https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/havaj-zakazala-opalovaci-kremy-ktere-obsahuji-latky-nicici-koralove-utesy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Havaj zakázala opalovací krémy, které obsahují látky ničící korálové útesy

14.5.2018 09:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Havajský zákon proti opalovacím krémům je zatím světovým unikátem, ale své hlubší opodstatnění rozhodně má.
Havajský zákon proti opalovacím krémům je zatím světovým unikátem, ale své hlubší opodstatnění rozhodně má.
Z jara se rychle stává léto, a čas prázdninových dovolených se blíží. Pokud se náhodou chystáte na Havajské ostrovy, zvažte raději výběr vhodného opalovacího krému. Ty obsahující nebezpečné chemické látky poškozující mořské korály tu brzy budou postaveny mimo zákon. Píše o tom TreeHugger.
 

Letošní havajská sezóna se pravda ještě obejde beze změn, ale zákon s označením SB2571 tu už schválen je. S definitivní platností od roku 2021. Na začátku května jej oficiálně podepsal guvernér ostrovů David Ige. Důvod? Dvě nejčastější účinné látky v opalovacích krémech, syntetické UV filtry oxybenzon a oktinoxát, totiž z namazaných koupajících se výletníků unikají do vodního prostředí, kde páchají nenapravitelné škody na korálových útesech.

Havajský zákon proti opalovacím krémům je zatím světovým unikátem, ale své hlubší opodstatnění rozhodně má.

Zmíněné chemikálie totiž snižují odolnost korálů, vedou k vymývání živin z jejich povrchu a tím k postupnému bělení. Současně se počítají mezi významné endokrinní disruptory, narušující hormonální procesy u vodních živočichů. Jejich vlivem může dojít k feminizaci korálových ryb, k poruchám rozmnožování mořských živočichů, deformacím embryí. Drobnost? Nikoliv. „Stačí jich jen kapka a může dojít k narušení citlivých korálových útesů,“ zmiňuje výzkum z roku 2015.

Oxybenzon a oktinoxát přitom najdeme ve více než 3500 různých značek opalovacích krémů a ke korálovým útesům se ročně z koupajících dostane okolo 14.000 tun opalovacího krému. V listopadu loňského roku se koncentrací nebezpečných chemikálií v mořské vodě při pobřeží Havaje zabýval ekotoxikolog Craig Downs. Výsledky? V průměru 4.661 nanogramů oxybenzonu na litr mořské vody, s extrémy u populární zátoky Hanauma až 29.000 nanogramů na litr.

„Přitom všechno nad zhruba 50 nanogramů na litr už může spouštět toxické jevy u mořských živočichů,“ dodává. „Tyto látky z opalovacích krémů negativně zasahují do života korálů, mořských řas, mořských ježků, a všech, kdo se jimi živí.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist