https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hulin-vysadi-biokoridory-a-biocentra-za-vice-nez-osm-milionu-korun?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hulín vysadí biokoridory a biocentra za více než osm milionů korun

23.2.2021 11:02 | HULÍN (ČTK)
Biocentrum je označení pro stanoviště nebo soubor stanovišť v krajině, která umožňují trvalou existenci živočišných a rostlinných společenstev. Biokoridor je přírodní pás spojující biocentra, který mezi nimi umožňuje organismům migrovat. Ilustrační foto
Biocentrum je označení pro stanoviště nebo soubor stanovišť v krajině, která umožňují trvalou existenci živočišných a rostlinných společenstev. Biokoridor je přírodní pás spojující biocentra, který mezi nimi umožňuje organismům migrovat. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Ristina121 / Good Free Photos
Město Hulín na Kroměřížsku vysadí letos biokoridory a biocentra za více než osm milionů korun. Náklady pokryje v plné výši dotace z ministerstva životního prostředí. Biocentrum je označení pro stanoviště nebo soubor stanovišť v krajině, která umožňují trvalou existenci živočišných a rostlinných společenstev. Biokoridor je přírodní pás spojující biocentra, který mezi nimi umožňuje organismům migrovat, sdělil Zdeněk Dvořák z hulínské radnice.
reklama

 

Podle starosty Romana Hozy (ODS) přikládá město projektům přátelským k přírodě dlouhodobě velký význam a je ochotné do nich investovat. "V tomto případě to ale nebude nutné, díky kvalitní přípravě jsme uspěli s žádostí o dotaci a ta pokryje veškeré náklady. Což je náš další dlouhodobý přístup. Snažíme se do Hulína přivést co nejvíce peněz z jiných zdrojů. Když se to daří, investiční možnosti města se významně zvyšují," uvedl Hoza.

S výsadbou biokoridorů a biocenter počítá radnice poblíž dálnice D55 na severním okraji města a podél dálnice D1 ve směru na Kroměříž. "Před železničním koridorem Břeclav - Přerov budou pokračovat směrem na Přerov až na konec katastru města. Na jeho konci budou podél vodoteče Němčický potok vysazeny dva biokoridory o výměře 2,85 hektaru," uvedl Dvořák. Další biokoridor o výměře 1,65 hektaru podle něj vznikne za remízkem u vodojemu za bývalým statkem.

Celková délka plánovaných biokoridorů bude 2,4 kilometru. "Podmínky dotace nás následně zavazují k tříleté péči o nově realizované biokoridory a biocentra," uvedl vedoucí odboru rozvoje města a životního prostředí hulínské radnice Roman Dutkevič.

Už v roce 2017 nechal Hulín vysadit lesopark Nivky, příměstský les, který má podle zástupců radnice pomoci zmírnit zvýšenou prašnost a odclonit hluk od dálničních přivaděčů a mimoúrovňových křižovatek. Zároveň je místem pro odpočinek, zábavu a sportovní aktivity obyvatel. V Hulíně jich žije zhruba 6800.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist