https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fotosoutez-zaostreno-na-jizerky-otevrena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fotosoutěž Zaostřeno na Jizerky otevřena

10.4.2021 15:34 | PRAHA (Ekolist.cz)
Do soutěže se může přihlásit každý s až 4 snímky Jizerských hor.
Do soutěže se může přihlásit každý s až 4 snímky Jizerských hor.
Foto | Jana Aulichova / Zaostřeno na Jizerky
Jedenáctý ročník fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky vyhlásila Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody. Do soutěže se může přihlásit každý s až 4 snímky Jizerských hor. Uzávěrka je v pátek 4. června. Z došlých fotografií vybere odborná porota 13 nejzdařilejších, ze kterých sestaví benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2022. Na autory takto oceněných snímků čekají ceny od společnosti Canon. Výtěžek z prodeje kalendářů věnuje nadace na projekty pomáhající Jizerským horám. Z širšího výběru vznikne putovní výstava, která bude k vidění po celý rok ve vybraných obcích nejen Libereckého kraje.
 

„Naším cílem je nejen ukázat krásy Jizerek, ale zároveň jim pomoci a poukázat na nutnost jejich ochrany,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel nadace. Krom poroty vybere do výstavní kolekce jeden snímek i široká veřejnost, která o něm bude hlasovat po celou dobu letních prázdnin na internetových stránkách. Vyhlášení výsledků fotosoutěže a představení kalendáře Zaostřeno na Jizerky 2022 proběhne v rámci podzimní vernisáže výstavy. Zde nadace věnuje každému účastníkovi jeden jeho výtisk a zahájí i prodej kalendářů široké veřejnosti.

Snímky do soutěže je potřebné zaslat jak elektronicky na info@nadaceivanadejmala.cz, tak i vyvolané s velikostí delší strany minimálně 28 cm na adresu Matoušova 453/21, 460 01 Liberec 3. Pro otištění v kalendáři musí být snímky orientované na šířku.

„V průběhu předchozích deseti ročníků jsme vydali třináct a půl tisíce kalendářů a i když jsme loni náklad navýšili, všech 1 800 kusů jsme rozprodali prakticky do posledního," vysvětluje Petrovský. Výtěžek z prodeje pomůže v letošním roce s projektem obnovy evropsky významné lokality Jizerské smrčiny, který realizuje Jizersko-ještědský horský spolek a jehož cílem je záchrana cenných rašelinišť v samém srdci tohoto pohoří a zároveň zlepšení druhové skladby místních lesů. V minulosti peníze pomohly například s obnovou návštěvnické infrastruktury, zprůchodnění části toku řeky Smědé nebo s výsadbou tisíců stromů do Jizerských hor.

Nadace vyhlašuje fotografickou soutěž Zaostřeno na Jizerky od roku 2011 a každým rokem dorazí kolem dvou set snímků od přibližně 50 autorů. Krom fotografů z České republiky se pravidelně hlásí i ti z polské strany Jizerských hor. „Každým rokem se těším na nové fotografie, které do soutěže přicházejí. Jejich autoři mě i po těch letech dokáží překvapit pohledem na zcela nová místa nebo pořídit nějaký netradiční snímek i notoricky známé lokality. Ukazuje mi to, že toto malé, ale krásné pohoří nabízí opravdu nekonečnou přírodní podívanou. S o to větší péčí bychom ji měli chránit. Věřím, že i naše fotosoutěž k tomu nějakou měrou napomáhá“ uzavírá Petrovský.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist