https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kamerunsky-vepris-vyhynul-drive-nez-dostal-jmeno-podobny-osud-sdili-tisice-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kamerunský keř Vepris vyhynul dříve, než dostal jméno. Možná mohl pomoci léčit malárii

3.1.2019 01:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Před sedmdesáti lety pokrývala kamerunskou vysočinu Bamenda hustý les, ve kterém se vysoké stromy ztrácely v mlžném oparu. / Ilustrační foto
Před sedmdesáti lety pokrývala kamerunskou vysočinu Bamenda hustý les, ve kterém se vysoké stromy ztrácely v mlžném oparu. / Ilustrační foto
Foto | Kekiwiyi / Wikimedia commons
Před sedmdesáti lety pokrýval kamerunskou vysočinu Bamenda hustý les, ve kterém se vysoké stromy ztrácely v mlžném oparu. Dnes jsou tu všude okolo pole a exempláře rostlin a dřevin, které tu před lety nalezli lesníci, tu už k zastižení nejsou. Ke škodě nás všech. Některé totiž možná dokázaly léčit malárii. Píše o tom TheRevelator.
 

Jmenoval se Edwin Ujor, byl to lesní inženýr a pro Nigerijskou lesní správu sbíral v Bamenda zajímavé botanické vzorky. To je asi tak vše, co víme jistého. Už proto, že tenhle pán své expedice vedl před sedmdesáti lety. Za tu dobu se spousta věcí změnila: zmizela značná část jeho záznamů z archívů, na většině jím sesbíraných vzorků v dendrologických sbírkách a herbářích už zapracoval zub času. Proměnila se i krajina. Z mlžných pralesů vysočiny Bamenda, které se nacházely v nadmořské výšce 1300-2200 metrů, zůstalo do dnešních dní posledních 8 kilometrů čtverečních, formálně chráněných lesní rezervací Bali Ngemba. Kolem jsou teď místo pralesů jen zemědělská pole. Což je trochu problém.

Vepris bali.
Vepris bali.
Foto | Hazel Wilks / Willdenowia

Lék na malárii? Budeme si muset počkat

Část jeho sbírek se totiž dostala do Královské botanické zahrady v Kew, kde ji prozkoumal dendrolog Martin Cheek. A povšiml si, že v roce 1951 pan Ujor nasbíral i několik vzorků dosud vědou nepopsaného exempláře keře Vepris. Rostliny z čeledi routovitých, o kterou se teď intenzivně zajímají farmakologické společnosti. Proč? Osmdesátka dosud známých druhů Vepris totiž disponuje esenciálními oleji, které mají prokazatelné antimikrobiální účinky a velmi pravděpodobně mohou po úpravě fungovat jako anti-malarika. Jako z udělání se navíc zdá, že exemplář nasbíraný Ujorem, který teď dostal vědecké jméno Vepris bali, by právě v boji proti malárii mohl sehrát zásadní roli. Pokud by se jej tedy podařilo někde najít.

Řekni, kde ty kytky jsou

V rezervaci Bali Ngemba, která uchovává poslední zbytky kdysi rozsáhlého pralesa Bamenda, to ale nebude. Výzkumníci ji dávno prochodili křížem krážem, neúspěšně. Selhaly i další expedice, vedené do podobných „oblačných lesů“ v regionu. Zjistily, že Vepris bali neroste na Mt. Cameroon, Mt. Oku, Kupe, v pralesích Domu ani na Lebialemské vysočině. „Zdá se, že dnes hledaný druh vyhynul dříve, než dostal jméno,“ dodává Cheek. Na hledání této křoviny spolupracuje Královská botanická zahrada v Kew s univerzitou v kamerunském Yaoundé od roku 2000, ale zatím bezvýsledně. Zdá se, že rezervace Bali Ngemba, jediné chráněné území v Bamenda, k zachování druhu evidentně nestačila.

„Podobný osud sdílí tisíce dalších rostlin na celém světě, pro příklady ale nemusíme rozhodně chodit daleko,“ dodávají botanici z Kew. V Bali Ngemba se vyskytuje 38 rostlin celosvětově ohrožených. Čtyřiadvacet z nich bylo vědecky popsáno teprve nedávno. Hned 12 z nich se vyskytuje jen na této jediné lokalitě, dalších 11 popsaných druhů jen na dvou lokalitách na světě. Vepris bali už možná navždy zmizel a to, jestli mohl přispět k boji s malárií, se už nejspíš nedozvíme. Otázkou zůstává, kolik dalších podobně užitečných rostlin a dřevin ztratíme, než je stačíme pojmenovat a zachránit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist