https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hrabosi-skodi-lesnikum-i-v-lete-pricinou-jsou-podle-vedcu-suche-zimy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hraboši ohryzávají kůru stromů nejen v zimě, ale i v létě. Příčinou jsou suché zimy

26.11.2021 16:59 | BRNO (ČTK)
Lesníci se stále častěji potýkají s tím, že hraboši ohryzávají kůru stromů nejenom v zimě, kdy je nedostatek jiné potravy, ale také během vegetační sezony. Vysvětlení pro dříve neobvyklé chování dosud chybělo. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně zkoumali jev několik let na Drahanské vrchovině a v Nízkém Jeseníku. Zjistili, že za letními škodami stojí nejenom přemnožení hrabošů, ale také klimatická změna, suché zimy a jejich následky, informoval ČTK mluvčí školy Filip Vrána.
reklama

 

Hraboši se živí nejčastěji lístky a stonky rostlin. Některé druhy konzumují i semena lesních dřevin. Kolem poškozených stromů bylo ale většinou zeleně dostatek a výzkumníci zaznamenali i úrodu semen. "Člověk by řekl, proč to dělají, když mají k dispozici tolik přirozené potravy? Z toho důvodu jsme udělali chemické analýzy biomasy bylinného patra a zjistili jsme, že jsou průkazné rozdíly v jejím složení napříč jednotlivými roky," uvedl vedoucí výzkumu Josef Suchomel.

V období, kdy bylo letních škod od hrabošů nejvíce, měla vegetace nízký obsah dusíku a zároveň vysoký obsah vlákniny. "Korelovalo to mezi sebou. Čím větší bylo množství vlákniny a čím méně bylo dusíku, tím vyšší byla míra poškození," řekl Suchomel. Vláknina je pro některé druhy hrabošů těžce stravitelná, dusík naopak potřebují.

Za výkyvy kvality rostlinné biomasy stojí podle vědců počasí, konkrétně různé množství srážek v letech 2018, 2019 a 2020. "Čím sušší zima, tím horší kvalita biomasy následující jaro a tím větší škody od hlodavců v létě," popsal Suchomel.

Dosud byli lesníci zvyklí, že hraboši poškozují lesní výsadby jen přes zimu. "Pokud by se ale do budoucna opakoval fenomén suchých zim, navíc souběžně s přemnožením hrabošů následující rok, pak může být tato situace častější, a lesníci si budou muset zvyknout na to, že jim hraboši mohou působit škody ne jednou, ale dvakrát do roka," řekl Suchomel.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

26.11.2021 17:48
Musí se zahajit za dotace z EU masívní odchov kolčav a kolčavy pak vypouštět na exponováná místa.Dál by mohli lesní dělnící klast pastičky a mít každý svojí loveckou stezku jako sibiřští lovci stezku na soboly.lišky a rosomaky.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

26.11.2021 21:24 Reaguje na karel krasensky
Stačí nějaký jed rozhozený letadlem.
Chovat lasičky - to je nějaký zastaralý pohled. Dnešní doba je doba průmyslová, tedy lidi ať jsou u strojů a ne aby někde chovali šelmičky. Ještě by ochránci chovatele nařkli z týrání a šli by jim chovné stanice rozbít.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.11.2021 09:25
Nějak mi chybí druhy okusovaných dřevin a způsob ochrany-neochrany. Už
kdysi jsem tu popisoval nátěr gumoasfaltem proti bobrům a myslím, že
nebude chutnat ani hrabošům. Samozřejmě pouze u těch oblíbených druhů
dřevin a nebo se zamyslet nad množstvím hrabošů, že se uchylují k
okusu kůry. Čeho je moc, toho je příliš, hladoví a žere vše, sucho
nesucho. V suchu hlavně proto, že se úspěšně namnožili na rozdíl od
mokrých a chladných let. Co vy na to vědci?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist