https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-se-amazon-zbavuje-neprodaneho-zbozi-misto-skladovani-je-skladkuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak se Amazon zbavuje neprodaného zboží? Místo skladování ho skládkuje

21.5.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Internetový obchod Amazon nechává neprodané výrobky, často v hodnotě statisíců, zničit a pohřbít na skládkách. / Ilustrační foto
Internetový obchod Amazon nechává neprodané výrobky, často v hodnotě statisíců, zničit a pohřbít na skládkách. / Ilustrační foto
Co se děje se zbožím, které včas nenajde svého kupce? Francouzští a britští investigativní žurnalisté nezávisle na sobě přináší velmi zneklidňující odpověď: internetový obchod Amazon nechává takové neprodané výrobky, často v hodnotě statisíců, zničit a pohřbít na skládkách. Píše o tom BussinesInsider.
 

Nepříjemné téma, odhalující důsledky našeho nevybíravého spotřebitelského chování, nakousli nejprve investigativci z francouzské televizní stanice M6, a po nich pak kolegové novináři z britské redakce DailyMail. Všechno to natáčení skrytou kamerou a tajné přelety dronů s kamerami nad sklady ale vlastně nebylo zapotřebí.

Manažeři Amazonu totiž svou praxi „většinu neprodaného zboží raději zlikvidovat“ nikterak pečlivě neskrývají. Jen nejsou zrovna rádi, že na to někdo upozorňuje. Své podivné chování obhajují tržní logikou. V jejich podání je to sice jednoduchá matematika, ale laický rozum se tomu přesto zdráhá uvěřit. Kde začít?

Kupecké počty proti selské logice

Každé zboží, které je naskladněno do jedné z více než 300 hal Amazonu kdekoliv po světě, přijde zpočátku provozovatele skladu na 22 liber (cca 650 Kč) od jednoho kubického metru. Je jedno, jestli to jsou plenkové kalhotky, hračky, mobilní telefony nebo televize s plochou obrazovkou. Kapacita obřích skladů je prostě omezená, a do regálů pojmou jen omezenou kubaturu zboží. Jeho závoz a distribuce, uložení, evidence, operační přesuny a manipulace.

To vše jsou položky nákladů za uložení výrobků, které čekají na svůj prodej. A když se zboží náhodou neprodá? Uložení „ležáků“ se začne prodražovat. Zabírají totiž místo v regálech jiným produktům, které by šly třeba lépe na odbyt.

Cena za uložení, která se nezaplatí rychlým prodejem, tak začne strmě narůstat. Výrobky, které bez zájmu internetových kupců sedí na tom samém fleku šest měsíců, přijdou provozovatele skladiště na 430 liber (12 800 Kč), a po roce už 860 liber (25 600 Kč). Co s tím? Vyvést neprodejné zboží ven a vrátit jej zpět výrobcům by se jevilo jako docela rozumný krok. Ostatně, účet za uložení zboží pošle Amazon výrobci.

Jenže jsou tu další počty: každá jednotlivá položka k vrácení by stála původního výrobce v přepočtu 17 liber. To víte, žádné papírování a manipulace není zdarma. A tak jim vyjde levněji neprodané zboží odepsat jako ztrátu, a za cenu 13 pencí (cca 4 Kč) od kusu nechat takové zboží Amazonem vyvést na skládku.

Miliony kusů za statisíce přijdou vniveč

Investigativci doplňují, že v případě francouzských skladů Amazonu mají důkazy o likvidaci nejméně tří milionů kusů značkového zboží za loňský rok. Vše od domácí elektrotechniky přes parfémy až po oblečení a hygienické potřeby. Nedá se přitom jasně říct, že by to všechno byla jen chyba Amazonu.

O vinu se rovným dílem uchází i sami výrobci, kteří nechtějí investovat do zpětného odběru vlastních produktů. Protože by to většinou znamenalo zaplatit jim lodní lístek zpět do Asie. A to se nikomu nechce. Zboží tak zamíří v náklaďácích do zařízení pro zpracování odpadů, kde je slisováno a spáleno. I když by zrovna tak mohlo posloužit lidem v nouzi. K tomu se ale zatím Amazon nevyjádřil.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VB

Vladimír Bílek

21.5.2019 15:30
Přitom by klidně nějaké organizace jistě za korunu toto vykoupili a dopravu levně zorganizovali za peníze přispěvatelů. Lepší než do chudých zemí posílat peníze, které se ztratí.
Odpovědět
ig

21.5.2019 19:53 Reaguje na Vladimír Bílek
Není to tak snadné. Lidi po cestě by si jistě k tomu zboží našli cestu a pak by si ho nekoupili u Amazonu. Druhá věc je, že ta doprava by nebyla úplně snadná a nenákladná a ještě těžší by byla distribuce na místě. Ale rovnou říkám, že nevím jakého druhu je to zboží, tak se třeba pletu.
Odpovědět
FM

Fero Metam

21.5.2019 18:59
ať žije konzumní život, ať žije kapitalismus, prič s ekologií, zničme prírodu, peníze, peníze, a stále víc vyrábet, to je ono
Odpovědět
LB

Lukas B.

21.5.2019 21:00 Reaguje na Fero Metam
ten konzum je prachsakra racionální. ano, citlivému člověku nedělá pohled na nějaké ty turbulence trhu dobře, ale je to ta nejlepší ze všech špatných možností.

a teď si představte tu neziskovku, co by od amazonu brala to neprodejné zboží, přebírala, katalogizovala, skladovala, inzerovala, spotřební módní zboží by zastarávalo a pár procent by si nějak zadarmo našlo nějakého zákazníka a ostatní by stejně skončilo v recyklaci, jenom o pár měsíců/let později. a neziskovka by spotřebovávala obrovské režie za sklady a mzdy....
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

21.5.2019 23:28 Reaguje na Lukas B.
Ne, na takovém konzumu není nic racionálního.

Racionální by bylo např. zřídit "Outlet store" za levnější ceny. Důvod je čistě lidská pohodlnost, kombinovaná s neflexibilitou korporace.
Odpovědět
ig

21.5.2019 23:52 Reaguje na Martin Jasan
Těžko říct bez podkladů, ale klidně může jít o případ, kdy je doprava a manipuace se zbožím nákladnější než zboží samo. Vždyť si to zničení objednávají přímo majitelé toho zboží, jako výsledek rozhodnutí jestli dovézt zpátky (a zkusit prodat jinde) nebo zlikvidovat. Když výroba nového kusu vyprodukuje 100 g CO2 a dovoz zpět k výrobci 1000 g, bude to pořád ještě lenost?
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

22.5.2019 12:00 Reaguje na
Ano, bez podkladů to přesně říct nelze.
O komentář výše jste o tom, ale nepochyboval a podklady jste pro suverení odůvodnění nepotřeboval.

Transakční náklady jsou pro Amazon vyšší. Lze očekávat, že levnějšímu prodeji ale spíše brání, náklady na administrativu. Např. Alza (což je v našich podmínkách největší eshop) má kategorii levnějšího zboží.
Odpovědět
ig

22.5.2019 13:31 Reaguje na Martin Jasan
Cituji sám sebe: "nevím jakého druhu je to zboží"

Tohle jste myslel, že něco bez pochybností tvrdím? :-)
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

22.5.2019 21:05 Reaguje na
Aha, pardon. To tvrdil někdo jiný. Moje omluva.
Odpovědět
LB

Lukas B.

23.5.2019 08:36 Reaguje na Martin Jasan
ale ani já jsem nic takového netvrdil:)

ale máte trochu pravdu, psal jsem něco o spotřebním módním zboží. což si troufám odhadnout, že bude drtivá většina zbytků ve skladech (od hadrů po elektroniku). želízka k sekerám (která vypadají už 200 let stejně a z módy jen tak nevyjdou), se jim tam asi nenahromadila.

to zboží je tak laciné a dostupné právě proto, že ty korporáty jsou prachsakra efektivní.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

26.5.2019 14:58 Reaguje na Lukas B.
Zboží je tak laciné, protože je vyráběno v JV Asii, kde dostávají pár centů na hodinu.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

26.5.2019 15:26 Reaguje na Lukas B.
Jinak to, jste opravdu myslel vážně, když jste říkal, že "korporáty jsou efektiní?"

Pracoval jste někdy v nějákém?
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

23.5.2019 14:38 Reaguje na Fero Metam
Ať žijí sociální inženýři a ať žije čeština. Pryč s produktivitou práce, zpátky na stromy to je to pravé.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

26.5.2019 14:56 Reaguje na Vladimír Hošek
Cituji originál:
Reporter secretly filmed a designated "destruction" zone, where items were put in the trash. Items thrown away in front of the journalist included toys, books, nappies, and a flatscreen TV."

A teď jsem zvědavý, jak vysvětlíte, jak likvidace plenek, hraček a TV souvisí s vracením se na stromy, vy tržní fundamentalisto.
Odpovědět

Jan Škrdla

21.5.2019 21:16
Napadá mě takové hard-core řešení - vyvézt vše za sklad a nechat lidi, ať si to rozeberou, popřípadě od nich vybrat nějakou symbolickou částku.
Většinou by přišli stejně ti, co si to normálně v Amazonu nekoupí, ušetřily by se peníze za dopravu a likvidaci, a zaplatily režijní náklady.
Odpovědět
LB

Lukas B.

21.5.2019 21:21 Reaguje na Jan Škrdla
já Vám rozumím, jste citliví a hodní lidé, ale:
je to úplně stejné, jako když Vám po předimenzované oslavě zbydou oschlé obložené chlebíčky. buď to hned nemilosrdně zlikvidujete do příslušného odpadu, nebo budete pálit beznín a trávit čas a objíždět okolí a hledat někoho kdo si to vezme a nevyhodí a sní. bude Vás to stát asi desetinásobek než to narvat do popelnic a spoustu nervů a životní energie navíc. jednou to z důvodů vnitřní mravní motivace uděláte. poduhé? popadesáté?
Odpovědět

Jan Škrdla

21.5.2019 22:51 Reaguje na Lukas B.
Nemuselo by se to vozit stovky kilometrů - stačilo by to uložit třeba na manipulační ploše, nebo někde pod střechou.
Taky záleží o jaké zboří se jedná, pokud vozili na skládku elektroniku, tak postupovali v rozporu se zákonem o odpadech.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.5.2019 14:06 Reaguje na Lukas B.
No, chlebíčky zabalím na doma dobrým známým, co budou z oslavy odcházet poslední. A poslední zásoby si nechám na další den až dva dny.
Neprodané zboží se dá použít na nějakou akci, například tři za cenu dvou a podobně.
Vždycky se dá něco vymyslet. Ale záleží to nejvíc na konkrétním zboží, co to je a na konkrétním trhu, který akcí oslovím.
Odpovědět
Ji

Jirka

21.5.2019 23:32
Nevím, co řešíte - ležáky se takto likvidovaly i za bolševika, nic se nedalo nikomu zadarmo, ale odvezlo se na skládky, kde přístroje a jiné zboží rozbíjeli vězni kladivy. Prostě jsi musel za zboží zaplatit, nic jsi nedostal od nikoho zadarmo, i když to vlastně již k prodeji nebylo. Zažil jsem likvidaci starých zásob Mototechny, desítky tun ND na již nevyráběná vozidla typu Spartak, Octavia, Felicia atd. se prostě pomocí kladiv znehodnotila.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.5.2019 13:59
Viditelně podobně v poslední době uvažují například manažeři Kauflandu. Stacionární regály, kde dříve třeba i roky leželo stejné nepotravinářské zboží, například všelijaké drobné věci jako jehly a nitě, či drobné věci na vaření či elektroinstalaci zrušili a zboží se zbavili ve výprodejích. A zavedli pulty dle vzoru Lidlu, kde leží bez ladu a skladu naházené zboží. Buď sezónní, které tam je odhadem maximálně měsíc nebo na direkt marketing neboli které dají do intenzívní reklamy, aby ovce hromadně kupovaly a zboží do týdne zmizelo.
Taky co se týká potravin, levné zboží buď mizí nebo postupně zdražuje. Evidentně to počítají taky podle zisku na jednotku regálové plochy. Brzy bude podstatně výhodnější nakupovat běžné potraviny jinde než v Kauflandu, pro drobné průmyslové zboží to platí pomalu už rok.
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

17.2.2024 06:19
To nikdy nepochopím.... radši to zničí, než aby to za pár korun někomu prodali. To je teda přístup. Přitom já bych si koupila i to, co nepotřebuju, když by to bylo za pár korun :-D . Když se podívám na slevy na https://slevovykupon.net/ , tak si tam taky vždycky něco vyberu, co nutně potřebuju :-D . Hlavně aby mi ty akce neutekly :-D .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist