https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihomoravsti-silnicari-vysadi-rocne-tisicovku-stromu-radu-poskodi-vandalove?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihomoravští silničáři vysadí ročně tisícovku stromů, řadu poškodí vandalové

18.2.2022 01:36 | BRNO (ČTK)
Například na konci ledna někdo odřízl dva stromy u Bojanovic a další nařízl.
Například na konci ledna někdo odřízl dva stromy u Bojanovic a další nařízl.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Správa a údržba silnic ročně vysadí v Jihomoravském kraji přes tisícovku stromů, řadu z nich ale poškodí vandalové nebo je ukradnou. Dřív to bylo ojedinělé, uvedla mluvčí kraje Alena Knotková. Například na konci ledna někdo odřízl dva stromy u Bojanovic a další nařízl, podle ředitele silničářů Romana Hanáka vznikla škoda kolem 25 000 korun. Silničáři se starají o 3908 kilometrů krajských silnic, u kterých roste přes 70 000 stromů.
reklama

 

Za poslední tři roky vysadili zaměstnanci správy skoro 3500 ovocných nebo okrasných stromů. V praxi podle Knotkové nastává poškození stromů většinou kvůli větrnému počasí, neopatrnou zemědělskou činností nebo u nehod, vandalismus býval donedávna ojedinělý. "Za poslední měsíce se musíme potýkat s vandalismem i zloději těchto stromů," uvedl radní kraje zodpovědný za dopravu Jiří Crha (ODS).

Škody jsou v desítkách tisíc korun. "Na konci ledna zaznamenali naši zaměstnanci na silnici II/361 u Bojanovic dva odříznuté stromy a několik dalších někdo nařízl. Případ jsme nahlásili policii a nechali si udělat odborný dendrologický posudek, vyčíslená škoda se vyšplhala k 25.000 korun," uvedl Hanák. Dodal, že poškozování stromů se stává čím dál častěji, byť je to trestný čin. Loni silničáři na jižní Moravě vysadili 1200 stromů, letos plánují vysadit další zhruba tisícovku.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist