https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihomoravsky-kraj-a-vysocina-budou-detailne-merit-benzoapyren-v-ovzdusi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihomoravský kraj a Vysočina budou detailně měřit benzoapyren v ovzduší

26.11.2021 11:03 | BRNO (ČTK)
Benzoapyren vzniká spalováním fosilních paliv. Kromě vytápění domů k jeho vzniku přispívá také průmysl a doprava.
Benzoapyren vzniká spalováním fosilních paliv. Kromě vytápění domů k jeho vzniku přispívá také průmysl a doprava.
Kraje Jihomoravský a Vysočina začnou příští rok v lednu detailně měřit na desítkách míst obsah aromatických uhlovodíků v ovzduší. Jde především o rakovinotvorný benzoapyren. Cílem je během dvou topných a jedné netopné sezony získat dosud neexistující data a vytvořit akční plán pro zlepšení stavu ovzduší, řekl při představení jihomoravské části projektu náměstek hejtmana Lukáš Dubec (Piráti). Kraje na projektu spolupracují s Centrem dopravního výzkumu (CDV), které zajišťuje sběr dat, na jejichž základě poté sestaví plán. Má být připravený k uvedení do praxe v roce 2024.
reklama

 

Kraje očekávají, že získají unikátní data. Český hydrometeorologický ústav totiž na jižní Moravě měří obsah benzoapyrenu v ovzduší pouze na čtyřech místech, protože jde o časově a finančně náročné měření. "V našem projektu budeme měřit na 60 místech na jižní Moravě během této zimy od ledna, během příští zimy a také příští rok v létě, abychom zjistili, do jaké míry se na znečištění podílejí lokální topeniště. Benzoapyren vzniká spalováním fosilních paliv. Kromě vytápění domů k jeho vzniku přispívá také průmysl a doprava," uvedl Roman Ličbinský z CDV.

Prozatím existuje mapa na ministerstvu životního prostředí vzniklá na základě poměrně řídkých dat. Podle ní je situace nejhorší na severu hodonínského okresu v sousedství se Zlínským krajem. Jednou z hypotéz je to, že jde o znečištění, které žene v topné sezoně vítr z Polska na Ostravsko a Moravskou bránou dále na jih.

Podle Ličbinského lze díky dřívějším výzkumům také zjistit, jaký zdroj na které stanici převládá podle různého poměru různých aromatických uhlovodíků. Na některých stanicích se budou měřit i oxidy dusíku, oxid uhličitý a další látky v ovzduší. Rozmístění stanic se snažili autoři projektu dělat tak, aby zachytili různé případy znečištění. "Vybírali jsme obce podle velikosti a počtu obydlí, podle podílu různých kategorií vytápění, podle vlivu velkých a středních zdrojů znečištění, podle vlivu silniční dopravy a podle charakteru okolního terénu," řekl Ličbinský. Stanice jsou i v některých chráněných přírodních lokalitách.

Lidé, kteří mají zájem sledovat výsledky měření průběžně, mají k dispozici webový portál www.monitoringpau.cz, kde jsou i veškeré informace k projektu.

Pro Vysočinu tvůrci projektu představí detaily na tiskové konferenci v úterý.


reklama

Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist