https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlavni-cenu-ekofilmu-v-brne-ziskal-snimek-o-rovnovaze-ekosystemu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlavní cenu Ekofilmu v Brně získal snímek o rovnováze ekosystémů Video

18.10.2020 00:45 | BRNO (ČTK)
Hlavní cenu na mezinárodním festivalu Ekofilm v Brně získal ruský snímek režisérů Dmitrije Špilenoka a Vladislava Grišina s názvem "Losos nerka. Červená ryba". Zachycuje křehkou rovnováhu přírodních ekosystémů. Ocenění si odnesly i další čtyři snímky v různých kategoriích.
 

Letos se konal 46. ročník festivalu, kvůli opatřením proti šíření koronaviru se ale filmy v sálech budou promítat později. Vítěze pořadatelé vyhlásili v on-line přenosu.

"Jsem rád, že letošní festival zaměřený na udržitelnou spotřebu vyhrál film, který nám nejen pomáhá uvědomit si křehkou rovnováhu přírodních ekosystémů, na nichž závisí náš život, ale i to, nakolik je do ní člověk schopen vstupovat. Záběry dramatické krajiny v proměnách ročních dob, detaily rozmnožování nerek či lovících medvědů použité ve filmu jsou dech beroucí," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), jehož hlavní cena do Ruska putuje.

Český zástupce v soutěži, a to film režiséra Zdeňka Zvonka s názvem Svobodný prales, získal cenu prezidenta festivalu Ladislava Mika. Zachycuje snahu lidí z celé republiky uchovat kus nedotčené přírody Bílých Karpat a ochránit ji formou soukromé rezervace.

V kategorii Krásy přírody zvítězil americký snímek Poslední led od Scotta Resslera, který podává svědectví o tom, co se děje v Arktidě. Cena v sekci Středoevropské filmy putuje do Německa, a to za počin Na tenkém ledě od režisérů Henryho Mixe a Boase Schwarze. Snímek ukazuje přírodu ruské Sibiře a zároveň alarmující klimatické změny v této oblasti. V kategorii Krátké filmy zvítězil italský snímek Robin Food.

Letošním tématem festivalu byla spotřeba a její udržitelnost. Program byl ale kvůli protikoronavým opatřením značně zredukovaný, nekonalo se ani promítání soutěžních snímků. Všech 25 soutěžních filmů budou moct fanoušci festivalu vidět při odložených projekcích naplánovaných na 27. a 28. listopad.

Loni bylo heslo festivalu "Příroda je naše společné dědictví". Hlavní cenu tehdy získal americký snímek Davida Hambridge s názvem Kifaru o keňských strážcích posledního severního tuponosého nosorožce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.10.2020 06:32
A teď aspoň některé z nich dostat do ČT
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist