https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-cr-letos-uz-presahla-poptavku-po-prirodnich-zdrojich-oproti-produkci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace: ČR letos už přesáhla poptávku po přírodních zdrojích oproti produkci

13.4.2023 01:44 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká republika včera podle organizace Greenpeace přesáhla moment, kdy poptávka obyvatel po přírodních zdrojích přerostla kapacitu, kterou země letos dokáže obnovit. V tiskové zprávě tak organizace vyzvala vládu, aby zajistila ochranu přírodních zdrojů. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) v reakci připomnělo své snahy řešit klimatickou krizi, například odklonem od uhlí do roku 2033.
 

"Z přírody si bereme více, než je schopna produkovat a obnovovat. Ještě do sedmdesátých let nám planeta poskytovala více, než jsme potřebovali. Od té doby ovšem naše globální spotřeba roste tak, že bychom aktuálně potřebovali asi 1,75 planety pro uspokojení naší spotřeby. Žijeme na dluh, který za nás zaplatí příští generace," řekl Jan Freidinger z Greenpeace.

Podle koordinátora energetické kampaně Greenpeace Jaroslava Bicana představují zásadní podíl ekologické stopy emise uhlíku, které zapříčiňují změnu klimatu. "Jejich největším zdrojem je energetika a spalování uhlí," zdůraznil Bican.

"Současná vláda se na rozdíl od předchozích ve svém programovém prohlášení zavázala vytvářet podmínky pro odklon od uhlí do roku 2033. Tento závazek však nesmí zůstat jen na papíře, což hrozí i vzhledem k tomu, že Obvodní báňský úřad v Mostě už nepravomocně rozhodl o prodloužení povolení těžby na dole Bílina až do roku 2035," dodal Bican.

Proti tomuto rozhodnutí se Greenpeace hodlá odvolat. Ministerstvo průmyslu v březnu uvedlo, že prodloužení těžby nezabraňuje odklonu od uhlí do roku 2033. Cílem vlády je podle resortu zastavit spalování uhlí, nikoliv těžbu.

"Zásadním krokem je postupné ukončení spalování uhlí, které samo zodpovídá za zhruba 40 procent emisí skleníkových plynů v ČR. Proto konec uhlí do roku 2033 představuje největší příležitost a odstavením uhelných elektráren a modernizací teplárenství lze ušetřit více než 20 milionů tun CO2 ročně do roku 2030," odpověděla na dotaz ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková a zároveň doplnila, že například díky programu Nová zelená úsporám klesla během uplynulých dvou let spotřeba uhlí zhruba o 350 000 tun ročně.

"V letošním roce připravujeme zásadní politické dokumenty, a sice Státní energetickou koncepci a také Politiku ochrany klimatu. Cílem těchto dokumentů je vytyčení cesty k cíli snížení emisí skleníkových plynů o 55 procent do roku 2030, což znamená hlubokou proměnu ekonomiky a zejména energetiky," řekla Ješátková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

13.4.2023 08:53
Uhlí spalujeme, protože máme málo jaderných elektráren, proti kterým greenpeace bojuje a někde se takovým zeleným extremistům dokonce podařilo funkční jaderné elektrárny zavřít (Německo).
A to, že spotřebováváme víc, než se stačí obnovit? No to je normální vývoj civilizace. I v době kamenné se spotřebovávalo více pazourků, než se stačilo vytvořit, ale doba kamenná neskončila kvůli tomu, že by došly pazourky, ale protože se přešlo na něco lepšího a levnějšího. Dnes to lepší a levnější je právě jaderná energetika, která je schopna zajistit dostatek energie na další staletí a nebýt zelených, už by fosilní paliva z podstatné části vytlačila.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist