https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iniciativy-zadaji-podporu-zrizeni-vysetrovaci-komise-k-becve
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Iniciativy žádají podporu zřízení vyšetřovací komise k Bečvě Aktualizováno

9.3.2021 15:39 | PRAHA (ČTK)
Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny organismy asi na 40 kilometrech toku.
Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny organismy asi na 40 kilometrech toku.
Představitelé iniciativ usilujících o vyšetření otrávení Bečvy žádají dopisem poslance, aby podpořili při nadcházejícím hlasování zřízení vyšetřovací komise k havárii. Uvedli to v dopise, který má ČTK k dispozici. Komise by podle nich mohla na základě analýzy dosavadního vyšetřování a vyhodnocení zjištění vnést do procesu více světla. O zařazení bodu na aktuální schůzi Sněmovny usilují lidovci, minulý týden návrh neprošel. Viník otravy řeky Bečvy se hledá skoro půl roku.
 

O projednání zřízení vyšetřovací komise usilují lidovci, minulý týden návrh neprošel. Dnes plénum zamítlo opětovnou snahu předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, aby poslanci o vzniku komise debatovali ve středu odpoledne.

"Prosíme Vás o podporu při nadcházejícím hlasování o zřízení vyšetřovací komise k havárii na Bečvě - v první řadě o schválení tohoto návrhu k zařazení bodu na nejbližší schůzi sněmovny a následně také o samotné schválení a ustanovení komise," stojí v otevřeném dopise poslancům. Pod dopisem jsou podpisy dvou organizátorů protestních shromáždění, občanské iniciativy a předsedy Českého rybářského svazu v Hustopečích nad Bečvou. Příčinu vzniku havárie je podle nich zapotřebí zjistit, aby se podobná situace v budoucnu neopakovala.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Policie stále čeká na znalecký posudek týkající se otravy řeky. Podle dřívějšího vyjádření znalce Jiřího Klicpery pro ČTK měl prodloužený termín pro jeho odevzdání vypršet na konci února, požádal ale o další prodloužení. Deníku Právo před týdnem řekl Klicpera řekl, že by posudek rád udělal co nejrychleji. Do pololetí by mělo být jasno, záleží ale na protiepidemických omezeních. Kritici z řad opozice, rybářů i ekologů opakovaně uvádějí, že se vyšetřování případu protahuje. Kvůli nedokončenému vyšetřování i pochybnostem o postupu se konaly protesty. Kritice čelí ČIŽP i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Znalec Klicpera na začátku února v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu Bečvy nezpůsobila chemička Deza ze svěřenského fondu založeného premiérem Andrejem Babišem (ANO). O několik dní dříve v on-line debatě expertů Klicpera také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl. Policie po jeho televizním vystoupení uvedla, že znalce nezbavila mlčenlivosti, což tehdy ČTK potvrdil i Klicpera.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

9.3.2021 16:52
Co chtějí zkoumat po půl roce? Důležité důkazy zmizely, nikdo za nic nemůže. Bude to jako když něco vyšetří NKÚ. Konstatuje se řada pochybení a nikdo není potrestán.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2021 18:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nezmizelo nic, důkazů je něurékom, jenom je politicky neprůchodné, aby se skutečně vyšetřovalo. Přesně, jak za komunistů.
Oblokem jsme se vrátili před sametovku a možná půjdeme zpět časem až do 50. let.
Národ, který nezná své dějiny, musí dělat stále stejné chyby.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.3.2021 09:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Přesně tak.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.3.2021 09:58 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
NKÚ není represivní orgán... ten má jen vyhodnocovat a konstatovat... chyba je, že na zjištění NKÚ nereagují orgány, které by reagovat měly....
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

10.3.2021 12:16
Ať komise důkladné zanalyzuje dosavadní průběh vyšetřování a vyhodnotí stávající zjištění. Více bychom se dozvěděli o postupu šetření v den havárie na Bečvě. Nikdo myslím nepochybuje o tom, že rybáři a hasiči nic nezanedbali a udělali maximum, co mohli. Přístup ČIŽP budí nedůvěru již od prvního dne po havárii, myslím, že hodně lidí pochybuje o tom, že je vyšetřování otravy vedeno korektně. Možná, že máslo na hlavě má i samospráva Valmezu. Místním aktérům hlavně rybářům by měl být poskytnut dostatečný prostor k vyjádření a objasnění svědectví a souvislostí.

Je třeba z toho vyvodit poučení, aby se podobná situace v budoucnu neopakovala!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist