https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/golfsky-proud-je-nejpomalejsi-za-1000-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Golfský proud ovlivňující klima na planetě je nejpomalejší za 1000 let

26.2.2021 17:17 | LONDÝN (ČTK)
Jedním z důvodů, proč atlantický systém proudění zpomaluje, je tání ledu v Grónsku, kde se do oceánu dostává obrovské množství chladné sladké vody, která ovlivňuje proces zanořování proudu ke dnu.
Jedním z důvodů, proč atlantický systém proudění zpomaluje, je tání ledu v Grónsku, kde se do oceánu dostává obrovské množství chladné sladké vody, která ovlivňuje proces zanořování proudu ke dnu.
Systém Golfského proudu, který dalekosáhle ovlivňuje klima na planetě, zpomalil na nejnižší rychlost za poslední tisíciletí. Ve dvou nových studiích k tomuto závěru dospěli vědci, podle jejichž měření oceánský proud, který přináší teplou vodu k Evropě, zeslábl vinou globálního oteplování více než se předpokládalo. Může to mít velmi znepokojující důsledky, napsal deník Financial Times.
 

V odborném magazínu Nature Geoscience odborníci zveřejnili studii založenou na měření teplot a pohybu sedimentů, z níž vyplývá, že takzvaná Atlantická jižní cirkulace (AMOC) výrazně zpomalila. "Velmi pravděpodobně je to způsobeno emisemi skleníkových plynů, protože pro zpomalení jiné přesvědčivé vysvětlení neexistuje," tvrdí Stefan Rahmstorf, jeden z autorů studie z Institutu pro zkoumání změn klimatu v německé Postupimi. "Přesně toto nám klimatické modely předpovídaly už desítky let."

Golfský proud je oceánské proudění, které unáší teplou vodu z tropů podél východního pobřeží severoamerického kontinentu. Proud, kterým teče stokrát více vody než korytem Amazonky, se cestou postupně ochlazuje a v oblasti Grónska klesá ke dnu a chladnou vodu unáší jižním směrem do Atlantického oceánu.

Za poslední století proud zpomalil o 15 procent a podle Rahmstorfa už tím citelně ovlivňuje vzorce počasí, například v jižní Evropě jsou kvůli tomu častější vlny extrémních veder. Atlantické proudění je ale komplexní fenomén a kromě proudění teplé vody k Evropě hraje roli například v tom, že Británie má mírné zimy; ovlivňuje i tvorbu bouří.

Právě proto považuje Rahmstorf zjištění za znepokojivá. "Pokud to tak bude pokračovat, můžeme se brzy přiblížit k bodu zvratu, kdy se celé proudění úplně naruší."

Jedním z důvodů, proč atlantický systém proudění zpomaluje, je tání ledu v Grónsku, kde se do oceánu dostává obrovské množství chladné sladké vody, která ovlivňuje proces zanořování proudu ke dnu. Svou roli hrají i vyšší srážky v Severní Americe, kde se do oceánu dostává větší množství sladké vody, a také stoupající teplota oceánu, která snižuje rozdíl teplot vody mezi tropy a pólem.

Britský oceánograf Andrew Meijers, který se na výzkumu nepodílel, má za to, že studie "odhaluje, že před érou změn klimatu způsobených lidskou činností bylo atlantické proudění relativně stabilní a silnější než je nyní". "To naznačuje, že zpomalení není přirozenou změnou, ale výsledkem lidského vlivu."

Jiní vědci ale dál zdůrazňují, že ohledně toho, jak Golfský proud ovlivňuje počasí v Evropě, stále panuje velká nejistota. "Jde o zajímavou studii a vyžaduje další bádání. Nicméně bychom v jejích výsledcích neměli vidět víc, než v nich je," řekl klimatolog Tim Palmer z Oxfordské univerzity.

Jiný výzkum zveřejněný v časopise PLAS tvrdí, že tempo globálního oteplování se zvyšuje, což může Golfský proud zcela zastavit. Šéf výzkumného týmu, Johannes Lohmann z kodaňské univerzity se ale domnívá, že během následující stovky let k tomu nedojde, pokud oteplování nenabere vyšší rychlost.

"Stále se vede široká debata o tom, zda bod zvratu v atlantickém proudění už je na spadnutí," řekl Lohmann. "Máme díky klimatickým změnám v historii přesvědčivé důkazy o tom, že už dříve AMOC přešla ze stavu podobného tomu, v němž se nacházíme nyní... až k úplnému zastavení," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (36)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

26.2.2021 17:39
A po kolikáté, za dobu své existence ?

Jak dlouho je Golfský proud sledován tak intenzivně, jako je věnováno výzkumu a dobývání vesmíru ? Zelené Grónsko jim nic neříká ?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

26.2.2021 20:11 Reaguje na smějící se bestie
Název Grønland, Zelená země, tomu ostrovu dal Erik Rudý jen tak z legrace. Nebo, že by tam opravdu tehdy rostla všude tráva a proto se tam ti Vikingové usadili?
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

26.2.2021 20:39 Reaguje na Jiří Daneš
Vikingská kolonie v Grónsku žila docela dobře právě z pastvy. Pak se ale ochladilo a oni se nedokázali změně přizpůsobit. Kolonie prakticky vyhynula. Vikingové nedokázali ani převzít způsoby obživy od Inuitů.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

27.2.2021 00:46 Reaguje na Karel Tejkal
Je logické, že na prežitie potrebovali aj drevo. Čítal som prácu, kde sa uvádzalo, že časť dreva na kúrenie pochádzalo z mora, kde morské prúdy donesú stromy zo sibírskych riek, to bolo zároveň aj stavebné drevo. Drevo na stavbu lodí a špeciálne kvalitné remeselné použitie vozili z ameriky. Časť dreva na kúrenie bola priamo z Grónska, v tom čase na pobreží rástli stromy, síce zakrpatené brezy a vŕby ale boli tam. Paleonálezy ukazujú, že časť ornej pôdy a lúk získali vikingovia práve vypálením pôvodného lesa.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

27.2.2021 04:46 Reaguje na Vladimir Mertan
Ze sibiřských řek? Které proudy to asi budou?
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

27.2.2021 07:58 Reaguje na Jarek Schindler
https://theses.cz/id/2ppvsq/682257

https://www.academia.edu/6291458/St%C5%99edov%C4%9Bk%C3%A9_Gr%C3%B3nsko_a_Amerika_V%C3%ADnland_CZECH_PREPRINT

Ten prúd tečie zo severu okolo Grónska sa domnievam, ale sibírske drevo sa určite vo vykopávkach stavieb našlo.
Odpovědět
ig

26.2.2021 20:58 Reaguje na Jiří Daneš
Rostla tam tráva a Vikingové tam pásli ovce od roku 985 zhruba následujících 500 let, než z několika příčin (včetně změny podnebí) kolonie vymizela. Vše je archeologicky doloženo a písemně dokumentováno. Island má skvěle vedené písemné záznamy, jsou dokonce známa jména prvních osadníků.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.2.2021 08:18 Reaguje na
Není to zase nějaký hoax? Já četl, že Grónské osady se živily lovem tuleňů a mrožů, prodávaly kly a kůže a byly zásobovány z Evropy.
Ve středověku byla teplota skoro jako dnes, ale už pár tisíc let, takže zalednění bylo úplně jiné, v Grónsku mohla růst tráva a zakrslé vrby.....ale jinak nic.
Jméno není podle zeleného ostrova, ale dle určitého druhu mlhy, je to jen špatný překlad od Vikingů....
Odpovědět
ig

27.2.2021 12:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Právě, že ty kůže a mrože jim moc nešly, v tom prohráli ekonomický souboj s Inuity (což byl jeden z důvodů vymření kolonie na konci té pětisetleté éry). Zásobování z Evropy bylo alespoň ze začátku těžko proveditelné, například u první výpravy se cestou z Islandu potopilo 14 ze 24 lodí.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

27.2.2021 00:50 Reaguje na Jiří Daneš
Všade nie, len na časti pobrežia.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

27.2.2021 00:48
"Velmi pravděpodobně je to způsobeno emisemi skleníkových plynů, protože pro zpomalení jiné přesvědčivé vysvětlení neexistuje," tvrdí Stefan Rahmstorf, jeden z autorů studie z Institutu pro zkoumání změn klimatu v německé Postupimi. "Přesně toto nám klimatické modely předpovídaly už desítky let." Ako keby som počul p. Hanzla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.2.2021 08:21 Reaguje na Vladimir Mertan
Vy si myslíte, že klimatologové z Postupimi mají být hloupější než nějaký Hanzl?
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

27.2.2021 08:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Skôr sú rovnako nadšení ako vy. V podstate u vás to beriem v pohode, ale vedec by mal vždy byť aspon máličko skeptický.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.2.2021 18:59 Reaguje na Vladimir Mertan
Já jsem amatér a můžu být nadšený. Ale vědci v Postupimi rozdodně ne, takže nám píšou asi velmi realistický a vědecky podložený názor.
Odpovědět
ku

karel uzel

1.3.2021 13:05 Reaguje na Pavel Hanzl
1. v teorii (skutečné) vědeckého bádání jsem o vědecky podloženém názoru nikdy nečetl...
2. nadšení některých klimatologů bych nepodceňoval už vzhledem k rakotvě narůstajícímu počtu grantů a dotací pro toto (původně) vědecké odvětví
Odpovědět
ku

karel uzel

1.3.2021 13:06 Reaguje na karel uzel
omlouvám se za překlepy:
1. v teorii (skutečného) vědeckého bádání jsem o vědecky podloženém názoru nikdy nečetl...
2. nadšení některých klimatologů bych nepodceňoval už vzhledem k raketově narůstajícímu počtu grantů a dotací pro toto (původně) vědecké odvětví
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

27.2.2021 00:56
https://www.biosferaklub.info/rusov-varovali-pred-prichodom-malej-doby-ladovej/
Vedci zaregistrovali zmenu v Golfskom prúde. Ovplyvní to klímu?
K oceánom sa musí pristupovať ako k hydrokozmu.
Je potrebné brať do úvahy nielen povrchové teplé prúdy, ako napríklad Golfský prúd alebo Kuroshio, ale aj podmorské „počasie“ v hlbokých vrstvách, kde sú 6-kilometrové vrstvy studených vôd. Golfský prúd a ani Arktída nemôžu globálne ovplyvňovať podnebie.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.2.2021 06:49 Reaguje na Vladimir Mertan
A zajímavý článek je i zde :
https://www.severe-weather.eu/global-weather/gulf-stream-amoc-ocean-anomaly-united-states-europe-fa/
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.2.2021 07:52 Reaguje na Vladimir Mertan
...Golfský prúd a ani Arktída nemôžu globálne ovplyvňovať podnebie.

To je právě to, na čem se rozcházíme. Jako kdyby jste napsal, že když si vytvořím doma průvan, neovlivní to nijak mé zdraví. Arktida a Golfský proud jsou tak význačné klimatické činitele, že o nich pochybovat může jen ... (troll).
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

27.2.2021 08:37 Reaguje na Karel Zvářal
"Tak otepľovanie, alebo ochladzovanie? Situáciu vysvetľuje oceánológ, akademik Ruskej akadémie vied, riaditeľ Južného vedeckého centra Ruskej akadémie vied Gennadij Matišov." Je to vedecký protinázor oproti: "Stefan Rahmstorf, jeden z autorů studie z Institutu pro zkoumání změn klimatu v německé Postupimi." Ten ruský oceánológ píše hlavne, že na globálnu klímu majú väčší vplyv hlboké morské prúdy ako povrchové teplé prúdy. A samozrejme nepomerne väčší vplyv má na globálnu klímu Antarktída ako Arktída. Môj názor je v tomto prípade nepodstatný, len pozorujem, že vedci s POstupimi postupujú laicky a s nadšením bez širšieho poznania reality.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.2.2021 09:00 Reaguje na Vladimir Mertan
Pokud vím, tak průběh zimy v našich zeměpisných šířkách určují vpády ARKTICKÉHO vzduchu, resp. kontinentální (sibiřská) tlaková výše. Nikdo asi nebude popírat význam hlubokomořských (chladných) proudů, ale El Nińo způsobuje oteplování, nikoliv ochlazování. A výměna tepla mezi (nahřátým) vzduchem z obnažené pevniny a ochlazovací efekt moře jsou elementární fyzikální jev.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

27.2.2021 09:34 Reaguje na Karel Zvářal
A náprotivok El Niňo je La Niňa, ktorá spôsobuje ochladenie. https://www.meteopress.sk/nastala-faza-la-nina/
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.2.2021 10:06 Reaguje na Vladimir Mertan
Kdyby se ochlazovalo, tak bych očekával, že vody bude přibývat (více pršet, sněžit). Zatím ledovce ubývají, mizí jezera (Aral, Čad), řeky (zavlažovací v USA), rozšiřují se pouště, savyny, orná půda. To je vliv antropocénu, jako jinde zmiňované iglů, zavětřená ratejna, vyhřátý velký taneční sál malými kamny. Tyto "blbůstky" se nasčítají a mění se nejen počasí, ale i klíma.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

27.2.2021 12:49 Reaguje na Karel Zvářal
Tak sa začína knižka Al Gora, Země na misce vah. Ako ľudstvo vysušilo Aralské jazero a čo to spôsobilo v jeho okolí. Čakal by som, že sa s tým niečo urobí, že sa prestane zavlažovať bavlna v púšti a postaví sa kanál z rieky Ob. Ide o vybudovanie dvoch kanálov privádzajúcich do Aralského jazera vodu z dvoch veľkých ruských
riek, ktorým by takýto úbytok vody nemal uškodiť. Prvý kanál
dlhý 800 km by spájal Volgu s Aralským jazerom a druhý, dlhý
2 500 km, by privádzal vodu z rieky Ob. Ak by všetko išlo podľa
plánu, v roku 2025 by mal stav vody dosiahnuť približne ten
z roku 1980 a v roku 2035 by bolo jazero vrátené do pôvodného
stavu pred rokom 1960. Také boli plány. Namiesto toho sa ide znižovať či spomaľovať tempo zvyšovania koncentrácie CO2.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

27.2.2021 12:53 Reaguje na Karel Zvářal
Ak sa ochladí, bude menej vlhkosti v ovzduší a voda bude viac viazaná v ľade a zamrznutej zemi. Veľmi sucho bolo počas veľkej doby ľadovej.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.2.2021 19:01 Reaguje na Vladimir Mertan
Něochladí, nebojte se.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

27.2.2021 18:14 Reaguje na Karel Zvářal
Čím chladnější vzduch tím nižší absolutní procentní obsah vodní páry ve vzduchu, tedy tím sušší vzduch.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.3.2021 11:29 Reaguje na Jiří Daneš
Bať, bať, Sahara je typická arktická oblast.
Odpovědět
MG

Milan G

3.3.2021 17:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Pan Daneš má naprostou pravdu, vy kecáte hlouposti už všude :-))
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

28.2.2021 07:21 Reaguje na Vladimir Mertan
Hmmm velmi odborný článek plný citací, odkazů na studie a jejich rozborů. Tvrzení Matišova že:

,,V Arktíde sa pohybujem od roku 1965. Neexistuje žiadne globálne otepľovanie. Keby mali zástancovia tejto teórie pravdu, ľad v Arktíde by sa už dávno roztopil.,,

Je jasným a nesporným důkazem, že globální oteplování neexistuje.

Vždy mě udivuje jakými články se tu oháníte (a snad jim i věříte).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.2.2021 08:25
Kdysi hodně dávno (60.léta) jsem četl, že kdyby se zastavil Golfský proud, Evropa zamrzne.
Pokud se ale golfáč zastaví kvůlu globálnímu oteplení, ten vliv bude malý a možná nám i na chvíli pomůže.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

27.2.2021 08:38
Ani slovo o vlivu precese zemské osy a jejím vlivu na podnebí. To psal asi nějaký pologramotný ekologista, který se snaží zaujmout.
Odpovědět
va

vaber

27.2.2021 09:56 Reaguje na Michal Ukropec
precese osy zemské rotace jen posouvá jarní bod, to může změnit nástup jara ,léta,podzimu a zimy a také změnit, lokálně, klima. Na celkovou bilanci teploty planety by to nemělo mít vliv. Posouvá se prý také obratník ,ale jen asi o dva stupně, to by znamenalo ,že třeba Praha která je na 50°sš by se posunula na 48°sš, což je nepodstatná změna.
Hranice mezi USA a Kanadou jde po 50rovnoběžce a na západě USA není golfský proud a není tam extrémní zima.
Pokud by se Golfský proud zpomalil v Evropě by se mohlo ochladit ,ale ne draszicky.
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.3.2021 14:24 Reaguje na vaber
Extrémní zima na padesáté rovnoběžce sice není, ale třeba v takovém Calgary je přeci jen o dost chladněji, než jsme zvyklí.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

27.2.2021 09:09
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/golfsky-proud-zpomalovani-globalni-oteplovani-klima.A210226_144542_zahranicni_kha/diskuse/2 Dobrá debata je k tomuto článku na idnes, už viac ako 500 príspevkov.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

28.2.2021 07:25 Reaguje na Vladimir Mertan
No, diskuze evidentně plná odborníků. Hned jak jsem tam viděl blábol o 62,5 leté periodě Jupitera, tak jsem ji raději zavře.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist