https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/je-pravdiva-pranostika-medardova-kape-ctyricet-dni-kape
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Je pravdivá pranostika "Medardova kápě – čtyřicet dní kape"?

8.6.2020 13:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jak moc je pravdivá pranostika o Medardovi ve 21. století?
Jak moc je pravdivá pranostika o Medardovi ve 21. století?
Foto | Luca Bravo / unsplash.com
Jednu z nejznámějších českých pranostik prověřili klimatologové z Českého hydrometeorologického ústavu. Srovnali data sesbíraná během uplynulých 20 let na 11 stanicích v různých polohách ČR vždy 8. června, tedy na Medardův svátek, a po dalších následujích 40 dní.
 

Nejvyšší úhrn srážek za 40 dní následujících po Medardovi byl na Lysé hoře v roce 2000, a to 453,2 mm. Stalo se to navzdory pranostice, protože tehdy na Medarda nepršelo. Nejvíce dní, celkem 35, pršelo v roce 2009 Churáňově. Nejméně deštivých dní, pouhých 8, přinesl Medard v roce 2006 v Mošnově. Na většině místech Česka se objevil déšť v období mezi 9. červenm a 18. červencem nejčastěji okolo 20 dní, bez ohledu na to, jestli na Medarda pršelo nebo ne. Podrobné údaje jsou dostupné v tabulce na stránkách ČHMÚ.

A jaký by měl být letošní Medard? Nad střední Evropou se vlní studená fronta, pondělní den by proto měl podle předpovědi doprovázet občasný déšť nebo přeháňky, zejména na Moravě a ve Slezsku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

8.6.2020 07:07
A nezněla ta pranostika dřív tak, že mělo pršet čtyřmecítma dní? Tahle číslovka totiž neznamená 40 ale 24 a to už celkem sedí :-)
Odpovědět
VN

Vilém N

8.6.2020 08:41
Každopádně jako vždy. Pole se vyplavila lidem do sklepů a zbytek vody odnesly řeky rychle za hranice :-).
Odpovědět
pp

pavel peregrin

8.6.2020 09:04
Medardova pranostika v podstatě platí, ale musí se na ni pohlížet trochu volněji a v kontextu s dalšími, jako jsou např. vítské deště či prokopské deště, které na období Medarda navazují. Podle mých zkušeností toto vlhčí období končívá zhruba po 15. červenci, což je zhruba 30-35 dní a odpovídá to tedy uvedené pranostice. Nelze to brát doslova, vždy je toto období přerušováno slunnými dny.
Jen ještě malá poznámka- viděli jste asi všichni ve zprávách, co dokáže 70 mm vody , která spadne v krátkém časovém úseku. Takže teď už mi doufám věříte, když jsem psal, že i 30 mm za 20 minut dokáže nadělat paseku.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

8.6.2020 11:05 Reaguje na pavel peregrin
Samozřejmě, když spadne i méně litrů než 30 na metr čtverečný, na nějaké tísícovce hektarů třeba jen mírně svažité půdy, udusané léty používání těžkých (a výkonných) zemědělských strojů tak, že má nasákavost kvalitního betonového povrchu, za krátký čas, tak nadělá voda pořádnou paseku, a když jí navíc stojí na konci v cestě dům, mají obyvatelé o zábavu postaráno. Hlavně ovšem, že jsou pole obhospodařována ekonomicky efektivně (se zaslouženým ziskem). Tak se bojuje se suchem povodněmi.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

8.6.2020 11:59 Reaguje na Jiří Daneš
Malý déšť žádnou paseku neudělá, s velkým neuděláte zase nic vy a odplaví vám vše i na půdě zkypřené a nasákavé.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

8.6.2020 16:00 Reaguje na pavel peregrin
Máte-li tam kukuřici, tak určitě.
Odpovědět
MM

Milan Milan

8.6.2020 09:12
Jistěže platí, jenom si to nesmíme překládat ve smyslu např. "leje jako z konve". Teď o tom byl šot v ČT a podle uváděných pomedardových srážkových dní se zdá, že pranostika Medardova kápě..... se douhodobě naplňuje cca na 60-70%. Takže určitě se mi jeví více přesná než drahé počítačové simulace.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.6.2020 09:52
My už jsme dnes tak mediálně doblbnutí, že jsme schopní "přezkoumávat", jestli náhodou pranostika o Medardovi není fake news. Samozřejmě, že to neplatí doslovně na den přesně, ale obecnou platnost to má. Je to staletími potvrzený jev, který s dosti vysokou pravděpodobností nastane. P.S. Jen té utečené vody je škoda.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

8.6.2020 11:40
Až na to, že Medard už byl. To, co vyplavilo sklepy je konec Medarda, ne začátek. Jsme o 14 dnů posunutí dopředu.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

8.6.2020 11:57 Reaguje na Katka Pazderů
Medardem období dešťů začíná, nikoliv končí. Každým rokem na konci května se udělá okýnko, kde panuje stálé počasí a využívá se na senáže, na seno už méně. Tak je tomu i letos, žádné posunutí se nekoná.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.6.2020 13:38 Reaguje na pavel peregrin
MMCH kdyby se posunuli zmrzlíci, Medard a další podobné v kalendáři dost fixované jevy, byl by to signál skutečného globálního oteplování.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.6.2020 13:49 Reaguje na Jan Šimůnek
A proč by mělo? To jako skáče, jak pan Šimůnek píská?
Počasí je složité jak žebř a chová se nevypočitatelně, globální oteplení je tisícikrát složitější, není to žádný tvor.
jenže netvora jsme už vydráždili a on si jen protahuje drápy, co provede a kde sekne poprvé neví NIKDO!!
Ce
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.6.2020 08:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Protože tyto jevy jsou závislé na nástupu jara v Arktidě a kdyby se významně oteplovalo, nastupovalo by to jaro dříve.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.6.2020 20:23 Reaguje na Jan Šimůnek
Nikoliv. Vy nechápete ani CO2 tak těžko můžete řešit klima.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

8.6.2020 14:03 Reaguje na Jan Šimůnek
U mnoha lidí jde o nepochopení pranostik. Ty nejdou brát otrocky jakože v ten den se musí stát to a to, ale vyjadřují pozorování našich předků, že v určitém období se děje to a to. A aby to bylo jednodušší, víceméně každá ta pranostika se váže k nějakému svatému. Typickým příkladem jsou zmrzlí- pouze velice výjimečně přicházívá vpád arktického vzduchu přesně na tyto tři svaté, ale je to většinou +- týden. Takže zmrzlí chodí v rozpětí čtrnácti dnů a to je stejné jak s tím Medardem. Že deště přišly o týden dříve, vůbec nic neznamená, protože vlhčí období s přestávkami bude trvat až přes červencové svátky a je to tak každým rokem. Stačí vnímat běh přírody.
Odpovědět
Hu

Hunter

8.6.2020 14:10
Z hodin zeměpisu na gymplu si pamatuji, že nám profesor říkal, že Medard jsou dozvuky monzunových dešťů z jihovýchodní Asie, které se někdy za určitých podmínek nějak kolem Medarda přesunou nad Evropu. Pak prší těch 40 dní :-).
Odpovědět
pp

pavel peregrin

8.6.2020 14:12 Reaguje na Hunter
Tak nějak to je.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.6.2020 19:39 Reaguje na Hunter
To je asi nesmysl, medardová voda jde ze Severozápadu a z JV Asie je to trochu z ruky a ještě přes kopce typu Himálaje a velké pouště.
Odpovědět
Hu

Hunter

8.6.2020 19:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Nejspíš asi ruska propaganda
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist