https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasici-v-noci-na-dnesek-likvidovali-pozar-v-pralese-mionsi-v-dolni-lomne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hasiči v noci na dnešek likvidovali požár v pralese Mionší v Dolní Lomné

2.5.2024 21:00 | Dolní Lomná (Frýdecko-Místecko) (ČTK)
Národní přírodní rezervace Mionší chrání rozsáhlý prales jehličnatých i listnatých stromů v Beskydech. Rozloha rezervace je bezmála 170 hektarů, čímž se Mionší řadí mezi největší pralesy v České republice.
Národní přírodní rezervace Mionší chrání rozsáhlý prales jehličnatých i listnatých stromů v Beskydech. Rozloha rezervace je bezmála 170 hektarů, čímž se Mionší řadí mezi největší pralesy v České republice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Hasiči v noci na dnešek likvidovali požár v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku. Požár zasáhl přibližně hektarovou plochu, řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák. Příčinou požáru byl podle vyšetřovatelů lidský faktor. Národní přírodní rezervace Mionší chrání rozsáhlý prales jehličnatých i listnatých stromů v Beskydech. Rozloha rezervace je bezmála 170 hektarů, čímž se Mionší řadí mezi největší pralesy v České republice.
 
Podle Tomáše Myslikovjana ze Správy CHKO Beskydy je prales přísně chráněný a už okolo 130 let je do něj veřejnosti vstup zakázán. Zákaz ale turisté často porušují a CHKO nemá dostatek profesionálních strážců, kteří by prostor hlídali. Myslí si, že za požárem může být neopatrnost některého z turistů, kteří do pralesa vešli i přes zákaz.

"V přírodě nevznikne požár jen tak od sebe. Musel by třeba uhodit blesk. Žádná bouřka ale nebyla," řekl. V místě požáru byl ještě před časem sníh, takže tam bylo podle něj i dost vlhko na to, aby začalo hořet. Jeho kolega Jiří Lehký ČTK řekl, že bližší informace k příčině ještě správci CHKO nemají. "Dnes jsou na místě vyšetřovatelé hasičů. Sami si požářiště prohlédneme v pátek," řekl.

Mluvčí hasičů odpoledne uvedl, že za příčinu vzniku požáru vyšetřovatelé označili lidský faktor. "Vyloučili jsme blesk i jakoukoli technickou závadu," napsal Kozák na síti X.

Hasiči se o požáru dozvěděli od turisty, který si kouře v pralese všiml při výstupu na nedalekou horu Kozubová. Telefonicky jim ho oznámil okolo 18:30. Na místo vyjely čtyři jednotky dobrovolných i profesionálních hasičů z Třince, Dolní Lomné, Jablunkova a Mostů u Jablunkova.

"Hasiči se dlouhou dobu snažili dostat na místo požáru, využili pomoc policistů i správců rezervace. Hořící stromy a několik dalších ohnisek našli až v nejvyšším ochranném pásmu pralesa. Do těžkého terénu se nedokázali dostat s žádnou technikou, pro hašení tedy využívali zádové vaky naplněné vodou," uvedl mluvčí.

Několik hořících stromů museli po dohodě se správci rezervace pokácet. Požár zasáhl plochu o velikosti přibližně jednoho hektaru. Přibližně do 03:00 nosili hasiči v zádových vacích na požářiště vodu a prostor prolévali. "Hasiči z Dolní Lomné zůstali na místě zásahu na dohled až do ranních hodin, krátce před sedmou předali prostor správci národní přírodní rezervace," doplnil Kozák.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist