https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlasovani-ve-snemovne-kontaktni-norovani-nakonec-neproslo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlasování ve sněmovně: Kontaktní norování nakonec neprošlo

22.3.2008 17:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
Poslanci před časem hned dvakrát odhlasovali, aby se ČR vrátila k tzv. kontaktnímu norování (viz rovněž článek Hlasování ve sněmovně: Poslanci pro kontaktní norování). Jde o výcvik loveckých psů, při němž jsou na lišku uvězněnou v umělé noře opakovaně vypouštěni psi a zvířata se můžou vzájemně zranit. Za jasné týrání tenhle způsob výcviku označil například bývalý ředitel Státní veterinární správy Josef Holejšovský. Na konci února celý zákon na ochranu zvířat proti týrání (jehož bylo kontaktní norování součástí) vetoval prezident Václav Klaus. Sněmovna nakonec jeho veto nedokázala přehlasovat a zákon tak nebyl přijat vůbec.
 

Kontaktní norování navrhl ve druhém čtení zemědělský výbor sněmovny. Zatímco dosavadní zákon umožňoval tento způsob výcviku pouze v případě, že je liška od psa oddělena mřížkou, podle návrhu výboru už neměla mřížka případnému vzájemnému napadení zvířat bránit. Proti kontaktnímu norování svůj hlas zvedla nejen velká část veřejnosti, ale i politků. Sněmovna ho sice přijala, proti se ale postavil Senát a navrhl kontaktní norování nechat ve starém znění, tedy "s mřížkou". Sněmovna ovšem horní komoru na začátku letošního února přehlasovala a kontaktní norování potvrdila.

Předloha se pak dostala na stůl prezidentovi Václavu Klausovi a ten ji na konci února dolní komoře vrátil. "Proti znění zákona, umožňujícímu (staronově) tzv. kontaktní norování, v těchto dnech dostávám od mnoha občanů a profesních organizací velmi odmítavé reakce. Myslím, že by je Parlament měl vzít v úvahu," uvedl prezident ve zdůvodnění, proč normu nepodepsal.

Poslanci o zákonu znovu jednali 11. března. Při hlasování o prezidentském vetu už nemůžou v zákonu nic měnit - buď ho odsouhlasí ve znění, v jakém ho schválili před tím, než se dostal na stůl k prezidentovi, anebo ho celý zamítnou. Na rozdíl od minulých čtení byla debata tentokrát poměrně krátká. Nejdřív vystoupil ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) a zdůraznil, že zákon nepojednává jen o kontaktním norování, ale že "přináší desítky změn ve prospěch ochrany zvířat". Jmenoval pak změny v jejich přepravě, v ochraně zraněných volně žijících zvířat nebo v postavení Ústřední komise pro ochranu zvířat. Protože podle něj "zákon významným způsobem posunuje úroveň ochrany zvířat v ČR", doporučil ho k přijetí navzdory prezidentskému vetu. Aby vyšel vstříc odpůrcům kontaktního norování, slíbil Petr Gandalovič, že v případě přijetí zákona předloží sněmovně novelu, která by se týkala výhradně kontaktního norování - dolní komora by tak měla možnost se k němu znovu vyjádřit.

Po ministrovi svůj proslov přednesl Karel Kratochvíle (ČSSD). I on se přimlouval za odsouhlasení zákona. Podle něj by výcvik psů mohla zpřesnit vyhláška ministerstva zemědělství. Navíc prohlásil, že mu Českomoravská myslivecká jednota přislíbila i nadále při zkouškách výcviku psy cvičit bezkontaktně.

Jako poslední se do debaty zapojil zpravodaj zákona Josef Řihák (rovněž ČSSD), vystudovaný veterinární lékař. Ten se naopak přihlásil k prezidentskému vetu. Připomněl, že zákon neodpovídá mezinárodním závazkům ČR, a dodal, že pokud ho sněmovna přijme ve stávajícícm znění, skoro by měla uvažovat o změně jeho názvu (zákon se jmenuje na ochranu zvířat proti týrání - pozn. aut.). V nepřímé odpovědi ministrovi zemědělství pak Josef Řihák uvedl, že sněmovna už měla možnost se vyjádřit jen ke kontaktnímu norování, protože Senát zákon dolní komoře vrátil se změnou právě v tomto bodě. "Dneska tady dávat plané sliby, že se něco připraví, je špatné," prohlásil Josef Řihák.

Poslanci při následném hlasování nakonec dali na něj a na prezidenta a zákon nepřijali. Potřeba byly hlasy nadpoloviční většiny všech poslanců (nikoli jen přítomných). Pro zákon hlasovala polovina zákonodárců ODS, necelá polovina sociálních demokratů, většina komunistů a čerstvý odpadlík od ČSSD Evžen Snítilý. Oproti požadovaným 101 hlasům jich ale dali dohromady jen 86. Naopak proti hlasovali nebo se zdrželi (což znamenalo v tomto případě to samé jako být proti) všichni přítomní lidovci, všichni zelení, víc než polovina přtomných sociálních demokratů, menší část ODS, několik komunistů a taky přeběhlíci Miloš Melčák a Michal Pohanka. (Poznámka autora: Údaje v tabulce jsou převzaty ze záznamu o hlasování, který je na webu Poslanecké sněmovny. V něm stojí, že sociální demokrat Jiří Paroubek hlasoval pro zákon. Ten po hlasování ovšem pro stenozáznam uvedl, že hlasoval proti zákonu. Na výsledku to nic nemění.)

28. schůze, 27. hlasování, 11. března 2008 (jde o hlasování o podobě zákona ve znění, v jakém ho přijala Poslanecká sněmovna 5. února 2008, tedy včetně kontaktního norování)
  pro proti zdrželo se nepřítomno nepřítomno
- omluveno
celkem
ČSSD 28 22 13 6 2 71
ODS 40 9 22 5 5 81
KSČM 17 0 4 4 1 26
KDU-ČSL 0 2 8 1 2 13
SZ 0 6 0 0 0 6
Nezařazení 1 0 2 0 0 3
Celkem 86 39 49 16 10 200

Výsledky hlasování v procentech podle stran
  pro proti zdrželo se nepřítomno nepřítomno
- omluveno
celkem
ČSSD 39 % 31 % 18 % 8 % 3 % 100 %
ODS 49 % 11 % 27 % 6 % 6 % 100 %
KSČM 65 % 0 % 15 % 15 % 4 % 100 %
KDU-ČSL 0 % 15 % 62 % 8 % 15 % 100 %
SZ 0 % 100 % 0 % 0 % 0 % 100 %
Nezařazení 33 % 0 % 67 % 0 % 0 % 100 %
Celkem 43 % 20 % 25 % 8 % 5 % 100 %

Další informace:
Celá předloha zákona byla podrobněji představena v článku "Poslanci navrhli zmírnit ochranu zvířat před týráním" ze 4. února 2008. Minulá hlasování, v nichž poslanci kontaktní norování opakovaně podpořili, jsou popsána v textu "Hlasování ve sněmovně: Poslanci pro kontaktní norování" z 23. února 2008.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist