https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firmy-budou-muset-zarucit-ze-vyrobky-neprispivaji-k-odlesnovani-shodla-se-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firmy budou muset zaručit, že výrobky nepřispívají k odlesňování, shodla se EU

6.12.2022 10:39 | BRUSEL (ČTK)
Letecký snímek ukazuje kontrast mezi lesní a zemědělskou krajinou poblíž brazilského Rio Branco.
Letecký snímek ukazuje kontrast mezi lesní a zemědělskou krajinou poblíž brazilského Rio Branco.
České předsednictví v Radě Evropské unie v noci na dnešek dohodlo s vyjednavači Evropského parlamentu podobu nařízení, které má omezit podíl EU na odlesňování planety. Norma vytváří pro dodavatele produktů, jako je káva nebo hovězí maso, povinnost ověřovat, že zboží nepochází z odlesněné oblasti. Za porušení hrozí firmám pokuty i vyloučení ze zadávání veřejných zakázek.
 

Rada EU dosáhla předběžné dohody s parlamentem rok poté, co návrh předložila Evropská komise. Až finální text odděleně potvrdí členské země i europoslanci, bude moci nařízení vstoupit v platnost. Některá ustanovení nicméně začnou platit až o 18 měsíců později.

Během vyjednávání byla rozšířena působnost nařízení na některé další produkty. Kromě kávy, kakaa, palmového oleje, hovězího, sóji a dřeva se vztahuje také na gumu, dřevěné uhlí, čokoládu nebo nábytek. Zároveň se změnila definice "degradace lesů", která nyní zahrnuje také proměnu přírodního lesa na plantáž nebo vysázený les.

Evropský parlament v tiskové zprávě podotýká, že dojednaný text žádnou komoditu nezakazuje. Dodavatelé zmíněných produktů však nebudou moci v EU prodávat, aniž by oficiálně deklarovali, že jejich zboží nezpůsobilo úbytek přírodních lesů, ať už v unii nebo za jejími hranicemi. Opatření se vztahuje také na export daných položek z EU.

Podle eurokomisaře Virginijuse Sinkevičiuse unie zavádí první zákon na světě mířící proti globálnímu odlesňování. Mezi lety 1990 a 2020 podle odhadu Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) planeta ztratila 420 milionů hektarů lesů, což je plocha větší než rozloha EU. Spotřeba unie k tomuto vývoji přispívá asi jednou desetinou.

Unijní instituce ve snaze omezit svůj podíl plánují zavést systém přidělující jednotlivým zemím stupeň rizika spojeného s odlesňováním. Čím vyšší riziko, tím vyšší budou pro firmy a státní orgány požadavky týkající se prověřování produktů z dané země. Opatření počítá také s pokutami "úměrnými ekologickým škodám a hodnotě příslušných komodit", které mají dosahovat minimálně čtyř procent ročního obratu dané firmy v EU. Za porušení nařízení hrozí také dočasné vyloučení z veřejných zakázek a odstřižení od veřejných prostředků.


reklama

 
Alan Lexa
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.12.2022 10:55
Blablabla - bláboly , jako vždy.
Kdo a jakým způsobem bude ověřovat "záruku" firmy ?
Papír snese všechno, asi tak.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.12.2022 11:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Také mi to přijde jako prázdné gesto. Navíc těch deset procent, co unie spotřebuje, výrobci snadno udají jinde. Je to podobné kino, jak na farmářských trzích, kde prodávající nabízí produkty z velkovýroby, u kterých nikdo s jistotou nedokáže určit místo původu.
Odpovědět
va

vaber

6.12.2022 11:05
,,Za porušení hrozí firmám pokuty i vyloučení ze zadávání veřejných zakázek,,
to je velice neurčité řešení které firmám nebude moc vadit, jako vždy,
,,pro dodavatele produktů, jako je káva nebo hovězí maso, povinnost ověřovat, že zboží nepochází z odlesněné oblasti,, a odkud budou dovážet?
jak půjdou daleko do minulosti s tím odlesněním ?celá Evropa byla odlesněna,
takový papír si sežene každý
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

6.12.2022 12:00
Logo firmy podbarví zelenou barvou, do Příručky kvality udají, že se nepodílejí na odlesňování. Auditor si udělá čárku, že splněno (tedy papírově). A je to, máme další ekologickou firmu ! ;)
Takhle to přesně chodí!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.12.2022 12:18
Koukám, že míra buzerace ze strany EU fakt nezná mezí.

V normálním světě by to ty firmy samy deklarovaly ... ideálně pokud by to byla pravda:-))) ... a zákazníci by na to podle svých preferencí reagovali. Kupovali by to, byli by ochotni platit třeba o něco vyšší ceny a tak ...

V EU na to budeme mít předpis ... kterej se stejně bude nějak ojebávat.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.12.2022 12:35
Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

6.12.2022 14:00
Totální(totalitní?) nesmysl Velká většina produkční zemědělské půdy je odlesněná plocha. V Evropě, severní Americe, jižní Americe......
Odpovědět

Viktor Šedivý

7.12.2022 00:18
No to jsem zvědav, jak se pak soudruzi srovnají s tím, že slavný Green Deal a nesmyslné "využití biomasy" aneb částečná náhrada uhlí dřevní štěpkou znamená dnes jedno z největších ohrožení lesů.

Co včil? On ten boj s CO2 nějak vázne, že? A působí víc škody než užitku.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.12.2022 17:03
Opět přeložím do srozumitelného jazyka! Vytvoří se komise, která to vymyslí, vytvoří se "neúplatný" úřad, který vydá certifikáty a "neúplatní" komtrolóři to zkontrolují. Bude to jako kdysi s Čechem majícím pole v Polsku, který mohl produkci z toho pole dovážet bez cla. To pole rodilo tolik, že jsem mu řekl, že pole od něho koupím. Pochopil moji narážku a
na mé směně už ty metráky obilí a brambor nevozil, ale vozil je jindy,
když tam byl někdo, kdo potřeboval ty brambory a obilí bez cla a sám
si nechtěl špinit ruce.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist