Maathaiová za kampaň vysadit v Africe miliony stromů. V roce 2007 byl pak Nobelovou cenou za mír vyznamenán bývalý americký viceprezident Al Gore za kampaň upozorňující na riziko globálního oteplování.

"V době koronavirové krize by se Nobelův výbor mohl rozhodnout zdůraznit hrozbu pandemií pro světový mír a bezpečnost," prohlásil Dan Smith, ředitel Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI). "Existuje souvislost mezi škodami na životním prostředí a zvětšujícími se problémy s pandemiemi. Uvidíme, jestli bude chtít Nobelův výbor vyzdvihnout právě tuto skutečnost," dodal.

Na Nobelovu cenu za mír byl jako v předchozích letech nominován také Julian Assange, šéf internetového serveru WikiLeaks, který se zaměřuje na zveřejňování důvěrných a utajovaných informací. Anebo Chelsea Manningová, která ještě jako vojín Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks americké tajné armádní a diplomatické dokumenty a byla za to vězněna.

Mezi nominovanými je dále "hongkongský lid" či vězněná saúdskoarabská aktivistka Ludžajn Haslúlová. Podle agentury Reuters by oceněna mohla být i organizace Reportéři bez hranic nebo německá kancléřka Angela Merkelová, ale jejich nominace nebyla potvrzena. Sázkové kanceláře kromě Thunbergové a WHO favorizují novozélandskou premiérku Jacindu Ardernovou, která byla nominována i loni za své spontánní solidární postoje vůči rodinám postiženým teroristickými útoky na mešity ve městě Christchurch, které si vyžádaly 51 obětí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (54)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MG

Milan G

17.9.2020 18:14
Tohle se nedá nazvat jinak než naprostá degradace ceny. Už když jí kdysi dostal Arafat, Gore nebo Obama tak to bylo na pováženou. Ale nyní už je to naprosto jiná dimenze. Psi štěkaj karavana táhne dál a Alfred se obrací v hrobě.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.9.2020 18:38
Je zajímavé, že pisálci neuvedli kandidaturu Donalda Trumpa, prezidenta USA.

Ať je jaký je, dokázal dotlačit Srbsko a Kosovo k dialogu a uzavření dohody.
Přitlačil některé arabské země ,aby navázaly diplomatické vztahy
s Izraelem. Palestince ke stolu dotáhne také, protože jinak mohou zapomenout na štědré dotace z USA.
Stáhl z Německa tisíce vojáků a má zájem o stabilizaci vztahů s Ruskem.
Stahuje vojáky z Afghánistánu a zarazil ilegální migraci do USA z Mexika.

Pro mír udělal více než dost, ale není miláčkem klimaalarmistů , a proto nobelovku obdrží někdo jiný .
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

17.9.2020 23:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ač Trumpa nijak nezbožňuji, je podstatně větším mírotvorcem,než Afroameričan Obama, který tu Nobelovu cenu za mír dostal. Jako by ti členové Nobelova výboru byli trochu pomatení, protože Obama ve věci válečných konfliktů neudělal vůbec nic, kromě jejich eskalace, vůbec nic.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2020 07:23 Reaguje na Jiří Daneš
Obama udělal pro mír dvě věci. Nechal se ukecat LAS a zařídil "čisté nebe" na Libyí, tj. zničil Kaddáfího letectvo a těžké dělestřelectvo, kterými krutě terorizoval vlastní obyvatelstvo a poslal rotu Pandurů (ještě demonstrativně přes celou Evropu) Baltským zemím, na které chtěl zaútočit Putin.
Nevím, jestli je to na Nobelovku, ale hlavně to dělal až poté, co ji obdržel.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.9.2020 11:04 Reaguje na Pavel Hanzl
S tím plukovníkem je to pravda. Škoda že k tomu nedodáte, zda je to "po něm" v té Lybii lepší.
Nepřijde mi ...

Jinak jste jak Rádio Jerevan:-). Jednak jste si popletl směr:-) ... bo "Dragouni" jeli ne z Německa do Pobaltí, ale z něj do Německa ... jednak v tom konvoji Pandurů fakt moc nebylo:-))).

A já myslel, že tyhle minely pácháte jen když jde o energetiku:-DDD.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2020 12:09 Reaguje na Svatá Prostoto
Pukovních začal brutálně masakrovat celé městské čtvrti letecky i těžkým dělostřelectvem, obětí snad desetitisíce.
LAS (liga arabských států) protestovala v OSN a tlačila na Obamu, ať s tím něco udělá. Jediný má na to techniku.
Ten se dost škubal, že se stahuje z Afgánu i Iráku, ale pak svolil, aby nebyl zase "protiarabský". Vymínil si, že tam nevstoupí noha Amerického vojáka.
Je tam bordel, ale proti Sýrii pořád pohoda.

Nevím jestli to byli Dragouni či čo, ale Putin stahoval vojska k hranicím Litvy a vedl ty stejné řeči, jak před napadení Ukrajiny.
Baltici volali o pomoc a Obama tam poslal demonstrativně rotu (přespávala ve Vyškově), my tam poslali gripeny a je tam klid, Puťka stáhl ocásek.
Asi máte na mysli jinou akci.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.9.2020 14:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Z větší části pomluvy. Bylo proti němu povstání, zorganizované islamisty, které se snažil více-méně standardními metodami potlačit.
MMCH tam, kde nyní vládnou ti islamisté, které uznala i OSN, je daleko hůř než za Kaddáfího. Jedinou nadějí pro Libyi je nějaká nová vojenská vláda, která islamisty buď zastraší nebo zlikviduje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2020 14:27 Reaguje na Jan Šimůnek
Pane Šimůnku, vy máte nějakou chybu v programu, to není možný!!!
Kremelský názor je, že celé Arabské jaro zorganizovali "váleční štváči a imperialisté z Volstrítu"!!
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.9.2020 16:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Nezastávám kremelské názory. Arabské jaro byla revolta, zčásti daná nespokojeností se zhoršujícími se poměry (za které si mohli muslimové převážně sami, zneužitá a zčásti spoluvyvolaná islamistickými extrémisty k odstranění sekulárněji orientovaných vlád. Scénář měl být podobný jako v Íránu. Naštěstí narazil ve většině zemí na včasný odpor silových složek. I ten Kaddáfí by si udělal pořádek a islamisty poslal tam, kam patří. Do ráje, oblažovat 72 hurisek (či hurisáků) denně.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.9.2020 15:08 Reaguje na Pavel Hanzl
S plukovníkem to tam nebylo nic moc, nicméně následný stav byl a je ještě horší. Irák je to samé. Dokonce i v tom Egyptě se to Arabské jaro vymklo a teď tam mají totalitu jak řemen a překvapivě zjišťijí, že to za Můbaraka nebylo zas tak marný.

Jednalo se o Operaci Dragoon Ride, tak si o ní něco načtěte:-). A že ve výzbroji US Army Pandury fakt nejsou, to vám povím rovnou, jako bonus:-).
Odpovědět
sv

18.9.2020 23:07 Reaguje na Svatá Prostoto
Rok trvající kaddáfího válka proti vlastnímu obyvatelstvu byla nic moc. Následný stav je jen a pouze důsledek 40 let devastace, jako v kterémkoli státě bývalého východního bloku. V čem je ta současná egyptská "totalita" jiná či horší než x vojenských režimů, které se v Egyptě vystřídaly? V Egyptě šlo především o vzpouru proti totální korupci Mubarakova režimu a nespokojenost s ekonomickou situací většiny obyvatel a nikoli o boj za nějakou demokratizaci.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.9.2020 11:10 Reaguje na
A že si v tom Egyptě fakt pomohli.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/egypt-prezident-husni-mubarak-povstani-demonstrace-svrzeni-abdal-fattah-sisi-rezim-poprava-trest-zat.A190910_095215_zahranicni_dtt

ostatně ...

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/mubarak-egypt-pohreb-prezident-sisi.A200226_104422_zahranicni_jhr

A Lybie je ještě horší. To není obhajoba toho co bylo, to je jednoduše o tom, že to co bylo bylo nahrazeno ... a možná i v dobré víře ... nový, které se ale ukazuje být ještě horším.

A vtip je v tom, že ti co v té Lybii konali ono dobro, které se ale jaksi nedostavilo, nejsou ti, kteří si v těch nových poměrech musí žít. Pokud tedy mají kliku a podaří se jim alespoň to.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

18.9.2020 12:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Můj soused byl v Libyi za Kaddáfího a pracovně a t delší dobu, stavěli tam tehdy československé firmy silnice, domy s klimatizací pro občany, pořádali průmyslové výstavy a pod. Kupodivu o žádná těžká děla, nebo letectvo, kterými by bylo ničeno vlastní obyvatelstvo nikdy nemluvil,ale mluvil o tom, že lidé dostávali podíl v dolarech z prodané ropy, domky k užívání zdarma za příslib, že nebudou kočovat. Procestoval velkou část Libye a vedl si o toém ,co viděl a zažil deníky. Po mém dotazu po přečtení Vašeho příspěvku a chvilce listování ve svých denících z té doby, mně řekl, že to co jste napsal je obyčejná hloupá lež někoho, kdo možná ani neví, kde vlastně Libye je.
A co se týká Pandurů, to je víceúčelový kolový obrněný transportér vyvinutý rakouskou firmou Steyr-Daimler-Puch, který používá česká armáda, US Army používá obrněné transportéry (OT) M113, nikoliv Pandury. A už nelžete, není to důstojné ve Vašem věku.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

18.9.2020 12:11 Reaguje na Jiří Daneš
v odpovědi na blbé lži mně nestojí za to opravovat překlepy a proto se za ně jen omlouvám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2020 12:19 Reaguje na Jiří Daneš
Zcela evidentně nesledujete zprávy. Samozřejmě Libye (stejně jako Sýrie) byly za sovětských gosudarů v klidu a v určité prosperitě, ovšem v totalitě.
Když se rozjelo (původně v Tunisu) Arabské jaro,
Lidé začali demonstrvat i v Egyptě, v Libyi a později v Sýrii.
To byla prostě lidová vzpoura proti diktaturám (proto se to jmenovalo po našem Pražském jaru), byla poklidná, ale tam, kde to vládní moc nechala zmasakrovat kulomety a děly, tam vznikla ozbrojená povstání.
V Libyi to Amíci nějak jako srovnali, ovšem v Sýrii to řešili Rusi a tam nastalo příšerné vraždění, totálí bombardování celých měst (Aleppo) celé dědiny byly vymazány z mapy atd. atd. ty 4 milióny lidí na útěku hovoří za vše.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.9.2020 14:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Nebyla to žádná "lidová vzpoura". Byla to v podstatě islamistická kontrarevoluce proti daleko liberálnějšímu, demokratičtějšímu a pokorkovějšímu režimu Kaddáfího.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2020 14:31 Reaguje na Jan Šimůnek
Jaká Islamistická?? Přece zlý Emeričan všechny rozeštvala kvůli svým imperiálním cílům!!!
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.9.2020 16:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Podpořila to Obamova administrativa, protože Obama je muslim.
Odpovědět
sv

18.9.2020 22:50 Reaguje na Jan Šimůnek
Blábolíte. Realita je taková, že potenciálně velmi bohatý stát zkrachoval magor kaddáfí tím, že si 40 let si hrál na vojáčky a hrabal pod sebe. Obyvatelé Libye neměli co žrát a tak vyšli do ulic, to je celé. Kaddáfí je začal bombardovat. Než Západ zasáhl tak skoro rok v Libyi trvala občanská válka. Počty uprchlíků z Libye do Evropy velmi rychle vzrůstaly už před rokem 2011 a nebýt tohoto zásahu, tak se v Libyi stane přesně to samé co v Sýrii, tedy genocida statisíců v režii vládních jednotek a miliony na pochodu do Evropy. Likvidace kaddáfího jednotek spojeneckým letectvem zabránila tomu nejhoršímu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2020 07:25 Reaguje na
Přesně tak, Kaddáfí nechal bombardovat nejlidnatější čtvrtě Libyjských měst, naprosto šílené!!
Představte si, že by Zeman poslal Českou armádu, aby bombardovala Líšeň, Bohunice, Vinohrady plné lidí, českých občanů!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.9.2020 11:23 Reaguje na
Co se týče hrabání si pod sebe a hraní si na vojáčky, to máte samozřejmě pravdu. Ale v které rozvojové zemi je to nějak výrazně lepší? Moc jich nebude. Protože ta Lybie samozřejmě není ani v Africe jediný případ a taková Venezuela taky paráda.
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.9.2020 07:48 Reaguje na
"Hrabal pod sebe" tak, že v Libyi byla jedna z nejvyšších životních úrovní v islámském světě. A, na rozdíl od např. ropných států u Perského zálivu, se staral o rozvoj zemědělství a průmyslu, schopných tuto úroveň udržet i po vyčerpání ložisek nafty a plynu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2020 12:20 Reaguje na Jiří Daneš
Možná se jmenovali Dragouni, sorry jako, za ten název se omlouvám.
Odpovědět
sv

19.9.2020 18:31 Reaguje na Jiří Daneš
Tak "podíly dostávali". V tom případě je zajímavé, že kaddáfí na zaplacení starých dluhů třeba vůči ČR, Bulharsku či Ruské federaci z doby existence východního bloku za dodávky zbraní neměl. Místo toho musel žebrat u puťky o odpuštění dluhu, dopouštět se falšování dokumentů (vůči ČR) nebo unášet bulharské sestřičky a vyhrožovat jim z prstu vycucaným obviněním (o šíření HIV), aby dosáhl odpuštění dluhu.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

17.9.2020 18:46
Nakonec, proč ne? Tak za 3-5 let to může dostat Bin Ládin.
Odpovědět

Jan Šimůnek

17.9.2020 19:07
Cenu by měl dostat Trump. Jeden z mála US presidentů po WW2, který nevyvolal žádnou válku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2020 07:26 Reaguje na Jan Šimůnek
Jeho stažení vojáků z Kurdských oblastí které napadli Turci bylo skutečně ostudné. Kurdové se vyznamenali v boji proti ISIL a měli by dostat svůj stát (alespoň tu syrskou část), což Amíci mohli zařídit. Dostali kulový.
Odpovědět
sv

17.9.2020 21:06
Nobelovu cenu míru by měl dostat Ingo Potrykus.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

17.9.2020 21:18
NCM by měli zrušit.

Na druhou stranu kdyby Greta dostala stejnou cenu jako Arafat, tak by to bylo docela příznačné;-DDD.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

17.9.2020 23:02
Skandinávci jsou zřejmě už mentálně dost mimo. Je to snad důsledek alkoholismu jejich předků, viz úsloví "ožralý jak Dán". Dlouhá období nedostatku denního světla za skandinávské zimy, také na duševním zdraví populaci nepřidá. Jinak ,chudák Alfred Nobel, kdyby věděl,co mu z jeho humánní myšlenky udělá současná generace skandinávských expertů, kteří šance kandidátů každoročně hodnotí, určitě by založil nějakou jinou nadaci, třeba pro podporu bezprizorných, co se jim dnes cudně říká bezdomovci,což bylo původně označní pro lidi bez státní příslušnosti a politické vyhnance (viz heslo Nansenův pas).
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

18.9.2020 06:08
No, naštěstí už nebudu na světě, až se za 200 let zvedne hladina moře o 66 metrů a budou zaplaveny Londýn, Berlín, celé Nizozemí a Dánsko. O deltách velkých řek nebo Floridě či východoamerických městech nemluvě.
Já bych dala cenu Grétě!
Změna klimatu je průšvih, corona je jen kosmetická vada na kráse. A dokonce pomáhá snížit emise zhruba o 7 % ročně. Jen tak dál.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.9.2020 06:40 Reaguje na Katka Pazderů
Doba je dostatečně šílená na to , aby se vám tohle přání splnilo.
Odpovědět

Jirka Černý

18.9.2020 06:49 Reaguje na Katka Pazderů
Šlo by jak konkrétně vypíchnout bod kterým se Gréta zasloužila o to že se někde neválčí, byla válka ukončena, nebo byly alespoň pozastaveny boje?
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.9.2020 07:31 Reaguje na Katka Pazderů
K ničemu takovému, pochopitelně, nedojde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2020 07:32 Reaguje na Katka Pazderů
Zvedání moří není primární problém téhle změny klimatu.
Tím je samotné oteplení, předpověď +5.7°C znamená totální rozvrat lidské civilizace a jasné překročení bodu zlomu, kdy pomocí pyramidového jevu se oteplování nekontrolovaně zrychlí.
Odpovědět
va

vaber

18.9.2020 09:04 Reaguje na Katka Pazderů
tolik vody na planetě není, stoupání hladiny není žádný problém pro život na planetě ,existenci života ohrožují jiné faktory
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

18.9.2020 10:45 Reaguje na Katka Pazderů
Doufám, že počítáte i s odparem.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.9.2020 11:07 Reaguje na Katka Pazderů
A pak se divíte, že nemáte po volbách ani nárok na příspěvek:-))).
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

18.9.2020 13:42
Nominanti jsou v pořádku. Zvážil bych ještě nominovat im memoriam Hitlera se Stalinem. Ti už byli osobnostmi roku.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.9.2020 14:14 Reaguje na Michal Ukropec
Problém je, že jednou z podmínek pro nominaci je, že dotyčný/á musí být naživu. Jinak by tu nobelovku už určitě měli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2020 14:29 Reaguje na Jan Šimůnek
Kdyby ji dávali naši ropáci, tak tutově.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.9.2020 16:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Obávám se, že oba tito pánové by spíš prošli u zelených než u ropáků.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2020 18:53 Reaguje na Jan Šimůnek
Člověče nešťastná co měl proboha Stalin nebo Hitler s ekologií?? Kvůli ropě ale dokázali vyvraždit milióny lidí.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.9.2020 11:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Ochrana přírody v obou státech, v nacistickém Německu navíc první zákony na ochranu zvířat na světě.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

18.9.2020 14:30
Nobelovu cenu míru by mohla dostat i Ursula von der Leyen za návrh zpřísnit cíle snižování emisí CO2 do roku 2030 z 40 na 55 %. Ono se sice nepodaří splnit ani těch 40 %, ale snaha se cení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2020 14:36 Reaguje na Karel Tejkal
Je to rozjeté tak dobře, že se to splnit podaří. Normální země už mají z OZE řádově 50% energie, doprava se masivně elektrizuje, už i obří tankery se začínají stavět na LPG (jižní Korea).

Samozřejmě se to nepodaří v babišistáně, protože v něm se nedaří VŮBEC NIC.
A s tím by mohla EU skutečně něco dělat, na čecháčka je potřeba bič.
Já bych zarazil všechny dotace k nám, dokud si neuděláme v tom děsivém bordelu pořádek.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

18.9.2020 14:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Já bych zakázal svítit, topit a vařit. To by v tom byl čert, abychom ty krásné závazky nesplnili.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.9.2020 15:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Tady nic ve zlém, ale vám už docela hrabe, bo váš slovník se začíná podobat slovníku jednoho syna vámi tak opěvovaného národa ... Reinhard se jmenoval.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2020 18:52 Reaguje na Svatá Prostoto
Vy si fakt myslíte, že v normálních zemích platí lidé daně na to, aby to u nás rozkradl soudruh a jeho banda mafiánů?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.9.2020 11:34 Reaguje na Pavel Hanzl
1. řeč je o vaší potřebě biče na čecháčky, což je tedy formulace fakt na ránu a divím se, že ji nečtu v nějaké Vlajce či podobně.
2. vy furt máte plná ústa agenta Bureše, což je mi samo o sobě jedno, já jeho fanoušek nejsem, ale taktně pomíjíte na ty, co byli u vesla před ním.

A hlavně ve své zaslepenosti nejste schopen pochopit, že právě způsob jejich vládnutí byl tím, co Babiše do Strakovky dostalo.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.9.2020 14:43
Šídlo z pytle “Zeleného údělu"

Za celým slavným Zeleným údělem EU je záměr vytahat z občanů peníze. Nyní už je naprosto zřejmé, kdo sponzoroval celou kampaň Grety Thunbergové. Pozoruhodnou shodou okolností oznámila nejslavnější záškolačka světa, že se vrací do školní lavice krátce poté, když premiéři a prezidenti členských států EU na Evropské radě oznámili, že schválili, aby z rozpočtu EU ve výši přes bilion eur šlo v letech 2021 až 2027 na Zelený úděl 35 %,“ informoval Ivan David, europoslanec SPD.

Pro domácnosti a teplárny má být zavedená povinnost kupovat emisní povolenky na topení jak vyplývá ze zprávu Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku Evropského parlamentu s názvem O maximalizaci potenciálu energetické účinnosti fondu budov v EU.

No, alespoň víme, kdo má zaplatit zelené bludy Ulriky Leyen a spol., už jsem se začal bát, že to spadne na bohaté.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.9.2020 16:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jistě, o nic jiného, než o peníze do "těch správných" kapes na poli "boje za klima" nikdy nešlo a nejde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2020 07:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jak jinak přesvědčíte ropáka, že nemá pálit ropu?
Jedině penězmi, on nic jiného nechápe.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.9.2020 20:35
Tato cena se stala kontroverzní už dávno a co má s mírem společného
Grétka. Ona někde dohodla mír mezi válčícími stranami a nebo zabránila
vzniku nějakého konfliktu? Ty její apely maximálně vyvolaly spory mezi snílky a realisty, ale to není mír a ani smír. Soudní lidé už tuto cenu dávno ignorují a vědí, že je udělována na politickou objednávku i těm, kteří války a spory sami vyvolávali. Být Grétkou, tak ji odmítnu,
protože být v takové společnosti oceněných ji možná v budoucnu bude
samotné vadit. Politika je ošidná věc a moudrost některých diskutérů
mě pobavila. Věřit všemu, co se kde šustne a nepřemýšlet nad důvody,
způsoby a nebo pohnutkami aktérů je naivita. Z ohýbané historie víme,
že pravda je relativní a mívá ji vítěz. Myslet si může každý co chce,
ale to je tak maximum možného. Žili, žijeme a žít budeme v klamu, či
polopravdě a tak je zbytečné to hrotit. Na to tu máme ty politiky
a držitele těch cen za mír.







Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist