https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francie-bude-prispivat-lidem-na-opravy-obleceni-a-bot-ve-snaze-snizit-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francie bude přispívat lidem na opravy oblečení a bot ve snaze snížit odpad

15.7.2023 19:34 | PAŘÍŽ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ulomený podpatek, roztržené kalhoty nebo chybějící knoflíky na košili? Jestli žijete ve Francii, nevyhazujte takové oblečení, protože od října vláda začne platit "bonus za opravy" v rámci nového schématu, jak snížit množství odpadu, napsal zpravodajský server The Guardian.
 

Odhaduje se, že ve Francii se ročně vyhodí 700 000 tun oblečení, z nichž dvě třetiny končí na skládkách. Od října budou moci lidé žádat o vrácení 6 až 25 eur (asi 140 až 600 korun) z nákladů na opravu oděvů a obuvi v krejčovských dílnách nebo u ševců, kteří se do programu zapojili.

Mezi trendy poslední doby patří udržitelná móda, která vede lidi k tomu, aby oblečení a boty nejen opravovali a používali opakovaně, ale aby také snížili množství textilu a obuvi, které kupují, a darovali to, co už sami nechtějí nebo nepotřebují.

Program bonusů za opravy je součástí širšího úsilí francouzské vlády reformovat textilní průmysl, který patří k nejvíce znečišťujícím na světě, a bojovat proti tzv. rychlé módě. Obchody s oděvy a textilem musí mimo jiné označovat, z jakého materiálu je jejich zboží vyrobeno a z jaké země pochází.

Opatření na podporu spotřebitelů, aby opravovali, znovu používali a recyklovali oděvy, navazují na podobný program, který nabízí bonusy těm, kdo si nechají opravit domácí spotřebiče.

V roce 2020 byl ve Francii přijat zákon, jehož cílem je změnit výrobní metody a spotřební návyky ve vztahu k domácím potřebám. Jeho snahou je snížit množství odpadu, šetřit přírodní zdroje, omezit poškozování biologické rozmanitosti a zároveň řešit klimatickou krizi.

Legislativa má podobu šestiletého plánu, který odstartovala vzdělávací a informační kampaň, jež vytyčila cíle co do snižování spotřeby, opětovného použití a recyklace výrobků, včetně cílů pro odstranění plastů na jedno použití. Každý rok jsou v rámci legislativy zaváděna nová opatření.

V roce 2022 byly veřejné budovy včetně nádraží, nemocnic a škol povinny instalovat fontánky na vodu a na začátku letošního roku bylo restauracím s více než 20 místy k sezení a provozovnám rychlého občerstvení zakázáno používat jednorázové příbory, talíře a kelímky pro jídla konzumovaná na místě.

V roce 2016 Francie zakázala supermarketům likvidovat neprodané potraviny místo toho, aby je darovaly k další distribuci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

16.7.2023 11:29
tímhle způsobem se udržitelná ekonomika dělat nedá...
Odpovědět
Pe

Petr

16.7.2023 12:26
A přitom žijeme ve spotřební ekonomice, kde je úplně a naprosto vše závislé na nadvýrobě a nadspotřebě. Bez těchto dvou věcí by se svět okamžitě zhroutil a zkrachoval. Tudíž mi není jasné jak chceme dosáhnout nějakého snížení čehokoliv a vůbec nějaké změny v myšlení lidí, do kterých po generace pereme reklamy a vychováváme je v přesvědčení, že nakupování a utrácení je smysl života a znak moderního člověka a sociálního postavení.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

17.7.2023 06:45 Reaguje na Petr
To je spíš na dost obsáhlou diskusi o tom, jak v 80. letech se vytvořil koncept “ kdo rychle vyrábí, dvakrát vyrábí “ samozřejmě na úkor kvality. Čímž se zavinili to, že společnost se stala spotřební a důraz na opravitelnost marginální. Tudíž dominuje výroba nad udržitelnosti, což umožnilo rychlejší drancování zdrojů ať biologických či umělých.

To, co je hrozivé, že výrobci aby si zajistili výrobu i v budoucnu své výrobky systematicky poškozují.
Takový docela pěkný příklad jsou džíny. Když jsem chodil do základny, vydrželi pět let jako nové dnes mi nevydrží ani rok denního nošení a tak by se dalo pokračovat do nekonečna.

Vtipné na tom je, že když jsem je šel reklamovat, prodavačka řekla, že si mám kupovat džíny za 2000 a ne za 800 a tak jsem se zeptal, kde seženu džíny za dva tisíce? Řekla, že si ke mám jít koupit k “ aziaťm”

A s vítána to není o nic lepší. Vlastně nechápu, proč bychom si melou boty a oblečení opravovat, když nepřežiju ani dva roky denního používání?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

17.7.2023 06:46 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Což dva roky je záruční doba
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

17.7.2023 06:47 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Botama
Odpovědět
Pe

Petr

17.7.2023 18:02 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Udržitelnost je nesmysl v situaci, kdy 8 miliard lidí si musí vydělávat na svoje živobytí - výrobou. Když omezíme výrobu, čím se ti lidé budou živit?
A vy tu prodavačku džín nechápete? Já ano. Kdyby prodávala džíny, které vydrží pět let, prodá jedny denně, nevydělá si ani na jídlo a obchod zkrachuje. Řešením je prodávat džíny, které nevydrží ani rok, a které lidé jako vy ochotně a stále dokola nakupují. Výrobci a jejich zaměstnanci mají stálou práci a stálé příjmy, prodavačka a prodejce mají stálou práci a stálé příjmy. Systém funguje.
Jak byste to řešil vy? Ono to jiné řešení nemá. A udržitelnost na to naroubovat nejde.
Odpovědět
Pe

Petr

17.7.2023 18:20 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Kupte si tedy troje džíny po osmi stech.
Odpovědět
va

vaber

17.7.2023 08:56
ono by bylo lepší, kdyby všechny ty úřady na licencování výrobků, nepustily na trh výrobky které nic nevydrží, prostě plastový šrot,
byly by na trhu jen kvalitní výrobky, které by se vyplatilo opravovat nebo které by nebylo třeba opravovat
ovšem to by narazilo u výrobců ,kteří chtějí vyrábět co nejvíc, bořilo by to kapitalistický řád
Odpovědět
Pe

Petr

17.7.2023 18:07 Reaguje na vaber
A čím by se lidí živili?
Odpovědět
Pe

Petr

17.7.2023 18:17 Reaguje na vaber
A z jiné strany: Jak se pozná kvalitní výrobek a jak dlouho má vydržet? Když si někdo koupí nejlevnější výrobek, určený jen pro občasné použití, a používá ho denně, tak se mu samozřejmě brzy rozpadne. Je to chyba výrobku, nebo majitele? Jinému takový výrobek naopak slouží velmi dobře dlouhá léta.
Co s tím? Zakázat takové věci?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist