https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jablonec-chysta-vystavbu-retencni-nadrze-v-centru-zada-o-dotaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jablonec chystá výstavbu retenční nádrže v centru, žádá o dotaci

3.12.2020 00:18 | JABLONEC N.N. (ČTK)
Jablonec proto loni zahájil výstavbu oddělené dešťové kanalizace, která je spojena s rekonstrukcemi kanalizací, vodovodů a dalších inženýrských sítí. Práce budou pokračovat i v dalších letech.
Jablonec proto loni zahájil výstavbu oddělené dešťové kanalizace, která je spojena s rekonstrukcemi kanalizací, vodovodů a dalších inženýrských sítí. Práce budou pokračovat i v dalších letech.
Foto | MartinVeselka / Wikimedia Commons
V Jablonci nad Nisou plánují při výstavbě dešťové kanalizace vybudovat v dolním centru retenční nádrž. Má být pod parkovištěm na Anenském náměstí a budou do ní svedeny dešťové kanalizace z celého dolního centra města. Jablonec zatím nemá oddělenou dešťovou kanalizaci, spojena je s tou splaškovou, ta ale při silnějších deštích nezvládá vodu pobrat. Navíc to působí problémy i v čistírně odpadních vod v Liberci, kam jsou splašky z Jablonce svedeny. ČTK to řekl náměstek primátora pro rozvoj Petr Roubíček (ODS).
 

Jablonec proto loni zahájil výstavbu oddělené dešťové kanalizace, která je spojena s rekonstrukcemi kanalizací, vodovodů a dalších inženýrských sítí. Práce budou pokračovat i v dalších letech. Náklady na retenční nádrž projektanti odhadují na 20 milionů korun. "Stavět by se měla v roce 2022 a chceme využít peněz, které jsou na ministerstvu životního prostředí, abychom trochu ulevili městskému rozpočtu. Máme před sebou ještě několik let, než splaškovou a dešťovou kanalizaci v centru oddělíme," řekl Roubíček.

Práce v centru budou podle něj pokračovat i příští rok. "Práce budou příští rok navazovat na Poštovní ulici v ulici Liberecké a Generála Mrázka. Liberecká se bude dělat od křižovatky s Rýnovickou až po obchodní dům Central a pak se bude pracovat v navazující ulici Generála Mrázka až po Máchovu," popsal rozsah prací náměstek primátora. Lidé tak musí v Jablonci počítat s dalším omezením dopravy. Práce zasáhnou i Komenského ulici, v jednání je také Průmyslová. V dalším roce by se měli stavbaři přesunout na Dolní náměstí, do Soukenné a Kamenné ulice a na Anenské náměstí.

Vybudování dešťové kanalizace a rekonstrukce sítí v centru Jablonce nad Nisou úzce souvisejí s plánovanou výstavbou nového terminálu veřejné dopravy a plánovaným prodloužením tramvajové trati. Práce na terminálu, kde se náklady odhadují až na 300 milionů korun, by měly začít už v příštím roce. V dalším programovacím období se pak počítá s prodloužením tramvajové trati od Liberce. Dnes končí u Tyršových sadů a v plánu je dostavba zhruba 800 metrů kolejí až na nový terminál.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist