https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-silon-chce-vyvijet-materialy-ktere-snizi-emise-oxidu-uhliciteho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma Silon chce vyvíjet materiály, které sníží emise oxidu uhličitého

29.10.2023 00:19 | PLANÁ NAD LUŽNICÍ (ČTK)
Jednou z novinek Silon R&D se 16 zaměstnanci je kompaund obsahující kávovou sedlinu. Je to v souladu se světovým trendem používat biomateriály v plastových kompozitech a podpořit tak cirkulární ekonomiku, uvedl Sedláček. Ilustrační foto
Jednou z novinek Silon R&D se 16 zaměstnanci je kompaund obsahující kávovou sedlinu. Je to v souladu se světovým trendem používat biomateriály v plastových kompozitech a podpořit tak cirkulární ekonomiku, uvedl Sedláček. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Firma Silon, která vyrábí plastové směsi kompaundy, bude od 1. ledna 2024 nabízet výzkum a vývoj v samostatné firmě Silon R&D. Chce tak oslovit nové zákazníky, jedním z cílů je vývoj materiálů, které budou přispívat k redukci emisí oxidu uhličitého. V budoucnu investuje Silon R&D desítky milionů Kč do nové poloprovozní linky. Firma Silon čeká letos tržby přes čtyři miliardy Kč. Plánuje rozšíření svého závodu v USA, řekli zástupci firmy, která v Plané nad Lužnicí zaměstnává kolem 350 lidí.
 

"Vizí výzkumného a vývojového centra je vývoj materiálů, které budou významně přispívat k redukci emisí oxidu uhličitého, což je jeden z hlavních skleníkových plynů. Budeme zapracovávat recyklát, který bude z odpadů," řekl vedoucí výzkumu a vývoje Martin Sedláček. Jednou z novinek Silon R&D se 16 zaměstnanci je kompaund obsahující kávovou sedlinu. Je to v souladu se světovým trendem používat biomateriály v plastových kompozitech a podpořit tak cirkulární ekonomiku, uvedl Sedláček.

Silon R&D již rozšířil laboratoře. Má i poloprovozní výrobu s linkou, jejíž hodinová kapacita je deset až 20 kilogramů. Firma testuje mechanické vlastnosti či stárnutí materiálu, dělá chemické analýzy, expertizy, vyrábí aditiva. "Dosud jsme se z 90 procent soustředili na náš vlastní vývoj a vývoj pro zákazníka. Teď chceme naše vývojové kapacity otevřít dalším zákazníkům, kteří by potřebovali pomoci jak s vývojem materiálů, tak s jeho testováním," řekl Sedláček.

Firma Silon má výrobní závody v jihočeské Plané nad Lužnicí a v americké Atlantě. Roční výrobní kapacita je 100 000 tun, firma dodává do více než 45 zemí. Loni v létě prodal Silon divizi Tesil Fibres, která vyrábí vlákna, lotyšské společnosti PET Baltija. Roční obrat této divize byl 700 milionů, měla kolem 160 zaměstnanců. Výši akvizice firmy nesdělily, podle odhadů dosáhla cena středních stovek milionů korun.

"Divizi jsme prodali, protože jsme se chtěli víc zaměřit na technické kompaundy, které děláme dlouhá léta. Snížil se počet zaměstnanců a obrat, ale obrat teď získáváme zpátky, získáváme nové zákazníky. V tuto chvíli jsou naše linky zaplněné na 80 procent, ve Spojených státech jsme vyprodaní, tam plánujeme rozšíření a nábor lidí. A plánujeme další investice z peněz, které jsme získali prodejem divize vláken. Investujeme teď víc do kompaundů. Začátkem roku jsme instalovali velkou linku, která zvýšila kapacitu pobočky (v Plané) o 20 procent," řekl jednatel Šuchrat Saidov.

Firma Silon s tradicí od roku 1950 utržila v roce 2021 přes 3,7 miliardy Kč a měla zisk po zdanění 98,8 milionu Kč. Vyplývá to z výroční zprávy. V loňském prvním pololetí, před prodejem divize, měl Silon podle výroční zprávy tržby 2,55 miliardy a čistý zisk 128,5 milionu. V druhém loňském pololetí, po prodeji divize, měla tržby 1,81 miliardy Kč a skončila v zisku po zdanění 228 milionů. Vyplývá to z výroční zprávy.

Po prodeji divize se Silon plně zaměřil na výrobu a vývoj kompaundů, což jsou polotovary do plastikářského průmyslu. Používají se při výrobě trubek, aut i kabelů, ve stavebnictví, energetice, hygienických produktech nebo v automobilovém průmyslu.

Před prodejem divize Tesil Fibres zpracovala skupina Silon ročně miliardu PET lahví, dovážela je z celé Evropy. V Evropě patří Silon mezi největší výrobce ve svém oboru. Jeho výrobky jsou třeba ve vozech Porsche i na fotbalovém stadionu Bayernu Mnichov.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist