https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzske-ministerstvo-zivotniho-prostredi-varuje-pred-nedostatkem-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzské ministerstvo životního prostředí varuje před nedostatkem vody

7.3.2023 10:17 (ČTK)
Francie zažívá nejsušší zimu od roku 1959.
Francie zažívá nejsušší zimu od roku 1959.
Stovka prefektů francouzských departementů by neměla váhat s rychlým vydáním nařízení omezujících místní využívání vody, a to vzhledem k alarmujícímu stavu podzemních vod. Podle agentury Reuters to prohlásil ministr zdravotního prostředí Christophe Béchu. Francie zažívá nejsušší zimu od roku 1959.
 

"Bijeme na poplach vzhledem k situaci, v níž se nacházíme, protože se blížíme ke konci období, pro které je obvyklé doplňování podzemních vod," řekl Béchu. Podle předpovědí počasí se zdá, že by nyní mělo pršet až do 15. března. Ministerstvo se po tomto datu poradí s prefekty, jak postupovat dále.

"Vkládáme skutečné naděje do nadcházejících dnů, kdy se předpokládá déšť na většině území Francie, ale ne všude. Máme vážné obavy o povodí Středozemního moře a koridor Rhôny," uvedl Béchu.

Podle vládních internetových stránek Popluvia mají v současné době aktivovanou žlutou nebo oranžovou výstrahu před suchem departementy Pyrénées-Orientales, Bouches-du-Rhône, Var a Ain na jihu a východě země. Departementy Yvelines západně od Paříže a Savojsko na východě země aktivovaly nízký stupeň předběžné výstrahy.

Béchu uvedl, že do konce týdne dosáhne počet departementů s nějakým stupněm výstrahy před suchem dvanácti.

Nízká hladina vody loni v létě ovlivnila produkci vodních elektráren a vynutila si snížení výkonu francouzských jaderných elektráren, které využívají říční vodu k chlazení reaktorů. V několika částech země byly také přerušeny dodávky pitné vody, čemuž by se Béchu letos rád vyhnul.

Ministr proto vyzval prefekty, aby "nereagovali přehnaně, ale rychle" vzhledem k tomu, že i několikadenní prodleva mezi oficiálním vyhlášením stavu sucha a restriktivními opatřeními může znamenat rozdíl.

Národní plán hospodaření s vodními zdroji, který se původně očekával v lednu, by měl být nyní zveřejněn do konce března, uvedlo ministerstvo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

7.3.2023 18:12
Takže francouzké JE zase pojedou jen napůl a Francie bude elektřinu dovážet. Také ceny pšenice půjdou lokálně (v EU) nahoru, ale uvidíme, zatím je vegetace na začátku.
Odpovědět

Viktor Šedivý

7.3.2023 21:44 Reaguje na Katka Pazderů
Snižování výroby v JE byl spíš důsledek na úplné minimum omezené údržby a rozvoje.
Vždyť kdo by investoval do technologie, kterou může v kterémkoli okamžiku banda bruselských šílenců zabít?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

8.3.2023 06:45 Reaguje na Katka Pazderů
Evropa je zavalena ukrajinskou pofidérní pšenicí, takže s tou cenou to nebude tak horké. Neustále klesá.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist