https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iea-oziveni-z-pandemie-do-dvou-let-zvysi-emise-sklenikovych-plynu-na-rekord
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Oživení z pandemie do dvou let zvýší emise skleníkových plynů na rekord

21.7.2021 01:18 | LONDÝN (ČTK)
Agentura vydala v květnu své zatím nejzásadnější poznatky o klimatu. Podle květnové zprávy by už svět neměl investovat do nových projektů v oblasti fosilních paliv, pokud chce do roku 2050 dosáhnout nulových emisí.
Agentura vydala v květnu své zatím nejzásadnější poznatky o klimatu. Podle květnové zprávy by už svět neměl investovat do nových projektů v oblasti fosilních paliv, pokud chce do roku 2050 dosáhnout nulových emisí.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Piqsels
Zotavení globální ekonomiky z pandemie nemoci covid-19 způsobí, že růst emisí skleníkových plynů, které přispívají ke změnám klimatu, bude do dvou let na rekordu. Ve své zprávě to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
 

"Odhadujeme, že úplné a včasné zavedení doposud oznámených opatření k oživení ekonomiky způsobí růst emisí oxidu uhličitého v roce 2023 na rekordní úroveň a pak dál poroste," uvedla IEA.

Plánované výdaje na čistou energii představené vládami činí 380 miliard USD (8,3 bilionu Kč). To jsou pouhá dvě procenta celkovým finančních prostředků vyčleněných na stimulaci ekonomik v reakci na pandemii. Tato částka představuje asi třetinu toho, co je podle IEA potřeba, aby svět do poloviny tohoto století dosáhl čistých nulových emisí.

Dvě třetiny z 380 miliard USD určených na čistou energii mají být vynaloženy do roku 2023. Téměř celý zbytek pak do roku 2030. Za desetiletí tak dojde k rychlému poklesu výdajů, v roce 2030 se sníží na méně než dvacetinu částky roku 2021, upozornila IEA.

"Peněžní částky, z veřejných i soukromých zdrojů, které jsou celosvětově mobilizovány v rámci plánu na oživení, zdaleka nedosahují toho, co je potřeba ke splnění mezinárodních klimatických cílů," uvedl šéf IEA Fatih Birol.

Agentura vydala v květnu své zatím nejzásadnější poznatky o klimatu. Podle květnové zprávy by už svět neměl investovat do nových projektů v oblasti fosilních paliv, pokud chce do roku 2050 dosáhnout nulových emisí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (28)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

21.7.2021 06:23
pojem nulové emise je jen laboratorní pojem reálného nesmyslu, i z dřevěných loučí se při hoření uvolňuje CO2
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2021 07:13 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Všichni ví, že se jedná o FOSILNÍ uhlík a ne dřevěné louče.
Bioplyn, který obsahuje hodně uhlíku je taky OZE, víte proč??
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.7.2021 07:29 Reaguje na Pavel Hanzl
to nevím, ale nerozumím tomu, proč se Dánsko pouští do budování Bioplynových elektráren, když o les pořádný se ani nezavadí v celé zemi a odkud tedy to dřevo dováží? . Bioplyn je doplňková záležitost.
Strkat stromy na stojato do bioplynky je nesmysl, stejně jako stavět domy z betonu a cementových směsí, které se fyzikálně chovají jako kameny a musí se ještě zateplovat a izolant, který je prověřený staletími pálíme jak odpad.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2021 08:05 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Na zeměkouli funguje jakýsi uhlíkový koloběh.

Rostliny dokáží pomocí sluneční energie vychytávat ze vzduchu CO2 a pomocí fotosyntézy z něho vyrábí čistý uhlík, ze kterého si staví své tělo (celulózu - dřevo).
Ta je energeticky výš, než CO2.
Pokud ten materiál shnije, nebo se spálí, uvolní se teplo a zase vznikne CO2, je to prakticky totožný proces.
Pokud do toho vstoupí nějaké zvíře (nebo hmyz) a rostlinu sežere, zase vyprodukuje odpad, který se rozloží na CO2 a kruh se uzavírá.

Celý proces je stále a trvale balancován na nulu, přirozené změny v čase jsou velmi pomalé.

Před milióny let začal proces, kdy se těla rostlin nerozkládala celá a část zůstávala pod zemí a tím z koloběhu vypadávala (dnes jsou to ložiska uhlí a ropy). Šlo to velmi pomalu a celosvětový ekosystém se na to stačil adaptovat a dnešní příroda se vyvíjela v koncentracích CO2 asi 200 - 300 ppm a v maximálních teplotách, jaké jsou dnes.

Ovšem člověk v historickém okamžiku ten fosilní uhlík opět vyfučel v gigantických objemech zase zpátky do atmosféry a tím se celý systém poškodil a začala nekontrolovaně stoupat teplota.

Jenže jakákoliv náprava (nebo jen zablokování dalšího oteplování na nějaké sice vyšší, ale snasitelé úrovni), by znamenalo ukončit spalování fosilního uhlíku úplně a ještě masivně odchytávat CO2 z atmosféry, protože dnešní hodnota je někde na 415 ppm, nejvyšší za milióny let.
Odpovědět
JH

JH

21.7.2021 11:57 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jen technická poznámka - ze dřeva nejde vyrábět bioplyn.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2021 12:59 Reaguje na JH
Jde. Za války se tomu říkalo dřevoplyn a jezdily na to i auta. Pyrolyzní kotle na tom jedou všechny.
Odpovědět
JH

JH

21.7.2021 13:13 Reaguje na Pavel Hanzl
To je možné, ale pyrolýza a výroba bioplynu jsou dvě odlišné věci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2021 13:17 Reaguje na JH
Samozřejmě, ale výsledkem je vždy směs hořlavých plynů, především metan a vodík. Technologický postup skutečně není nutno řešit, nejdůležitější na tom celém je, že to je oběhový uhlík a ne fosilní.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.7.2021 07:20
....to byl takový ekologický aspekt a ten hospodářský je, že se stačí podívat, jaké regiony populačně rostou, je to jihovýchpodní Asie a Afrika, ale jsem přesvědčen, že nebudou se na nějakou ekologii odvolávat a budou to kosit podobně jako my tady. Zkrátka tou džunglí neekologičnosti se prokoušou sami, proto je snažení vymírající půlmiliardové Evropy v globálu 7.5 miliard docela úsměvné. A pak se můžete zeptat na Evropské téma, proč vymírá?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2021 08:58 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vymírání celé populace Evropy je velmi ekologický čin, člověk je přemnožený druh a Zemi to až fatálně ničí.

Ovšem budovat fosilní energetiku už nebudou, OZE je pro ně daleko jednodušší a hlavně levnější.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.7.2021 10:19 Reaguje na Pavel Hanzl
to je logický důvod, ale to, jestli přežijeme je otázka společenství, propojenosti sociální a propojenosti s prostorem v kterém žijeme. Poslední rok se zvýšila akorát asociálnost ve společnosti, psychické a emoční trauma, závislost na digitalizaci. Tohle lidi odcizuje rodiny, přátelé, společenství, kamarády a vytváří nerealitu falešnosti. Věřit v digitalizaci je hodně hloupé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2021 11:02 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jistě, ale není to klíčový problém. Vše se vrací do normálu, což ještě neznamená, že do zdravého normálu. Dlouhodobě poškozený systém rodiny a silné sobectví vede k vymírání celé populace.
Což je zase ekologicky výhodné, pokud by to nebylo vykompenzováno vysokou porodností v primitivních společenstvích. Tohle do budoucnosti asi povede k dramatickým konfliktům.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.7.2021 11:52 Reaguje na Pavel Hanzl
No dyť vám to furt říkám, vojna bude ... a BVP na baterky ... já vám nevím:-).

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2021 07:20
To je dost tragická zpráva, to se může Evropa postavit na hlavu a soudruzi v Číně to lehce zmaří.

Asi to nepochopí, dokud se jinm nezačne připalovat krupon. Ale to bude pozdě nejen pro Čínu, ale i pro celý svět.
Možná počítají s tím, že obsadí Ruskou Sibiř, tam je větší šance přežít pár desetiletí navíc, ale co pak??
Odpovědět
RV

Richard Vacek

21.7.2021 07:21
V jiných zemích totiž na rozdíl od Evropy řeší vážné problémy. Ale tak to bylo vždy. Když Polpotovci odcházeli z měst do džunglí budovat nový svět, nikdo je rovněž nenásledoval. Když Čína vyhlásila velký skok vpřed, západ ten nesmysl jen sledoval a nepřipojil se.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2021 08:15 Reaguje na Richard Vacek
Na světě není (a nikdy nebyl) vážnější problém, než nastupující klimatická tragédie.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

21.7.2021 11:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdyby nastupovala další doba ledová, tak bych souhlasil. Ale přiblížení se teplotnímu optimu je těžké chápat jako vážný problém.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.7.2021 11:47 Reaguje na Richard Vacek
Co to je to teplotní optimum? :O
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2021 13:29 Reaguje na Richard Vacek
Dejme tomu, že to teplotní otimum je takové klima, které umožnilo vznik velkých říší starověku i Evropský středověk, až do nástupu malé doby ledové.

Jenže to jsme už překonali před pár lety a teplota stále zrychleně stoupá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2021 13:31 Reaguje na Richard Vacek
Bez lidské civilizace by další doba ledová začala nastupovat asi za 13 - 16 tisíc let, dnes jsme to oddálili asi na 60 tisíc let. Z toho nám hlava skutečně bolet nemusí.
Odpovědět
VN

Vilém N

21.7.2021 10:33
Čína jen loni uvedla do provozu více uhelných elektráren, než ostatní země světa. Cca 3x. Mimochodem, právě hoří podstatná část sibiřské tajgy. To ten evropský boj s mili a mikrogramama vypadá dost směšně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2021 10:58 Reaguje na Vilém N
Komunisticko - postkomunistický prostor je prostě líheň ropáctví a až fatální arogance ke všemu živému.
Jenže skutečně neznám na to lék, asi ani žádný neexistuje.
Jen vzdělávání lidí v těchto zemích, což je zcela iluzorní, stačí nevzdělatelnost ropáčků u nás.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.7.2021 10:41
Škoda, že je ten článek tak stručný, analogický zde se mi líbí více ... https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/klimaticka-zmena-energie-obnovitelne-zdroje-iea-emise-uhlik.A210720_140605_eko-zahranicni_mato

Zejména toto ... "Ze zhruba devadesáti procent budou za nárůst emisí v příštích letech odpovídat rozvojové země, proto má podle Birola smysl finanční pomoc s přechodem na obnovitelné zdroje, kterou tyto státy potřebují."

Z uvedeného je totiž zjevné, že jak je špatně se chovat jak čuňata, tak nějaké zelenené flagelanství Evropy svět opravdu nespasí a že řešením není nějaká brutální ekoaskeze Evropy, ale pomoc a motivace ke zlepšení situace právě v těch rozvojových zemích.
Ne, že bych byl ale nějakým optimistou ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2021 10:54 Reaguje na Svatá Prostoto
No právě. Pomoci rozvojovým zemím s budování čisté industrializace.
Jenže když máme pomáhat, musíme mít všechny systémy v Evropě zrealizované a plně funkční.
Dělat z rozvojového světa pokusného králíka na nějaké iluzorní chiméry v Evropě vymašlené, fungovat nebude.

Pouze vlastní příklad má šanci uspět a hlavně skutečná konečná finanční bilance.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.7.2021 11:49 Reaguje na Pavel Hanzl
No, s ohledem jaký je tam většinou brajgl a jak to vypadá tady, a jakože proti nim opravdu velmi dobře, tak bych se zrovna v tomto případě o vlastní příklad fakt nebál.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2021 13:35 Reaguje na Svatá Prostoto
Bát se nemusíte, ale exportovat nevyzkoušený systém za nejasnou cenu je diletantismus, který bordelářské země oddělují od Evropy.

Evropa nemá ty emise taky zanedbatelné a hlavně má argument, že to jde. A tím může mlátit po hlavách všechny bordeláře, včetně Číny.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.7.2021 15:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Slovy klasika ... jde to, ale dře to a navíc to stojí majlant.

A my už se třeba na Čínu můžeme jen dívat, s ohledem na to, co vše jsme přesunuli jinam, jsme na zbytku světa závislí jako nikdy v dějinách. Ten nás má jednak na háku, jednak z nás má srandu ... max nám pro radost zahraje nějakou uvědomělou komedii, ale jinak si stejně dělá co chce. Ta Čína je opět tím nej příkladem,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.7.2021 09:31 Reaguje na Svatá Prostoto
Evropa není pupek světa a od začátku minulého století přestává poroučet všem a všude.

Mě to připadá jako zcela normální.

Pořád je to ale nejsilnější ekonomika světa a dokáže si vyrobit úplně vše, co potřebuje, ale Čína jí to dodá levněji, tak co by se pružila, ne?

Sice vymírá, ale má velmi silnou "soft power" a půl světa by chtělo v ní pracovat a žít.

S tou srandou to nebude až tak vážné, celému světu se začíná připalovat krupon a pouze Evropa (i s USA) má know - how jak s tím bojovat.

Zbytek světa přijde s prosíkem, ovšem nejspíš tehdy, až bude pozdě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist