https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-nahradit-plastova-vlakna-mexicani-znovuobjevuji-zapomenutou-rostlinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak nahradit plastová vlákna? Mexičani znovuobjevují zapomenutou rostlinu

18.4.2018 09:37 | PRAHA (Ekolist.cz)
Místo plastových vláken je možné používat vlákna přírodní. Na snímku sušení vláken z agáve.
Místo plastových vláken je možné používat vlákna přírodní. Na snímku sušení vláken z agáve.
Mexičtí zemědělci z poloostrova Yucatan se rozpomínají na časy, kdy se místo umělých plastových vláken pletla lana z přírodních materiálů. Vláknovina získaná z místní odrůdy agáve by se v budoucnu mohla stát dostupnou a ekologickou náhražkou plastů. Píše o tom web America.
 

Slovo Henequén, které označuje přírodní vlákna získaná z agáve Agave fourcroydes, je dnes ve světě skloňováno ve všech pádech. To proto, že se může stát významnou přírodní náhražkou vláken umělých, plastových. Jak to? Zmíněná agáve je totiž do krajnosti nenáročnou rostlinou, kterou je možné pěstovat vlastně jen v suchých subtropických/tropických podmínkách. Obvykle na neúživné a přesušené půdě, která ze zemědělského úhlu pohledu nemá jiné využití. Solidně by se tedy mohla uchytit například v Africe, Austrálii nebo některých částech Asie. Tedy v místech, kde jsou ekologické alternativy plastů nedostatkové. Její pěstování by tu mohlo položit základ udržitelné produkci přírodních vláken pro textilní a průmyslové zpracování. Henequén by tu mohl nahradit část spotřeby plastů a současně zlepšit životní úroveň místních obyvatel.

Jedna z mála plantáží Agave fourcroydes.
Jedna z mála plantáží Agave fourcroydes.

Vlákno, které pamatuje Kolumba

Celý fenomén henequén je zajímavý tím, že ve své podstatě vůbec není novinkou. Rohože, sítě, tašky a lana z něj pletli už staří Mayové. Hrubý a pevný materiál oslovil svými kvalitami i evropské kolonizátory, kteří pěstování užitečné agáve v následujících staletích podporovali. V roce 1916 produkovalo Mexiko 200.000 tun takových vláken a do pěstování se zapojila řada zemí v Karibiku. Jenže pak nastal útlum: do módy přišla vlákna umělá a yucatánské dobrodružství s agávemi přestalo být oboustranně výnosné. Povolání hacendado, tedy zpracovatelů vláknoviny agáve, se stalo přežitkem minulosti. Dalších sto let se pěstování Agave fourcroydes omezilo na minimum a dnes v Mexiku dokáží vlákna z namáčených a lisovaných listů izolovat jen v patnácti historických venkovských zařízeních. Ale doba se znovu změnila. Plasty a umělá vlákna jsou nyní v klatbě a mexičtí zemědělci se pokouší oživit původní model.

Největší investice i zájem přichází z Číny

„Je to velmi vznešená rostlina, tak trochu odráží povahu místních,“ říká Raul Espinoza, jeden z posledních hacendados. „Roste v tvrdých podmínkách, je odolná, překrásná. Těžko se s ní pracuje, chce to cvik a zručnost, abyste se nezranili o její trny.“ Její kvality jsou ale nesporné a budoucnost slibná. „Naše vláda nyní připravila rozsáhlý program podpory pěstování a produkce henequén, která se může v první fázi odehrávat na 13.000 hektarech,“ říká Luis Novelo, náměstek ministerstva zemědělství a rozvoje venkova. „Jsme teď připraveni přijmout jakoukoliv objednávku.“ Zvláštní zájem o mexickou produkci přírodních vláken přitom mají v Číně, která do mexického znovuoživení investuje nemalé peníze. Pokud by se obchod skutečně rozběhl na mezinárodní bázi, mohly by v Yucatánu znovu nastat zlaté časy. A zkušenosti s pěstováním by mohly být aplikovány i v jiných tropických regionech světa.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KL

Katka Linke

18.4.2018 07:45
Ono je těch všelikých přírodních vláken více. Bohužel ale platí, že 82 % přírodních rostlinných vláken byl bavlník, a celkově přibližně 50 % všech vláken jsou vlákna umělá. A ta agáve měla jen 0,14 % podíl na produkci přírodních vláken v roce 2013 (FAO).
Navíc jsme se naučili PET vlákna využívat i na oděvy, takže recyklujeme. Ale každý metr lnu či konopí je lepší, než plast.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist