https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hladik-neni-pravda-ze-vlada-treba-v-cenach-energii-nic-nehradi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hladík: Není pravda, že vláda třeba v cenách energií nic nehradí

26.11.2023 17:42 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Veškeré české obchodovatelné emisní povolenky ve výši asi 40 miliard jsou součástí státního rozpočtu na příští rok. Není pravda, že vláda třeba v cenách energií nic nehradí, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Část emisních povolenek se přes schválené parametry v české legislativně do energeticky náročného průmyslu podle Hladíka vrací. Ministr se zároveň domnívá, že český průmysl promeškal start hromadné dekarbonizace.
 

Do energeticky náročného průmyslu se část peněz z emisních povolenek vrací přes jakýsi kompenzační mechanismus, řekl Hladík. "Já myslím, že je reálné číslo mezi třemi a pěti miliardami. My si ale počkáme na to, jaké budou ceny konkurence našich podniků v ostatních státech kolem nás. Pokud by měly být nižší, než jsou ceny pro naše průmyslové podniky, pak je naše vláda připravená intervenovat,“ řekl Hladík. "My se domníváme, zatím podle toho, jak se vyvíjí ceny v ostatních zemích kolem nás, že by tyto jednotky miliard, já teď mluvím mezi třemi a pěti, měly pro český průmysl stačit,“ dodal.

Hladík zároveň připomněl, že emisních povolenek je několik druhů. Takzvané evropské emisní povolenky jdou do Modernizačního fondu. Tento fond může být využíván jen na investice, řekl Hladík. Podle zástupců opozičního hnutí ANO by se některé peníze z Modernizačního fondu daly využívat na placení poplatků za obnovitelné zdroje. "Pan (Karel) Havlíček (ANO) záměrně lže, když říká, že by něco šlo platit z Modernizačního fondu," řekl k tomu Hladík.

Převést část peněz z Modernizačního fondu do státního rozpočtu měla podle bývalého ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) umožnit novela zákona o obchodování s emisními povolenkami, kterou předložil na konci roku 2021, řekl v ČT. Havlíček má podle Brabce pravdu.

Tuzemský průmysl podle Hladíka asi promeškal start hromadné dekarbonizace. K postupné dekarbonizaci a modernizaci podle něj pomáhají i výnosy z emisních povolenek a například Modernizační fond.

Brabec je přesvědčený o tom, že český průmysl start nepromeškal. Poptávka po dekarbonizaci podle něj vzrostla s růstem cen energií. "Dekarbonizace neměla znamenat likvidaci průmyslu, ať už českého nebo evropského," řekl Brabec. Podle něj se dekarbonizovalo přiměřeně tomu, jaká byla poptávka. Dodal, že některé země si už teď uvědomují, že rychlost dekarbonizace je příliš velká.

Příští Evropská komise by podle Hladíka měla snížit administrativu a byrokracii nebo pomoci státům spolufinancovat modernizaci nových energetických zdrojů, přenosové soustavy, průmyslu nebo vývoje nových technologií.

Hladík si nemyslí, že by se měla přehodnocovat trajektorie a cíle Green Dealu (Zelené dohody pro Evropu). Příští Evropská komise by podle něj neměla dávat další restrikce, ale měla by se zaměřit na motivaci, finanční nástroje a administrativu. Podle Brabce by se měl časový plán Green Dealu jednoznačně rozředit. Některé cíle podle něj nejsou realistické.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

27.11.2023 08:32
Nechápu jednu věc. Naše republika vyrábí tolik elektrické energie, že ji vyvážíme. Proč ku..a máme dražší energii než Němci, kteří ji od nás kupují?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.11.2023 08:55 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Protože se obchoduje na lipské burze anebo vedle ní, ale za ceny obdobné burzovním.
ČEZ vyrobí 1 kWh např. za 0.60 Kč/kWh ale prodá ji na burze za cenu závěrné, t.j. poslední nejvyšší dosažené nabídky od které se odvíjí konečná cena pro všechny dodavatele.
A nekupuje se jenom na den dopředu, ale uzavírají se třeba roční kontrakty.
K tomu si připočtěte další komunistický nástroj , cenu emisních povolenek , jejichž množství dle vlastní úvahy mění nikým nevolená a nikomu se neodpovídající Evropská komise.

Již z tohoto pohledu vidíte, že burza je burzou už jenom podle názvu. S tržním principem zákonem nabídky a poptávky nemá nic společného neboť pravidla hry mění podle potřeby Brusel.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.11.2023 09:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
A jéje, zase ta tvá blbost o nikým nevolené a nikomu se neodpovídající komisi. :)

Předsedu navrhují představitelé států a kandidát musí mít většinovou podporu EP. A jednotlivé komisaře navrhují jednotlivé státy, vybírá předseda, schvaluje EP a jmenuje Evropská rada. ;)

A množství povolenek se nemění dle úvah komise, ale dle plánu:

https://faktaoklimatu.cz/explainery/emisni-povolenky-ets

To bylo jen tak pro info, pruskočínský bojovníčku. :)
Odpovědět
pk

pepa knotek

27.11.2023 10:45 Reaguje na Petr Eliáš
Máte v tom hokej - "pruskočínský bojovník" je akorát výplod chorého mozku. Dostudujte si dějepis.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.11.2023 11:25 Reaguje na pepa knotek

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.11.2023 08:57 Reaguje na Petr Eliáš
Náhrada ekonomického myšlení ideologií je vaše
specialita a výsledkem dosaženého vzdělání.
Ideolog si vystačí s hanlivým otitulováním
kritiků bez reálného základu a ještě máte
možnost nahlásit všechny, kdo kritizují ty
nesmysly, nechat je zavřít a bude tu ten
váš ráj na zemi.
Odpovědět
ji

27.11.2023 10:58 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Podívejte se na jednotlivé energetické mixy zemí v tomto přehledu: https://faktaoklimatu.cz/studie/2023-reserse-transformace-mixu

Náš export zas tak ohromně velký není (srovnejte např. s Francií) a podívejte se na země, které potřebují import energie.

Ve státech, které mají levnější elektrickou energii, je obvykle velké množství energie z obnovitelných zdrojů. V tomto bohužel zaostáváme (např. větrná energie je velmi levná a u nás jen velmi málo využíváme její potenciál).
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

27.11.2023 11:20 Reaguje na
Větrné elektrárny opravdu levné nejsou. Dokládá to maximální výše referenční aukční ceny 3500 Kč/MWh, tj. cca 140 Eur/MWh v rámci ČR.
S ročním koeficientem využití pro VtE něco málo přes 20% pro podmínky ČR toho moc nevykouzlíte.

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.11.2023 12:15 Reaguje na
Jenže ty obnovitelné zdroje jsou obvykle hodně dotovány a pokud má někde stát pokytnout dotaci, jinde si ty peníze vybere. A to "jinde" je koncový spotřebitel.
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.11.2023 09:23 Reaguje na
Vy nabízíte korelaci mezi levnou energií a nestabilními ZE. Já ji vidím jinde - v nákupu energie ze zemí, kde se E levně vyrábí ve stabilních elektrárnách.



Odpovědět
EN

Emil Novák

28.11.2023 19:06 Reaguje na
Na to jste přišel jak, že "ve státech, které mají levnější elektrickou energii, je obvykle velké množství energie z obnovitelných zdrojů"? Dlouhodobě mezi země s nejdražší elektřinou patří např. Dánsko a Německo, kde je naopak podíl obnovitelných (konkrétně občasných) zdrojů vysoký.
Tento graf naopak ukazuje hezkou korelaci mezi podílem občasných zdrojů a cenou elektřiny: https://ibb.co/vqdXS7W
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.11.2023 08:40 Reaguje na Emil Novák
Pane Nováku, všiml jste si, že koncem 19. i začátkem 20. století byl automobil x násobně dražší, než párek štýrských valachů? Investičně i provozně!!
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.11.2023 08:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Co to melete, Hanzle? Já se ptám, jak ten člověk přišel na to, že "ve státech, které mají levnější elektrickou energii, je obvykle velké množství energie z obnovitelných zdrojů", když přiložený odkaz ukazuje opak, a vy tu začnete plácat něco o štýrských valaších z 19. století?
Odpovědět

Radek Čuda

27.11.2023 16:17
Je hezké, jak Hladík vlastně potvrdil, že výnos z povolenek je prostě další daň, kterou spotřebitelé zacálují a ta poté z valné části zmizí v bezedné díře rozpočtu.

Tady je podstatně lépe vysvětleno ... https://www.e15.cz/nazory-a-analyzy/dotovani-energii-z-emisnich-povolenek-je-vylouceno-penize-uz-jsou-rozdelene-1411868


Prostě staré dobré ... přerozdělováním k prosperitě. Akorát jak si mnozí pamatujeme, ve skutečnosti ani hovno.

Odpovědět
JO

Jarka O.

28.11.2023 09:20 Reaguje na Radek Čuda
Tak super - peníze z MF jsou již alokovány. A makléř neřekne, kam. Asi i do firem likvidujících krajinu nestabilními elektrárnami. Přitom by se mohla postavit stabilní baterie - přečerpávačka nebo rozvinout doprava po vodě za pouhé 4 mlrd. Na to jsou plány a totiž ty peníze v MF mají na toto jít. To jen tak na okraj, znovu ... GD není jen o energetice.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.11.2023 08:42 Reaguje na Jarka O.
V babišistáně nejde NIC. A toho jsme se ještě nezbavili a asi nezbavíme, takže mudrovat můžeme do alelujá.
Odpovědět
HH

Honza Honza

27.11.2023 16:38
Přeji sympatickému panu ministru vše nejlepší a hodně pracovních úspěchů.
Pro tento cíl připomínám: všechny země směřují k elektrifikaci, ale některé země na elektrifkaci vydělávají, jejich průmysl roste (Čína), některé jdou ke dnu (Německo, EU). Čína masivně vyrábí FV, elektroauta levně a nezatěžuje ostatní průmysl nesmyslnými povolenkami a pokutami (event. nepřiměřeně předraženými - spekulanty). Čína tak svým inteligentním, promyšleným postupem předstihne všechny země, kde budeme my?
Pro elektrifikaci nutno nejdřív připravit podmínky, pak teprve má cenu do ní lít miliardy podpor (prostý sedlák si nejdřív připraví půdu, pak teprve jde kupovat osivo)
Nejdříve je nutno posílit přírodu, aby se na oteplení adaptovala (zalesnění, zavodnění). Zahrádkář si v první řadě nekoupí elektroauto, aby změnil klima, ale nejdříve si zajistí zdroj vody (studnu).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.11.2023 08:43 Reaguje na Honza Honza
V Číně se tak platí emisní povolenky, taky tam mají konec dýzlů v roce 35.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.11.2023 08:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Tušíte kolik stojí v Číně emisní povolenka ve srovnání s tou evropskou a kdo ji tam musí platit, nebo opět jen bez znalosti věci hloupě plácáte?
Nemusíte odpovídat, odpověď znám.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist