Hradec Králové spouští třídění odpadu z kuchyní, pořídil na to zvláštní popelnice
"Rozbor odpadů z nádob na směsný komunální odpad ukázal, že 30 procent z tohoto odpadu je z kuchyní a bylo by ho možné energeticky využívat," uvedl náměstek primátorky pro rozvoj Lukáš Řádek (TOP 09). Zatím odpad z kuchyní většinou končí k černých popelnicích s komunálním odpadem. Pořízení nádob a roční provoz nové služby město vyjde na 2,5 milionu korun.
Třídění takzvaného gastroodpadu radnice vyzkoušela od loňského října do letošního března na sídlišti ve čtvrti Malšovice v ulicích Rybova a Antonína Petrofa. "Za tuto dobu se ukázalo, že o tuto službu je zájem, během sledovaného období se podařilo vytřídit 1,7 tuny gastroodpadu," uvedla radnice.
Do popelnic, které budou mít uzavírání pákovým systémem, budou moci lidé odkládat zbytky jídel, maso, malé kosti, mléčné výrobky, potraviny s prošlou trvanlivostí, slupky a další zbytky ovoce a zeleniny. "Důležité je, aby lidé veškeré věci do popelnic dávali bez obalů," uvedl ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.
V době vyšších teplot od května do září budou Hradecké služby popelnice s gastroodpadem vyvážet dvakrát týdně. Od října do dubna bude svoz jednou týdně. Odpad skončí v bioplynové stanici.
Lidé v Hradci Králové nadále budou moci ostatní bioodpad třídit do dříve zavedených hnědých popelnic. "Rostlinné bioodpady z údržby zeleně, například posečenou trávu, listí a větvě, budou moci občané nadále umísťovat do hnědých nádob pro ukládání rostlinného bioodpadu, případně je odvézt do městské kompostárny," uvedl Hušek.
Základní poplatek za vyvážení popelnic a likvidaci odpadu činí letos v Hradci Králové 600 korun za dospělou osobu a je stejný jako v letech 2020 a 2021. Systém svozu a likvidace odpadů není v Hradci Králové finančně soběstačný, radnice ho dotuje desítkami milionů korun.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (1)
Jaroslav Pobeha
2.12.2022 14:26A potom, že prečo je málo uhlíka v pôde.
Ten bioodpad má ísť na kompost a potom do polí.