https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlubokomorska-tezba-zpusobuje-obrovsky-ubytek-morskych-zivocichu-tvrdi-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlubokomořská těžba způsobuje obrovský úbytek mořských živočichů, tvrdí studie

17.7.2023 01:30 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdá se, že v místech, kde firmy provádějí hlubokomořskou těžbu, tato činnost vede k poklesu populací živočichů. Dopad tohoto kontroverzního odvětví na mořské ekosystémy tak může být horší, než se dosud předpokládalo. Vědci varují, že může trvat desítky let, než budou plně známy důsledky této metody získávání surovin ze dna oceánů, napsal list The Guardian.
 

Podle analýzy mořského dna provedené po testovacích vrtech v roce 2020 v Japonsku, kde se uskutečnila první úspěšná těžba kobaltové kůry z podmořských hor, byl v těchto místech o rok později zaznamenán úbytek živočichů, jako jsou ryby a krevety. V důsledku těžby jich ubylo i v oblastech, kde nebyly získávány suroviny z mořského dna.

Tato zjištění mají "velký význam" pro osoby s rozhodovací pravomocí, které vyjednávají o předpisech týkajících se návrhů na hlubokomořskou těžbu, uvedl ekolog Travis Washburn.

"Možná budeme muset rozšířit naše představy o tom, jaké jsou dopady hlubinné těžby," řekl Washburn, jehož práce se zaměřuje na bentickou zónu - tedy na dno oceánů. "Má to velké důsledky, pokud v současné době považujeme některé lokality za neovlivněné nebo kontrolní, ve skutečnosti se mění v důsledku nepřímých dopadů těžby," dodal.

Tým vědců analyzoval údaje japonských důlních inženýrů o podmořské hoře Takujo-Daigo. Rok po zkušební těžbě vědci zaznamenali 43procentní pokles hustoty ryb a krevet v oblastech přímo zasažených znečištěním sedimentů a 56procentní pokles v okolních oblastech.

"Je snadné předpokládat, že jakmile se ocitnete mimo zónu úložiště surovin, nebudou žádné dopady těžby," řekl Washburn. "Pokud však někteří živočichové opustí i okrajovou oblast úložiště, rozšíří se tím celková oblast dopadu," dodal.

Washburn varoval před uspěcháním těžby mořského dna a dodal, že může trvat desítky let, než bude znám plný dopad na oceánské ekosystémy.

Mezinárodní úřad pro mořské dno (ISA), instituce OSN, která tuto činnost v mezinárodních vodách reguluje a striktně kontroluje veškeré těžařské aktivity, se ještě musí dohodnout na předpisech, kterými se toto odvětví bude řídit. Termín 9. července, kdy měl tento orgán přijmout předpisy nebo posoudit žádosti o těžební smlouvy podle stávajících zákonů, uplynul minulou neděli, což znamená, že komerční hlubinná těžba může pokračovat bez nových pravidel.

"Využijte všechny údaje, které máme v současné době k dispozici. Je toho ještě tolik, co nevíme, ale na některé z těchto otázek budeme pravděpodobně hledat odpovědi až za desítky let," varoval Washburn čelné představitele.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist