https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-zabranit-kockam-domacim-lovit-ptaky-klic-je-v-jejich-chovatelich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak zabránit kočkám domácím lovit ptáky? Klíč je v jejich chovatelích

18.9.2020 19:52 | PRAHA (Ekolist.cz)
Změny by měly vycházet z uvědomění a svědomitosti konkrétních majitelů. Jestli bude mít podobu pestrobarevných oblečků pro kočky anebo zvonečků na krcích koček, je zatím nejisté.
Změny by měly vycházet z uvědomění a svědomitosti konkrétních majitelů. Jestli bude mít podobu pestrobarevných oblečků pro kočky anebo zvonečků na krcích koček, je zatím nejisté.
To, že i v ospalé domácí kočce dlí dravá šelma schopná lovu ptáků a drobných hlodavců, nepřekvapí. Co ale může překvapit, jsou odhady počtu zvířat, které jsou kočky schopny ulovit. Otázkou zůstává, jestli se tomu dá nějak předejít. Její zodpovězení leží hlavně na majitelích koček. A právě na ně se soustředila studie, o které píše ScienceDaily.
 

Téma lovících koček domácích devastujících biodiverzitu bylo poprvé zmíněno v odborné diskuzi v USA v roce 1916. Teprve studie Scotta R. Losse z roku 2013 ale téma rozjela ve velkém stylu. Poprvé totiž vzala v potaz 90 milionů koček, spokojeně vrnících v pelíšcích u svých amerických majitelů, jejich 30-80 milionů volně se krajinou toulajících sester a spočetla celoroční bilanci jejich lovu na území 48 amerických států. Čísla to byla ohromující: 1,3-3,78 miliard ptáků, 6,3-22,3 miliard drobných savců a stovky milionů obojživelníků. Ročně. Což je tak výrazný efekt na volně žijící druhy živočichů, že jej prostě nemůžeme ignorovat.

Zmíněná studie způsobila ve světě nemalý rozruch. Australané měli jasno. Kočky jsou u nich problém, protože dokázaly vyhubit 20 druhů savců a dalších 124 vyhynutí výrazně přiblížily. S kočkami lze také spojit 33 dalších vyhynulých endemitních druhů z tichomořských ostrovů. Mimo Pacifik a Austrálii to ale tak horké nebylo. Například britská Královská společnost pro ochranu ptáků prohlásila, že příspěvek koček k likvidaci ptačích druhů je minimální a že zprávy o ohrožení regionální biodiverzity kočkami nemají vědecké opodstatnění. V dalších evropských státech to bylo podobné, protože snahu o nějakou regulaci koček a jejich loveckých libůstek majitelé rozhodně nevítali.

Jaký pán, taková kočka?

A právě na samotné chovatele koček se nyní soustředila studie univerzity v Exeteru, která si chtěla udělat pořádek v typologii majitelů koček. Těžko totiž můžete navrhovat nějakou regulaci, usměrnění chování či počtů zvířat anebo propagovat širší vzdělání, když nevíte, s kým máte co do činění. Zásadní pro kategorizaci se pro vědce stal postoj majitelů koček k volnému pohybu a lovu jejich chlupatých chovanců.

Chovatele koček rozdělili si je do 5 skupin. První jsou Informovaní ochránci. Pro ně je prioritní bezpečnost koček, dbají na jejich hygienu, zdraví a vyváženou stravu. Dá se zjednodušeně říct, že jejich kočky jsou vyloženě gaučové a dvůr vidí jen za oknem, takže pro ptáky skutečný problém nepředstavují. Jsou tu také Tolerantní strážci. Tedy chovatelé, kteří mají kočky rádi a pečují o ně, dopřávají jim volnost, ale jejich lovu zrovna nefandí a za ptáky kladené na zápraží je rozhodně nechválí. Spíše kvůli vlastnímu komfortu a nechuti k odstraňování mršin.

Ve výčtu nechybí Obránci svobod, kteří se staví za neomezování pohybu koček a projevů jejich přirozeného chování, včetně lovu. Jejich zvířata se pohybují se samozřejmou volností, bez nějaké kontroly. Dále tu jsou Uvědomělí pečovatelé, kteří sice také na své kočky nedají dopustit, ale lovecké ambice zvířecích mazlíčků je trápí. A nakonec jsou tu Bezstarostní majitelé (v originále Laissez‐faire Landlords), kteří o svých kočkách po většinu času netuší a otázky jejich volného pohybu či lovu vůbec neřeší. Už z tohoto zjednodušeného výčtu lze odvodit, kde je potenciál pro zlepšení a kde asi problém vzniká.

„Úhly pohledů majitelů koček se dle uvedené typologie výrazně liší,“ říká Sarah Crowleyová, hlavní autorka studie. „Obecně si všichni váží volnosti a svobody svých koček a brání se myšlence, že by je měli držet v interiéru jen proto, aby jim zabránili lovit. Na druhé straně jen jedna skupina chovatelů lov přímo podporovala a chválila, takže prostor pro změnu k lepšímu tu určitě je.“ Změny by ale vzhledem k vnitřnímu nastavení majitelů koček neměly vycházet z nějaké celonárodní politiky, ale spíše z pragmatického uvědomění, svědomitosti konkrétních majitelů. Jestli bude mít podobu pestrobarevných oblečků pro kočky anebo zvonečků na krcích koček, je prý zatím nejisté.

Pokud si nejste jistí, do jaké kategorie majitelů koček byste se zařadili, můžete si vyzkoušet krátký (anglicky psaný) kvíz: odkaz.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (33)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

18.9.2020 05:13
Každé pondělí na PŠM vysvětluji svému kocourovi, že lovit ptáčky je nesprávné, takže se řadím mezi odpovědné chovatele.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.9.2020 05:45
Z valné části zbytečný článek.
Odpovědět

Jirka Černý

18.9.2020 06:38
Není umění nějaký problém vyřešit ale vymyslet.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.9.2020 07:37
Známí měli peršana, který v životě nebyl ven z bytu. Pak s ním jednou museli na chalupu. Vyběhl do přírody a po chvilce se vítězoslavně vrátil s ptáčkem v tlamě. Prostě ty kočky to mají v sobě a pokud je majitel striktně nedrží v bytě (což je IMHO na hranici týrání), tak ptáky a drobné savce (případně další zvířata) lovit budou.
Odpovědět
LB

Lukas B.

18.9.2020 08:44 Reaguje na Jan Šimůnek
nebo nechat u veterinář vytrhat drápky (prý je to v americe u gaučových koček obvyklé). kočka pak nedrásá kanape, nešplhá po záclonách, nevyleze na strom a neuloví lautr nic.
ano, souhlasím, je to prasárna. bylo by lepší si pořídit pejska, želvu nebo morče.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

18.9.2020 11:02 Reaguje na Lukas B.
Nu u psů je problém v české přírodě v tom, že toulavých a lovících psů VŠECH plemen je i podle zjištění myslivců a hajných více než vlčích predátorů. Šelmy psovité i kočkovité mají sebezáchovný lovecký pud v genech od doby kdy byli vlky a divokými kočkami.
Odpovědět
LB

Lukas B.

18.9.2020 13:44 Reaguje na Krejcar Stanislav
o tom nepochybuji. ovšem polodivoký toulavý pes je, pytlačí-li domácí zvířecvo, velmi rychle po sousedsku zpacifikován nebo eliminován, pytlačí-li v lese, potom domkářům se záhumenkem nevadí.
Odpovědět
LP

Ladislav Pícha

27.6.2022 10:17 Reaguje na Lukas B.
Jenže taková kočka zase neuloví myš, což také není úplně ideální.
Osobně mám za to, že pták, který se nechá ulovit nažranou kočkou, by nepřežil setkání s první kunou, nemluvě o kočkách bezprizorných.
Nemluvě o té krasavici, která se k nám občas vetře na stravu, ale sáhnout na sebe nenechá.
Nemluvě o Hnusákovi, který s k nám dostal v tak zbědovaném stavu, že jsem ho málem přejel sekačkou a než jsem došel pro lopatu, že tu mrtvolu zakopu, přesunul se kousek vedle do stínu, takže jsem mu přinesl vodu a pár granulí s výsledkem - a proto to píšu, že se nadšeně nechal drbat a občas si dal i šlofíka na gauči, ale jakmile se zavřely dveře na dvůr, posedla ho fobie a zoufale kvílel, že chce ven. Nevypadal, že by bylo možné ho přesvědčit, a on se ani nikdo moc nesnažil, protože koček máme dostatek a koneckonců to jméno nedostal náhodou. Kdosi mi tvrdil, že je to důsledek nějaké neléčené virózy(?) - chyběl mu kus tváře a průběžně slintal. Poměrně brzo zmizel, nevím, kam, ale samozřejmě tuším.
Odpovědět
va

vaber

18.9.2020 08:53
na toulavé kočky platí jen jedno ,odstřelit
na mé zahradě bývalo hodně kosů,ale tento rok je vůbec nevidím, zato
toulavých koček je tam možná deset,
jsou takoví lidé, kteří nechtěné kočky odvezou na kraj nějaké vesnice ,nebo samoty a tam je nechají
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.9.2020 10:48 Reaguje na vaber
Kosi tuhle vychcípali, nějaká viróza či co. Jsem z Prahy a na zahradě byli vždy, a myslím předloni jsem dva našel uhynulé. Zcela neporaněné. Loni u nás nebyl snad ani jeden.

Ale prý už to nějak přešlo a letos je už zase občas vidím.
Odpovědět
LP

Ladislav Pícha

27.6.2022 10:21 Reaguje na vaber
Méně drastická verze: odchytit, vykastrovat, vypustit. Jak kocoury, tak především kočky. Veterináři to signalizují procviknutým uchem, protože kastrovanou od nekastrované kočky bez podrobné prohlídky neodlišíte.
Odpovědět
VN

Vilém N

18.9.2020 09:03
A je to chyba koček, protože jsou dravci. Nebo ptáků, protože ztratili ostražitost. Podobný příměr k parkovacím senzorům v autě :-)
Odpovědět
va

vaber

18.9.2020 09:31 Reaguje na Vilém N
dospělého ptáka neuloví ,ale mladé, kteří ještě dobře nelétají, likvidují
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

18.9.2020 10:56 Reaguje na vaber
Nu asi eko přepisují zákony přírody. Už v ZDŠ jsme se učily o tom, že kromě člověka jsou v přírodě i masožravé šelmy z rodu kočkovitých a psovitých. A ti zde byli od nepamněti. Zkusit tuto zákonitost měnit po vzoru lidských veganů je myslím nereálné. Predátoři i potrava predátorů je vybavena instinktem na úrovni přežití,bud utočím nebo utíkám. Toto je v 21.století dokumentováno přírodopisnými filmy v mediích. Ten kdo se nezachrání nepřežije-zákony přírody. U kočky domácí a psů je to rozmazlováním majitelů, zvláště pokud jsou sami vegani a maso si sami zapovězeli.
Odpovědět
LB

Lukas B.

18.9.2020 13:12 Reaguje na Krejcar Stanislav
on by asi problém s divokou kočkou nebyl. stejně, jako se zdivočelou nepřikrmovanou kočkou domácí. byly by v teritoriích mnoho čtverečných kilometrů na kus, a ne desítky na hektar (jako na vesnicích a předměstích).

takový mourek nebo micka, který/á spí na gauči a dvakrát denně dostává granule, a přes den trajdá po okolí, je velmi výkonný a nemilosrdný stroj na zabíjení.
Odpovědět
LP

Ladislav Pícha

27.6.2022 10:37 Reaguje na Krejcar Stanislav
Problém je, že těch koček je moc, jsouce chovány. Přitom toulavý pes je zoufalec, toulavá kočka může docela dobře fungovat, zvlášť když má v zázemí ves s různými sklepy a stodolami.
Navíc - na Islandu, četl-li jsem dobře, kočky nikdy nebyly a skoro bych tvrdil, že hnízdo na skalách chráněné před (psovitými) liškami s tlapami spíš na způsob kopyta nemusí být chráněné před kočkou, která má tlapky docela šikovné a vůbec je výborný lezec.
Odpovědět
MG

Milan G

21.9.2020 15:32 Reaguje na vaber
kecáte, zdatná kočka domácí uloví i dospělého ptáka, vlastní pozorování.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.9.2020 17:36 Reaguje na vaber
Běžně loví dospělé ptáky hopsající na zemi či v trávě, dokáže i po způsobu karakala či servala vyskočit až 1,5 m a v letu srazit holuba startujícího z přípravny do dvora. Denně tak uloví minimálně jednoho a nosí to koťatům.
Odpovědět
MM

Milan Milan

18.9.2020 09:27
K tomu snad nelze, než vyronit slzu kam že se poděl zdravý rozum. A KAM Že SE PODĚLI SKUTEČNÍ ODBORNÍCI?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

18.9.2020 10:40
Velice šikovný článek. Děkuji za něj.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

18.9.2020 12:15
A co přísně chráněná kočka divoká, kteráse tím živí?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

18.9.2020 12:15
A co přísně chráněná kočka divoká, která se tím živí?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

18.9.2020 13:37
Je třeba hájit zájmy domácích mazlíčků nad ochranou přírody.
Odpovědět

Jirka Černý

18.9.2020 15:14 Reaguje na Michal Ukropec
Moje kočka není domácí mazlíček, plní náročné úkoly v obraně domácnosti před hlodavci a plní je velmi dobře.
Odpovědět
JJ

Josef Jakubů

18.9.2020 21:06
Kočky, které se vyskytly od mého dětství v mém zorném poli, chytaly takřka výhradně myši. Vrabce jsem u nich viděl zcela vyjímečně, jiného ptáka nikdy. Netvrdím, že nikdy nechytly mladého kosa, ale já jsem to neviděl. Zato jsem nespočetněkrát byl svědkem ulovení myši. Když měla kočka koťata a myší bylo hodně, nosila jen na dvůr jen tak. Musel jsem je uklízet. Ono chytit zdravého ptáka nebude nejspíš snadná záležitost. Zajímavé je, že ve městech, kde prý je hodně toulavých koček, je daleko více ptáků, než v místech dále od lidských obydlí, kde kočky nejsou obvykle žádné. Nejsem milovník koček, ale určitě nemůžou za úbytek ptáků, naopak nás velmi účinně chrání před myšovitými hlodavci.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

19.9.2020 14:25
ono by stačilo dát kočce na krk rolničku, ne ? výrobci těch antiparasitických obojků by mohli začít inovovat a již do těch obojků zaintegrovat nějaký ten rušivý prvek. argument že se kočka může někde na plotě za obojek oběsit je k hovnu neb i ty antiparasitické obojky se většinou brzy přetrhnou a kočka příjde bez něj a dát zase přemrštěných třeba 600 - 700.- za nový, to si už asi chovatel rozmyslí.
Odpovědět
ig

19.9.2020 19:19 Reaguje na radim buffalo tobias
Ptáci o kočce moc dobře vědí (slyšel jste někdy co si říkají ptáci když je poblíž kočka?). Nemyslím, že je nutné kočky týrat rolničkami.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.9.2020 11:14 Reaguje na
Ptáci před kočkou varují, a dobře vědí proč! Ale to v případě, že se volně producíruje. Zalehlá v keři uloví snadno mámu od kosíčat, a lidi ji vezou i 50 km do záchr. stanice v naději, že s ní "něco" udělají. Ale ptáci bývají často tak dokaličení, s hlubokými otevřenými ranami, které zašít nejdou, že je čeká pomalá smrt plná bolesti.

Proto kočka DOMÁCÍ má být zavřená doma, stejně jako potkan či morče, které také nikdo nepouští na noc ven. Tento nešvar je široce rozšířen a má mnoho zastánců, kterým je osud usmrcených ptáků šumák, hlavně že jejich miláček si užívá svobody. V běžné zástavbě kočka žádné sýpky před hlodavci nehlídá, proto by měla střežit maximálně tak byt svého pána.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.9.2020 11:06
Přimlouvám se pro ty rolničky hlavně v době hnízdění ptáků. Kočky umí
zdecimovat hlavně čerstvě z hnízd vylétlá ptáčata, která ještě špatně
létají a nemají s predátory zkušenosti. Kdysi, když byly kočky sice
v každé chalupě, tak ale lovily myši a i ty ptáky. Bylo ale nepoměrně
více hlodavců v okolí hospodářství a kočky je preferovaly. Dnes je
tomu jinak. Nikdo nic nechová, hlodavců ubylo a kočky svůj lovecký pud soustředí na ptáky. Je rovněž problém s městskými populacemi mnohdy kastrovaných koček. O jejich nemocech ochránci taktně mlčí a taky
dopadech na ptáky v okolí. S potkanem se kočka neutkává ráda a tak
při jeho potírání nemají význam. Městské kočky tak nemají žádné
rozumné opodstatnění a bohužel se pak šíří dál do okolí. No a na
vesnicích je to tak, že zvláště novousedlíci je mívají mimo psů
jako jediné zvířectvo a leckdy ani neregulují jejich množení. Je to
hezky vidět i ze zdejší diskuse, kdy je proti kočkám minimum výhrad.
Přitom kočky umí zlikvidovat v okolí nejen ptáky, ale i malé zajíčky
a specialisté třeba i veverky a lasičky. Čeho je moc toho je příliš
a tak ty rolničky jsou minimem, co mohou chovatelé udělat k omezení
škod na ptactvu a jiných tvorech. Při lovu myší a hrabošů jim nevadí,
protože se jedná většinou o lov v těsné blízkosti děr a nehrozí
vyplašení kořisti. U ptáků je to jinak, protože se k nim plíží a ta
rolnička na ně ptáky upozorní. O uškrcení kočky obojkem se není třeba
obávat, pokud je obojek správně nasazen. Nikdy se mi to u koček nestalo
a to podlézaly a přelézaly drátěné ploty a prodíraly se houštinami.
Na rolničky si téměř ihned zvykly a na podzim, jsem jim obojky sundal.
Nyní kočky nemám, protože jich mají několik nové sousedé a bohužel ti
mých rad a proseb nedbají. Oni svým mazlíčkům ty ptáky klidně odpustí
a argumentují to podobně jako někteří zdejší diskutéři. Prosím o trochu
rozumu alespoň v době hnízdění a vyvádění mláďat. Dospělí ptáci se už
umí kočkám vyhnout, pokud nejsou nemocní a nebo v zimě hladoví u krmítek.
Krmítko je třeba umístit tak, aby kolem něho nebyly úkryty pro tu kočku,
ale naopak pro ptáky, kteří se mohou ukrýt při útoku krahujců a v klidu
konzumovat potravu z krmítek. Jinak vycvičit kočku, aby nelovila ptáky
pokud vím nikdo nedokázal. Ona není pes a dělá si vše podle sebe, byť
ne veřejně, ale alespoň tajně.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

20.9.2020 15:43 Reaguje na Břetislav Machaček
Kočka domácí ( potomek Kočky plavé) je invazivní druh. Je vyhláškou zakázáno vypouštět zvířata ze zájmových chovů ( prý neplatí pro eko... , co vypustí norky am. a pesce z farem na "svobodu" resp. je odsoudí k smrti min hlady). Je zajímavé , že cizí kočka chodící přes zahradu až tak nikomu nevadí , ale sousedův pes by vadil. Máme jen na každého jiný metr. Vůbec nepochybujte , že micinka loví nejen myšky , ale cokoliv do 4 kg . Stačí vyrazit na silnici za rozbřesku a lze vidět micinku klidně i 2 km od obydlí. Tu pohádku o pochytaných hraboších a ignorovaných jiných druzích zvířat si pouštějte před spaním.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.9.2020 09:15 Reaguje na Petr Pekařík
Nikdy a nikde jsem nezpochybnil lov i jiných zvířat než
myší a hrabošů. Takže já si pohádky večer před spaním pouštět nemusím. Kočka 2 km od baráků bývala vždy nežádoucí
a správně byla myslivci střílena. Bohužel myslivcům se
dnes házejí klacky pod nohy u kdejaké škodné a podle toho
to tak s drobnou zvěří, ptáky a obojživelníky atd. vypadá.
Místo nich tu máme ale máme hladové predátory i ve městech.
Odpovědět

Jirka Černý

22.9.2020 16:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Kočka je podle njaké statistiky nejúspěšnější lovec vůbec, zdaleka před, vlky, pavouky, kudlankami, žraloky, krokodýly a nevím co ještě koho napadne. Vzhledem k tomu jakým způsobem loví kočka nedávají žádné rolničky moc smysl, kočka není kráva na pastvě, rolničky budou cinkat ve chvíli kdy už je pozdě.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.9.2020 20:37 Reaguje na Jirka Černý
Moje kočka s rolničkou měla problém se k ptákům nepozorovaně
přiblížit a při pouhém číhání v úkrytu na ptáka, který se
k ní má sám přiblížit,se i jí zdálo příliš dlouhé. Raději
něco, než nic. Chce to ale ty rolničky dvě až tři, aby ta
jistota cinknutí při pohybu byla stoprocentní. Kočka si na
to brzy zvykla a ptáci reagovali na ty rolničky už z dálky.
Takže to mám ověřeno v praxi alespoň u své kočky, která už
ale nežije a vzhledem k počtu koček v okolí si už další
nepořídím. Čeho je moc, toho je příliš.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist