https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/investice-do-obnovitelnych-zdroju-v-asii-se-do-roku-2030-zdvojnasobi-ocekava-woodmac
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Investice do obnovitelných zdrojů v Asii se do roku 2030 zdvojnásobí, očekává WoodMac

23.6.2021 00:54 | SINGAPUR (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Investice do výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie v Asii a Tichomoří se do roku 2030 mohou ve srovnání s předchozím desetiletím zdvojnásobit a dosáhnout 1,3 bilionu dolarů (28 bilionů Kč). Převýší tak výdaje na výrobu elektřiny z fosilních paliv, které by měly naopak o 25 procent klesnout a dostat se na 54 miliard USD ročně. Vyplývá to ze zprávy poradenské společnosti Wood Mackenzie (WoodMac).
 

"Investice do výroby elektřiny v Asii a Tichomoří jsou největší na světě a očekává se, že v současném desetiletí dosáhnou 2,4 bilionu USD, z toho obnovitelé zdroje budou činit více než polovinu investic do energetiky," uvedl ředitel výzkumu Alex Whitworth. Na investicích do obnovitelných zdrojů se nejvíce podílejí Čína, Japonsko, Indie, Jižní Korea a Tchaj-wan.

Naopak investice do obnovitelných zdrojů v Austrálii, která je lídrem regionu v přechodu k obnovitelné energii, v příštích pěti letech klesnout o 60 procent. Po roce 2030 ale opět vzrostou a dosáhnout v průměru sedmi miliard USD, uvedla WoodMac. "Země zavírá stárnoucí uhelné elektrárny a čelí problémům se spolehlivostí a náklady nejméně o deset let dříve než další asijské země," uvedla analytička Wood Mackenzie Le Xu.

Na investicích do fosilních paliv bude mít do roku 2030 uhlí podíl 55 procent. Po roce 2030 ale podíl uhlí klesne na 30 procent, protože investicím bude dominovat plyn, dodal Whitworth.

Emise oxidu uhličitého v energetickém sektoru regionu pravděpodobně dosáhnout svého vrcholu v roce 2025, kdy mají činit 7,3 miliardy tun, tedy 1,8 tuny na osobu. To je méně než polovina úrovně většiny vyspělých zemí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist