https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspekce-zivotniho-prostredi-loni-ulozila-pokuty-za-87-mil.kc-mezirocne-mene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspekce životního prostředí loni uložila pokuty za 87 mil. Kč, meziročně méně

6.8.2021 05:20 | PRAHA (ČTK)
Nejvíce pokut loni padlo opět za nezákonné nakládání s odpady - pravomocných pokut bylo 719 v celkové částce 40,6 milionu korun.
Nejvíce pokut loni padlo opět za nezákonné nakládání s odpady - pravomocných pokut bylo 719 v celkové částce 40,6 milionu korun.
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni uložila 2041 pravomocných pokut za 87,6 milionu korun. Meziročně je to o téměř 25 milionů korun méně. Inspektoři v roce 2020 provedli 11 784 kontrol, o 5112 méně než předloni. Informace vyplývají z výroční zprávy inspekce. Podle ředitele ČIŽP Erika Geusse zapříčinila nižší činnost inspekce opatření spjatá s pandemií covidu-19.

 

Nejvíce pokut loni padlo opět za nezákonné nakládání s odpady - pravomocných pokut bylo 719 v celkové částce 40,6 milionu korun. Nejčastějším problémem podle inspekce zůstává nakládání se stavebními a demoličními odpady. Oproti roku 2019 bylo odhaleno méně nezákonných přeshraničních přeprav odpadu.

Mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka ČTK napsal, že právě s touto problematikou se pojí loňské největší pokuty. Sankcí čtyři miliony korun inspekce postihla společnost Purum. Přestupky podle ČIŽP spočívaly především v tom, že firma u tří zařízení v provozovně v Mníšku pod Brdy vysoce překročila kapacitu pro příjem nebezpečných odpadů a tyto odpady rizikově skladovala. V jednom z případů s nimi také nakládala mimo stanovené zařízení v Mníšku. Kontrola, která zjistila pochybení, byla už v roce 2018.

Pokutu 3,5 milionu korun dostala firma Recyklace Sanace Bohemia. Postih má kvůli tomu, že odstranila přes 26 000 tun odpadů, zeminy a kamení na místech, která k tomu nebyla určena, a že předala více než 16 000 tun betonu, stavební suti a asfaltu neoprávněným osobám. Podle inspekce firma porušila zákon už v roce 2017, řízení však skončilo až loni. "Průběh vyšetřování byl ze strany subjektu cíleně protahován, což mělo za následek uložení dvou pokut dle kontrolního řádu za nesoučinnost," stojí ve zprávě. Porušení zákona se odehrálo na Plzeňsku.

Pokutou ve stejné výši ČIŽP postihla také společnost FCC HP kvůli porušení zákona o integrované prevenci a omezování znečištění. Firma používala na své skládce nebezpečných odpadů v Lodíně na Královéhradecku výrobky z odpadů nelegálním způsobem.

Kvůli obchodu s ohroženými druhy rostlin a zvířat vedla loni inspekce 122 řízení. "Právní moci nabyly pokuty v celkové výši 737 800 Kč, z toho 565 700 Kč fyzickým osobám," stojí ve zprávě. "Nejvýznamnějším případem roku 2020 bylo zabavení celkem 21 exemplářů papoušků, u nichž držitel neprokázal jejich zákonný původ," konstatuje dokument. Nejzávažnější porušení předpisů pak ČIŽP zjistila při kontrolách zásilek v případě vývozů a dovozů rostlin - kaktusů, orchidejí i masožravek. "U celkem 25 zásilek se jednalo o stovky zabavených exemplářů," uvádí zpráva.

Podle zprávy loni inspekce například řešila také 315 havárií a mimořádných událostí, předloni jich bylo 369. ČIŽP evidovala 194 havárií na vodách, původce byl zjištěn u 95 z nich. Jako významné případy ČIŽP uvedla havárie na Bečvě pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Jedovaté látky tam do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Kvůli pochybnostem o postupu v tomto případu čelila inspekce kritice. Vyšetřovatel v červnu obvinil jednoho člověka a jednu firmu z oblasti Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. Z vyjádření ředitele společnosti Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm Oldřicha Havelky pro Českou televizi následně vyplynulo, že obviněnou je právě tato firma. Havelka ČT řekl, že firma podá proti trestnímu stíhání stížnost.

Inspekce ve zprávě zmiňuje také úhyn ryb v nádrži Farský na Mostecku, kde loni v září kvůli propadu dna do staré šachty a uniklému plynu uhynuly skoro dvě tuny ryb. Jako další významný případ inspekce uvedla únik fenolové vody s obsahem dehtu z areálu společnosti Sokolovská uhelná ve Vřesové na Sokolovsku. Únorová havárie zhoršila kvalitu vody v Chodovském potoce.

Geuss ve zprávě uvedl, že na pokles počtu kontrol měla vliv opatření kvůli pandemii covidu-19. "Zjednodušeně lze říci, že po dobu nouzového stavu inspekce směla podle vládních regulací řešit v podstatě pouze problematiku související s odstraňováním následků pandemie, typicky nakládání se zdravotnickým odpadem, a reagovat na podněty týkající se ohrožení či vážného poškozování životního prostředí," uvedl Geuss. Konkrétně šlo podle něj právě o účasti inspekce při řešení havárií podle vodního zákona a omezování nezákonných činností, jako je například nepovolené kácení dřevin. Celkový loňský výkon inspekce pak podle Geusse činil 70 procent roku 2019. Průměrný počet kontrol na inspektora byl 29, meziročně o 12 méně.

Inspekce vydala také 5045 samostatných stanovisek a vyjádření, z toho 667 vyjádření k hodnocení vlivu procesů na životní prostředí (EIA). Přijala 2972 podnětů, předloni jich bylo zhruba o 500 více.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

6.8.2021 06:54
Rozdávání pokut by jim šlo. Ale jestli je rozdávají takovým způsobem, jak vyšetřují Bečvu, zak potěš koště.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist