https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/geolog-nelze-odhadnout-kdy-se-projevi-ucinek-steny-proti-vlivu-dolu-turow
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Geolog: Nelze odhadnout, kdy se projeví účinek stěny proti vlivu dolu Turów

7.2.2022 01:07 | PRAHA (ČTK)
Geolog už dříve upozornil, že stěna na polské straně má být dokončena až letos v červnu a její účinnost vyhodnocena v roce 2023.
Geolog už dříve upozornil, že stěna na polské straně má být dokončena až letos v červnu a její účinnost vyhodnocena v roce 2023.
Podzemní stěna proti odtoku vody může zmírnit dopady provozu polského hnědouhelného dolu Turów na české území. Zda bude dostatečná, se ukáže až příští rok, sdělil ředitel České geologické služby Zdeněk Venera. Uvedl, že nyní nelze spolehlivě odhadnout ani rychlost možných pozitivních dopadů stěny. Kompenzace, kterou už Česká republika od Polska dostala, by podle něj měly být rychle využity k zajištění přívodu vody do míst zasažených vlivem dolu.
 

Budovanou stěnu jako nedostatečnou kritizují například organizace Frank Bold a Greenpeace. Podle nich by také její případná dostavba či prodloužení trvaly moc dlouho na to, aby ochránily zásoby vody v příhraničí.

"Podzemní stěna je řešením, které může zmírnit dopady dolu Turów na české území. Zda toto řešení bude dostatečným, se skutečně uvidí až v příštím roce. V současné době hladiny podzemní vody stále klesají jak v hlubších vrstvách, ve kterých důl Turów realizuje podzemní těsnící stěnu, tak i ve svrchních vrstvách, ze kterých odebírá podzemní vodu vodní zdroj Uhelná," napsal ČTK Venera.

Geolog už dříve upozornil, že stěna na polské straně má být dokončena až letos v červnu a její účinnost vyhodnocena v roce 2023. "Pokud se ukáže, že důl Turów je odpovědný za další pokles hladiny podzemní vody, polská strana přijme další opatření," uvedl geolog s tím, že to ve čtvrtek uzavřená mezivládní smlouva ošetřuje. Podotkl, že se může ukázat, že je nutné bariéru prodloužit či prohloubit pro maximální zajištění ochrany vody. Nepotvrdil však tvrzení kritiků, že by dodatečné úpravy zásoby vody už neochránily.

"V současné době nelze spolehlivě odhadnout ani rychlost případných pozitivních dopadů těsnící stěny, které bude záviset na řadě faktorů, například i na velikosti srážek a výskytu sucha, které budou mít velký vliv obnovu původních hladin podzemní vody," vysvětlil Venera. "Proto by peníze z polských kompenzací měly neprodleně směřovat na přípravu a následnou realizaci staveb, které budou přivádět dostatek vody z oblastí nezasažených vlivem dolu Turów," dodal.

Česko minulý týden stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie, protože Polsko zaslalo finanční kompenzace. Poslalo smluvenou částku 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun). Z toho 35 milionů eur poputuje do Libereckého kraje, deset milionů eur má náležet českému státu.

Česko se na unijní soud obrátilo loni v únoru poté, co polské úřady schválily prodloužení těžby v dole do roku 2026. Podle české vlády se tak stalo bez dostatečného posouzení vlivu dalších prací na životní prostředí, což je i názor Evropské komise (EK). Varšava námitky Prahy i Bruselu odmítala. Soud pak loni v květnu nařídil Polsku ukončit práce v dole až do vydání konečného rozsudku. Protože se Varšava odmítla podřídit a těžba pokračuje, vyměřil soud Polsku pokutu půl milionu eur (12,2 milionu korun) denně. Částka vzrostla na skoro 70 milionů eur (1,7 miliardy korun). Penále se má přestat načítat dnem stažení žaloby.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

rl

rýpal lesní

28.2.2022 12:59
Nedočetl jsem se tam nikde, zda naše Vláda ČR podporuje či uvažuje, nebo připravuje, návaznou těžbu v české části žitavské pánve na území České republiky. K predikci chování vodního prostředí při současně provedených úpravách jen tolik, že jakákoliv úprava podmínek v horizontu zvodní jiných, a to samostatně, není schopna zajistit změnu podmínek ve všech horizontech (vrstvách, které jsou propojeny) v profilu a tím zlepšit podmínky v oblasti tak, aby se navrátilo prostředí před stržením vody do dolu Turów. Tato skutečnost je zásadní, faktická, odborně jasná i vzhledem ke znalosti průběhu vrstev dokladovatelná. Zástupce ČGS správně podal informace odborné, ovšem politici záměrně výsledky křiví ve prospěch politického řešení problému. Daná lokalita má pro řešení přeshraničních vod určeného zástupce české strany (Kinkor) a je jasné, že se dlouhodobě nekoná ve smyslu škod. Polský premiér na TK s naším premiérem vůbec vznik škod nepřipustil.
I to mne vede k závěru, že těžba na území ČR je tajně připravována a je východiskem řešení situace, které bude nevyhnutelné, a to důvodu zanedbání stavu a postupů. Tato vláda si jen dělá z odborníků šprťouchlata.
<rýpal lesní>
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist