https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jednani-o-smlouve-ohledne-turowa-pokracuji-telefonicky-uvedlo-mzp
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jednání o smlouvě ohledně Turówa pokračují telefonicky, uvedlo MŽP Aktualizováno

8.11.2021 12:52 | PRAHA (ČTK)
Jednání o česko-polské dohodě ohledně hnědouhelného dolu Turów pokračují telefonicky. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková. Uvedla, že obě strany hledají přijatelné řešení a až nastane posun, oznámí výsledek. Polská ministryně klimatu a životního prostředí Anna Moskwová podle agentury Reuters řekla, že obě strany jsou v neustálém kontaktu, ale potřebují více času na dosažení dohody.
 
V pátek Moskwová a liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) uvedli, že obě země potřebují čas do pondělka, aby se s podrobnostmi a kompromisy mohli seznámit všichni, kdo se jednání účastní i účastnit budou.

Dnes Moskwová uvedla, že je zapotřebí více času. "V polovině tohoto týdne se vrátíme s informacemi pro veřejnost," uvedla ministryně v prohlášení. Dodala, že Varšava čeká na písemný návrh české strany ohledně dohody.

"Jednání pokračuji napřímo, telefonicky, mezi ministrem (Richardem) Brabcem, hejtmanem Půtou, zástupci českého ministerstva zahraničních věcí a polskou ministryní Annou Moskwovou," uvedla Roubíčková. "Obsahem je hledaní řešení, které bude oboustranně přijatelné, a hlavně českou stranu hranice ochrání před vlivy těžby na životní prostředí a zdraví lidí. Jakmile dojde k posunu, samozřejmě výsledek oznámíme," dodala mluvčí.

"Pokud chceme využít mandát současné vlády, tak ta dohoda musí být rychlá, protože se dá očekávat, že ve středu podá vláda demisi a vláda, která je v demisi asi takhle zásadní dohodu schvalovat nemůže a ani nemá," řekl dnes ČTK Půta. Nová vláda podle něj vznikne až v prosinci a je otázka, zda na polské straně bude ještě vůle k vyjednávání. "Hledání dohody je výraz dobré vůle obou stran a bez ní bude obtížné přesvědčit investora, aby nám pravidelně předával informace, nebo přesvědčit český stát, aby vybudoval monitorovací síť. Já jsem zastáncem dohody," zdůraznil liberecký hejtman.

Uzavření mezivládní dohody brání spor o výpovědní lhůtě. Pro Česko není podle dřívějších vyjádření dotčených resortů přijatelné, že polská strana v závěru jednání přišla s požadavkem možnosti výpovědi vzájemné smlouvy po dvou letech, přestože těžba má podle stávajícího povolení pokračovat dalších 23 let.

Konkrétní rozhovory o smlouvě začaly v červnu, na začátku října ale byly přerušeny. Dohoda by měla vést ke stažení žaloby, kterou ČR na Polsko kvůli dolu Turów a jeho rozšíření podala k Soudnímu dvoru EU.

Tento soud v květnu předběžně nařídil pozastavit těžbu v dole Turów, a to až do rozhodnutí o stížnosti České republiky, která se v únoru na soud obrátila kvůli tomu, že provoz dolu mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v Libereckém kraji. Polská vláda těžbu odmítá přerušit, protože by to podle ní negativně dopadlo na energetickou bezpečnost země. Polsko podalo návrh na zrušení květnového rozhodnutí o pozastavení těžby. Unijní soud Polsku 20. září uložil pokutu půl milionu eur (asi 12,6 milionu Kč) za každý den pokračování těžby.

Polský list Rzeczpospolita v pátek uvedl, že Poláci předložili nový návrh a stanovisko české strany k tomuto návrhu na ukončení sporu by mělo být oznámeno právě dnes. Podle deníku se má návrh týkat sporu ohledně platnosti a možnosti vypovězení smlouvy. Detaily však list neuvedl.

Proti možnému uzavření dohody se dnes opět vymezili zástupci platformy Společně pro vodu a některých ekologických organizací. Zopakovali, že současná verze dohody Česko před dopady těžby v dole neochrání. Vyzvali proto české vyjednávače a vládu k nesouhlasu s dohodou. Podle platformy by se schválením špatné dohody vláda dostala do přímého rozporu se zájmy Česka a porušila povinnosti vyplývající z Ústavy ČR i českého a evropského práva.

To ale liberecký hejtman Půta odmítá. "Respektuji názor odpůrců, ale nesouhlasím s tím, že žádná dohoda je lepší. Pokud nebude dohoda, tak jednotlivým vlastníkům nezbyde nic jiného, než aby se svých práv domáhali u polského soudu, prokázali, že jim vznikla nějaká škoda a domáhali se odškodnění. Já si ale myslím, že bude obecně problematické prokázat, že například úbytek vody v krajině je způsoben pouze vlivem elektrárny a dolu Turów, i proto se snažíme jednat," řekl.

Česko-polským sporem o těžbu v dole Turów se bude v úterý zabývat Soudní dvůr EU. Liberecký hejtman Martin Půta ale neočekává, že by došel ke konečnému rozhodnutí, to podle něj lze čekat v březnu nebo dubnu příštího roku. "A pokud se někdo domnívá, že smlouvu Česka a Polska vyřeší Evropský soudní dvůr, tak se mýlí. Ten může řešit pouze případy porušení evropského práva, nemůže zařídit, aby nám někdo financoval monitoring a zcela jistě v lokalitách, kde to bude potřeba, nepostaví vodovody," dodal liberecký hejtman.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist