https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnizda-rorysu-na-panelaku-v-klasterci-nad-ohri-odhalila-az-kontrola.je-to-selhani-mini-ornitolog
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnízda rorýsů na paneláku v Klášterci nad Ohří odhalila až kontrola. Je to selhání, míní ornitolog

4.6.2024 01:34 | KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ (ČTK)
Rorýs obecný
Rorýs obecný
Ornitologové společně s Českou inspekcí životního prostředí (ČIŽP) včera kontrolovali práce na zateplení panelového domu v Klášterci nad Ohří na Chomutovsku. Kontrola odhalila hnízda rorýsů, což je zvláště chráněný druh v kategorii ohrožený. Ornitolog Václav Beran ČTK řekl, že v objektu je nejméně 140 dutin vhodných pro hnízdění. Stavební firmě inspektoři omezí činnost do poloviny srpna, řekla ČTK mluvčí inspekce Miriam Loužecká.
 
Podle Berana nepochybil investor, ale jednoznačně zpracovatel posudku. "Zpracovatel posudku zcela ignoroval, že místo je označené jako známé hnízdiště rorýsů, že tam jsou průduchy," uvedl. "Je to úplné selhání mechanismu, kdy odborně způsobilá osoba provádí průzkum, jejími závěry se pak řídí investor."

"Napočítali jsme minimálně 140 vhodných dutin pro hnízdění. Mohou tam hnízdit vyšší počty rorýsů," řekl Beran. Podle něj je téměř jisté, že v dutinách jsou také netopýři. "Díky včasnému zásahu nedojde k zazdění a dutiny zůstanou otevřeny a rorýsi mohou pokračovat v hnízdění," dodal. I při včerejší kontrole rorýsi prolétali nad panelovým domem.

Panelový dům se šesti vchody opravuje Společenství vlastníků jednotek Olšová. "Chtěli jsme, aby budova nebyla tak energeticky náročná, proto jsme si nechali udělat projektovou dokumentaci na kvalitní zateplení domu. Na základě ní jsme požádali o stavební povolení. V rámci toho jsme museli doložit ornitologický posudek," řekl novinářům předseda společenství Bohumil Klof.

"Odborný pracovník prošel budovu od shoda dolů, byl i v mezipatrech, našel jen staré hnízdiště, nic negativního neshledal. Na základě ornitologického posudku vytvořeného po návštěvě jsme dostali povolení o stavbě," uvedl Klof. "Ten odborník, kterého jsme měli, zhodnotil, že tu rorýsi nejsou. Teď je nějaký popud ke kontrole, já tomu nebráním," dodal. V projektové dokumentaci se podle něj počítá s vytvořením hnízdišť pro rorýsy.

"Mohu potvrdit, že inspekce provedla kontrolu, identifikovala hnízdící rorýsy. Stavební činnost společnosti bude omezena do 15. srpna," uvedla Loužecká. "Je to velice zásadní zásah, je to velké hnízdiště."


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TS

Tonda Selektoda

4.6.2024 07:24
Ono asi půjde též o to, kdy ten znalec budovu procházel. Vzhledem k tomu, že stavební povolení je již vydáno, a před ním musela být zpracována projektová dokumentace, a doloženy doklady a stanoviska oprávněných osob, mohl být průzkum proveden v období, kdy ta ptáčata v budově nebyla a hnízda byla opuštěná.
O tom, že budova slouží též pro hnízdění, majitelé budovy, stavební úřad i odbor životního prostředí, jistě věděli. Jinak by asi nebyl požadován ten negativní posudek od znalce, na kterého se teď vše svede.
Odpovědět
éi

éiceolaí

4.6.2024 09:45 Reaguje na Tonda Selektoda
"Díky včasnému zásahu nedojde k zazdění a dutiny zůstanou otevřeny a rorýsi mohou pokračovat v hnízdění," – projekt zřejmě s rorýsi vůbec nepočítal. A projektová dokumentace byla zpracována v době, kdy byla data o tom, že tam rorýsi hnízdí, k dispozici. Na to se projektant vymlouvat nemůže.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

4.6.2024 10:54 Reaguje na Tonda Selektoda
Požadovali negativní posudek? Co to je za nesmysl? Pokud jsou tam otvory v podstřeší měl znalec napsat, že výskyt rorýsů i netopýrů je pravděpodbný. Kromě toho jeho povinností je si projít databáze výskytu rorýse i netopýrů. A měl se provést definitivní průzkum v hnízdním období...Až potom mohla začít stavba s uvedením termínu začátku a kompenzačními opatřeními..
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

7.6.2024 06:55 Reaguje na Karel Pavelka
Paneláky se u nás nestaví přes třicet let. To je snad dostatečná doba k tomu, aby uživatelé bytů v tom domě, i úřad věděli, zda v panelovém domě nehnízdí ptactvo, (nebo snad i netopýři). Ony snad stačí hlasité projevy a občasné exkrementy od těch ptáků na fasádě, parapetech a balkonech, aby to bylo každému jasné? Nejen "znalec" a jeho účelový posudek je vinen. Při projektování stavebních úprav, musely být při prohlídce stavby tyto skutečnosti známy i projektantovi, majitelům domu, i stavebnímu úřadu, který ten papír znalce pro vydání stavebního povolení požadoval. Nebo snad úřad při zahájení řízení prohlásil, že od místního šetření upustil, protože je mu stav na místě dobře znám? Takže máslo na hlavě mají všichni zůčastnění, nejen ten "obětní beránek", který byl pověřen vydat a podepsat se pod účelový posudek. A protože jsme v poslední době vychovávání k "bonzování", holt se našel jedinec, který na nepravost přišel a obrátil se se svým podnětem na kompetentní orgán o zjednání nápravy...
Odpovědět
ez

erik zajíček

4.6.2024 08:54
je to nepříjemné pro vnímání ochrany veřejností,nicméně pokud dokážou politici prosadit stoprocentní zdražení výstavby budov povinnou fotovoltaikou od r.2030 a zatepleními v rámci "greendealu",pak povinná opatření pro zajištění hnízdění tohoto i jiných druhů (např.povinnou zábranu přsd pádem do kouřovodů,vétracích šachet apod.pro záchranu sýčků)činí tak promile z již diktovaného navýšení rozpočtu staveb a věřím,že toto by společnost unesla,zvlášt pokudby taková zařízení byla prefabrikovaná ,standardizovaná součást stavebních systémů
Odpovědět
éi

éiceolaí

4.6.2024 09:37
V Novém Jičíně byla zřejmě stejná situace. Tady firma zastavila činnost asi na dva týdny a pak chodila paní po lešení kontrolovat hnízda. Práce začala před příletem prvních rorýsů.
Odpovědět
MO

Markéta Ondřichová

4.6.2024 18:42
V Novém Jičíně se s tím před 3mi lety nemazlili, v době už hnízdění zalili montážní pěnou všechny průduchy pod střechou. Bezmocně jsem se na to dívala a nevěděla kam se obrátit. Plošina, nahoře pod střechou zasprejovávali kulaté průduchy, kde každým rokem hnízdilo velké množství rorýsů. Dole nějací kravaťaci kontrolovali průběh. A rorýsi lítali okolo.. dnes jich litá hrstka, kde hnízdí nevím
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

5.6.2024 07:37 Reaguje na Markéta Ondřichová
Hnízdí v dutinách,v přírodě je jich dosti.I drobní hlodavci dají přednost obydlím lidí,ale ono to nejde.Nechat stavební práce na zimní měsíce ?
Odpovědět
Ra

Radek

5.6.2024 08:46 Reaguje na Markéta Ondřichová
Všiml jsem si jedné věci, lidem z měst se líbí vše živé a vše v přírodě , když se mluví o přírodě , jsou všichni jako malé děti, vše se jim zdá roztomilé, stromy krásné , prostě nádherná příroda. Jak milé se ale někdo rozhodne u jejich obydlí vysadit strom , nebo se tam objeví ptačí hnízdo, okamžitě začne příroda vadit, strom může na někoho padnout a ublížit mu , ptáci zase všude serou ..... člověk městský je takový divný tvor
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

5.6.2024 10:00 Reaguje na Radek
Roztomilý smrček z zahrádce po 50ti letech je problém.
Odpovědět
Ra

Radek

5.6.2024 10:52 Reaguje na Emil Bernardy
Problém mají pouze někteří lidé v hlavě a protože se jich hodně rozhodlo žít ve městech , vše jim kolem nich vadilo , vše zničili , tak se tam teď pomalu ale jistě upečeu . Tak snad s tím nebudou mít za 50 let problém .
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

7.6.2024 10:47 Reaguje na Radek
Zajíčku, Zajíčku, kdyby ti komunisté nebyli, tak by je někteří lidé museli vymyslet. Máte vůbec představu, jak vlastníci pozemků, velcí sedláci, lovili např. koroptve? Stříleli je v zimě v noci, když byly na spící na sněhu dobře vidět. Všechno, co mělo zahnutý zobák a drápy, bylo v tehdejších dobách nepřítel patřící pod drn.
Odpovědět
Ra

Radek

8.6.2024 12:00 Reaguje na Jaroslav Pokorný
Ptáčku ptáčku , máte vůbec představu jak loví zaměstnanci v honitbách LČR, na potkání srnčí, 4kg srnčata, za každý ulovený kus má lovec 300kc odměnu, v noci termovizí..... vše co má zahnutý zobák a ostré špičáky se množí a kdejaký měšťák se z toho radujte. Ptáčku ptáčku tak toto se vám líbí
Odpovědět
ez

erik zajíček

5.6.2024 16:54 Reaguje na Radek
člověk městský jest v CR úspěchem komunistů v jejich cíleném vysídlení venkova ve prospěch zprůmyslnění zemědělství a lesnictví zpřetrháním majetkových vazeb - nelze zvrátit.Snad pouze osvícené vzdělávání ,které však bez interakce vlastník pozemku versus obživa z pozemku má pramalou šanci uspět v reálném čase.Kapitalismus jako VYROBNI způsob ale zatím nelze přechcat,
Odpovědět
ez

erik zajíček

5.6.2024 16:59 Reaguje na Radek
V podstatě platí ,co jste naznačil ,každý pouze mluví ale když přijde na věc ,tak zaleze nebo ještě oponuje . Uzemní systém ekologické stability ,tolik opěvovaný u mých někdejších přátel byl rázem nepřijatelný ,když zjistili ,že na svých pozemcích mají biocentrum.pro ochranu přírody je každý,dokud se ho to netýká, i na venkově bohužel....
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

7.6.2024 10:51 Reaguje na erik zajíček
Jako úředník ŽP jsem měl kdysi také na stole krásný plán územní stability. Nakreslený přes pozemky soukromých vlastníků. Proč by ale ti vlastníci měli být poškozováni ve prospěch společnosti? Jak se to liší od tak zavrhovaných manýrů komunistů? Ty potřebné pozemky měly být nejprve převedeny do státního vlastnictví - výměnou, výkupem, znárodněním a pak teprve na nich měla být zřizována nějaká biocentra.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

7.6.2024 10:53 Reaguje na Markéta Ondřichová
Dole nějací kravaťáci kontrolovali průběh. A rorýsi lítali okolo. .................
Problém je, že stavebník si má zajistit a zaplatit znalce. Pak si pochopitelně vybere takového, se kterým se "rozumně" domluví. Znalec by měl být státní úředník, a nezávislý.
Odpovědět

vladimír šmídl

8.6.2024 18:51
Nebyli to rorýsi, byly to vlaštovky a sídlily v hale nádraží Suchdol nad Odrou.Trvalo to asi osm let , až v budově (je to čtvero nádraží, spojených ještě za Rakouska dohromady) přechodně sídlili úředníci Úřadu městyse Suchdol nad Odrou. Ti vlaštovky pozabíjeli a je pokoj. Kdyby je nepozabíjeli , vlaštovky by se vracely do rodných hnízd a v případě, že by bylo potřeba, postavily by nová. Cestující by byli rušeni jejich prolétáváním dveřmi (otevíraly je nalétnutím hrudníkem na infračidlo) a posedáváním na interiéru v nočních hodinách.Teď je na nádraží krásně zavřený bufet a krásně zavřená restaurace. Vlaštovky účinkují ve filmu Mariána Poláka Planeta Česko.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist