https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-eu-vyvazi-tisice-tun-pesticidu-ktere-na-vlastnim-uzemi-zakazala
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace: EU vyváží tisíce tun pesticidů, které na vlastním území zakázala

18.11.2021 12:00 | BRUSEL (ČTK)
Pesticidy mířily do 65 zemí, nejčastěji do Brazílie, Indonésie a na Ukrajinu. Nejvíce pesticidů nebezpečných pro včely vyváží Belgie (310 tun aktivních látek), následovaná se značným odstupem Francií, Německem a Španělskem.
Pesticidy mířily do 65 zemí, nejčastěji do Brazílie, Indonésie a na Ukrajinu. Nejvíce pesticidů nebezpečných pro včely vyváží Belgie (310 tun aktivních látek), následovaná se značným odstupem Francií, Německem a Španělskem.
Evropská unie loni povolila vývoz nejméně 3800 tun pesticidů nebezpečných pro včely a biodiverzitu, které na svém vlastním území zakazuje. Vyplývá to ze zveřejněné studie investigativního týmu britské pobočky organizace Greenpeace a švýcarské asociace Public Eye. Neonikotinoidy se používají jako systémové insekticidy, EU část z nich zakázala. Patnáct členských zemí je ale na základě dočasné výjimky nadále vyváží, zejména do Brazílie, kde se používají pro ochranu cukrové řepy před škůdci, píše list Le Monde.
 

Evropské úřady loni od září do prosince povolily vývoz 3800 tun pesticidů, které obsahují více než 700 tun účinných látek imidakloprid, thiametoxam a klothianidin. Vyvezené množství by stačilo k ošetření 20 milionů hektarů polí, což je více než osmkrát plocha všech osevních ploch v Česku. Podle údajů o toxicitě těchto přípravků by mohly tyto pesticidy zabít tisíce bilionů včel, uvádí studie a dodává, že údaj je značně podhodnocený, protože vychází jen z exportů povolených za poslední čtyři měsíce loňského roku.

Studie pracuje s údaji od 1. září 2020, protože právě k tomuto datu vznikla všem exportérům pesticidů z EU povinnost hlásit objemy a složení vývozu příslušným unijním úřadům. Pesticidy mířily do 65 zemí, nejčastěji do Brazílie, Indonésie a na Ukrajinu, píše Le Monde na základě studie. Nevládní organizace píší o "toxickém obchodu" v souvislosti s devíti zeměmi. Nejvíce pesticidů nebezpečných pro včely vyváží Belgie (310 tun aktivních látek), následovaná se značným odstupem Francií, Německem a Španělskem.

Nejvíce kritizovaných přípravků na hubení hmyzu, tři čtvrtiny, vyváží firma Syngenta, která má výrobní závody právě v Belgii a dalších zmiňovaných zemích. Na druhém místě je firma Bayer, která vyrábí zejména v Německu.

Mluvčí Bayeru v reakci na studii uvedl, že "pouhá skutečnost, že přípravek na ochranu rostlin není v EU povolen nebo zakázán, nevypovídá nic o jeho bezpečnosti".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FV

František Vochomejtl

18.11.2021 12:35
Je na každém státu, aby si stanovil podmínky používání pesticidů na svém území. A pak záleží, zda bude dovážet kvalitní přípravky od zavedených evropských firem, a nebo nějaká šméčka z Číny, pokud toto nebude povoleno. A jíst to budeme nakonec i my v potravinách z dovozu.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

18.11.2021 20:15 Reaguje na František Vochomejtl
Však ty africké státy dováží kvalitní přípravky od zavedených evropských firem. Akorát v Evropě jsou tyto přípravky zakázány.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

18.11.2021 14:18
Loni měli ve Francii takový průšvih při pěstování cukrovky, že jim tam alespoň dočasně znovu povolili neonikotinoidy povolili. Ono zakázat je snadné, ale vymyslet řešení to už tak snadné není.
Jinak při současně nastaveném evropském kurzu budeme rádi, když si z uvedených zemí potraviny dovezeme.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

18.11.2021 16:20
Prostě každý stát má vlastní požadavky na to, které prostředky jsou vhodné. A tak to má být. Třeba se díky tomu ukáže (a nebylo by to poprvé), že se EU mýlí a může svůj omyl napravit.
Odpovědět
VK

Václav Kain

18.11.2021 17:44
To ale superuhlíkoví darmožrouti v Glasgow určitě neřešili.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.11.2021 18:43 Reaguje na Václav Kain
Neřešili, ti mají na to koupit si ekologické produkty za vyšší cenu.
Potraviny s vysokým koktejlem reziduí pesticidů jsou určeny pro holotu v supermarketech.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

18.11.2021 20:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
Správně, pane hrabě. Na chudý lid musí být přísnost!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.11.2021 20:29 Reaguje na Katka Pazderů
A bez pardonu !!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist