https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/indicka-statni-firma-ntpc-letos-planuje-vystavbu-dalsich-uhelnych-elektraren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Indická státní firma NTPC letos plánuje výstavbu dalších uhelných elektráren

17.4.2023 11:20 | DILLÍ (ČTK)
Uhelná elektrárna v Indii.
Uhelná elektrárna v Indii.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Indická státní společnost NTPC, která je největším producentem elektřiny v zemi, plánuje v letošním roce zahájit výstavbu dalších uhelných elektráren. Indie tak nadále hodlá využívat toto fosilní palivo, aby uspokojila rostoucí poptávku po energiích, uvedla agentura Bloomberg.
 

NTPC zřejmě v tomto fiskálním roce zahájí výstavbu uhelných elektráren o celkové kapacitě 4,5 gigawattu (GW), řekl úředník, který je s plány obeznámen, ale nepřál si být jmenován, protože konečné rozhodnutí ještě nepadlo. Projekty se mají nacházet ve třech lokalitách, kde už firma provozuje elektrárny.

Indie si stanovila ambiciózní dlouhodobé cíle ve snaze snížit emise oxidu uhličitého, její projekty ale naznačují, že v nejbližší době bude při uspokojování rychle rostoucí poptávky po elektřině nadále spoléhat na uhlí, které je považováno za fosilní palivo nejvíce znečišťující ovzduší. Oteplování planety a větší využívání klimatizace způsobují, že spotřeba elektřiny v zemi zdolává rekordy.

Společnost NTPC loni po několikaleté přestávce zahájila opět výstavbu uhelných elektráren. Firma je největším spotřebitelem uhlí v zemi a jejím cílem je v letošním fiskálním roce, který začal tento měsíc, zvýšit těžbu z vlastních dolů o 48 procent na 34 milionů tun.

Firma se ale současně připravuje na zvýšení kapacity výroby takzvané zelené elektřiny. V lokalitě ve státě Ándhrapradéš, kde měla původně stát uhelná elektrárna o výkonu čtyři GW, nyní společnost plánuje centrum pro ekologickou výrobu vodíku, dodal úředník.

Společnost v letošním roce také plánuje prodat podíl ve své divizi čisté energie NTPC Green Energy, pravděpodobně prostřednictvím primární nabídky. Nedávný pokus přivést investora totiž nebyl úspěšný.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

17.4.2023 11:46
Je to opravdu zhůvěřilý přístup průmyslově vyspělých zemí. Místo aby usilovali o účinný globální přístup k řešení globální klimatické změny, hrají si na vlastním písečku a předhánějí se ve slibech v rychlosti vlastní klimatické neutrality.

Komické je úsilí Indie o ekologickou výrobu vodíku v situaci, kdy není dostatek bezemisní (vlastně žádné) elektřiny a je nutno dostavovat uhelné elektrárny.

Toto je do očí bijící příklad ukazující na bezzubost dosavadních snah s ochranou klimatu nějak pohnout. Jak dlouho to takto budeme pytlíkovat? 20 let? Věřím, že spoustě subjektů to takto vyhovuje. Peníze se utrácejí a mizí ve "správných" kapsách ve stále větší míře.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

17.4.2023 12:01
V některých částech Indie se už v letních měsících nedá žít. Uhelné elektrárny zajistí více elektřiny pro klimatizace a bude líp.
Lidi mají co chtějí a tak je to správné, za to tady všichni bojujeme.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

17.4.2023 20:19
A proč by nestavěli? Nemají tam žádné zelené sabotéry společnosti, jako u nás, kteří by jako politická opozice hodili do těch staveb z politických důvodů vidle, jako to udělala Babišovi tehdejší opozice s jeho záměrem dostavět naše jaderky.
Ani tam nemají zelené sabotérské neziskovky, jako naše Děti Duhy a jiné aktivisty, kteří by stavby prodlužovali do nekonečka všelijakými obstrukcemi.
Tudíž ty elektrárny hladce postaví a budou hladce a ke svému prospěchu využívat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.4.2023 15:28 Reaguje na Radim Polášek
Muheheheheheh "Babišovi tehdejší opozice s jeho záměrem dostavět naše jaderky." cha cha cha cha to je kdák, co by se měl tesat do žuly.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist