Když přijde na klimatické změny, vegetariánská strava nás nevytrhne, tvrdí Skeptický ekolog
Hned do startu je třeba si říct, že Lomborg vegetariánem sám je. Z důvodů etických, nikoliv klimatických. Což je pozice, která dodává jeho kritice bezmasého klimaaktivismu zvláštní rozměr.
A teď to hlavní. Ono často opakované „Snížení vaší uhlíkové stopy o polovinu tím, že se stanete vegetariánem“ je silně zavádějící informací. Protože se v případě vašeho doživotního přechodu na bezmasou stravu teoreticky sníží jen ty emise, které mají co do činění s potravou. Ne třeba vaším odíváním, přepravou do zaměstnání, spotřebou energií na vytápění bytu.
Vegetariánská nebo veganská dieta má sílu a moc snížit jen ty vaše emise, které souvisejí s jídlem. Předstírat, že bezmasá strava sníží vaši uhlíkovou stopu o polovinu, znamená ignorovat další velký kus koláče vaší osobní emisní bilance. Ve skutečnosti je pak výsledný efekt přechodu na bezmasou dietu ještě neparnější.
Šťastná procenta pro nešťastné
Průměrný novopečený vegetarián (žijící v industrializovaném západním světě) sníží proměnou své stravy vlastní produkované emise o 4,3 % (o cca 544 kg CO2). Lomborg se při tomto tvrzení opírá o studii environmentálních dopadů diety švédských vegetariánů, jejíž výstupy dodnes nebyly obsahem překonány. To není všechno. Jak se dá odtušit, změna stravovacích návyků měla ve většině případů pozitivní dopad na zdraví konzumentů i stav jejich financí.
Vzhledem k tomu, že uspořené finance ale použili na zkvalitnění své životní úrovně (nákupy, cestováním, zážitky), prohospodařili tak našetřené emise jinou cestou. Takže jejich reálný dopad na snížení osobních emisí činil jen něco kolem dvou %. A přesně o ty dvě (nebo optimistická čtyři) procenta tu jde.
Stejková dieta? Za tři dolary ročně
Je totiž otázkou, jestli je skutečně přiměřené zdaňovat produkci masa, nebo (jak Lomborg zmiňuje) některé extrémnější návrhy zaznívající z médií: „Chovat se k masožroutům jako vyvrhelům společnosti a do deseti či patnácti let je vyhnat z restaurací, podobně jako kuřáky.“
Ono mediální ostouzení těch, kteří se zdráhají na nemasitou stravu přejít, je totiž plné pokrytectví. Nejen proto, že vychází z mylného předpokladu, že vegetariánská nebo veganská dieta dokáže rapidně a okamžitě snížit vaši ekologickou stopu. Ale třeba proto, že nerovnoměrně přenáší odpovědnost na spotřebitele. Jak to? Pokud bychom emisní zatížení masité stravy průměrného jednotlivce vyčíslili stejně, jako daníme emisní produkci průmyslových gigantů, musel by do státní kasičky masožrout za rok nasypat něco kolem tří dolarů.
Právě tak málo totiž daníme průmysl, který je odpovědný za produkci oxidu uhličitého v řádu milionů tun. A možná právě proto média (placená dílem z kapes průmyslníků) tak srdnatě horují za to, že vegetariánská dieta je cestou k řešení klimatických změn a každý by se měl zříci konzumace masa. Protože když už nic jiného, odvádí to pozornost od uhlíkové bilance těch skutečných globálních znečišťovatelů.
Že těch, kteří jsou a budou doživotními vegetariány, přibývá? Ano, na světě je 1,25 miliardy lidí, kteří neokusili maso. Ne kvůli tomu, že by jim záleželo na životním prostředí více, než jiným. Ale proto, že jsou tak žalostně chudí a kdyby mohli, maso by si moc rádi dali.
Cílený přechod na vegetariánskou stravu pomůže vaše osobní emise snížit, ale z hlediska boje proti klimatickým změnám je to nerealistický a neefektivní přístup, uzavírá Lomborg.
reklama
Další informace |
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (29)
Václav Kain
5.8.2019 11:28Ladislav Metelka
5.8.2019 14:00Ono celkem stačí udelat si bilance uhlíku...
Martin Hájek
5.8.2019 18:28 Reaguje na Ladislav MetelkaLukas B.
5.8.2019 21:37 Reaguje naLenka Č.
6.8.2019 08:31 Reaguje naČetla jsem, že stravovací návyky se podílí na naší osobní uhlíkové stopě z 20 %, což si myslím, že odpovídat může. Je v tom ovšem započteno vše - od výroby potraviny, nákup, skladování až po likvidaci zbytků...
Je tedy jasné, že menší uhlíkovou stopu bude mít strýko na vsi, který v neděli zabije králíka na dvorku a přes týden se živí bramborama, než vegan, který si obden dopřává avokádo a vaří na kokosovém oleji. Ale vegan, který žije víceméně soběstačně a z lokálních zdrojů, bude mít menší uhlíkovou stopu než strýko...Ale to je všechno docela logické.
Ale jak je řečeno v článku, osobní uhlíková stopu tvoří mnoho činností. Mnoho veganů nakupuje bezobalově, tvrdí, jak se snaží šetřit prostředí a přitom létají na dovolenou po celém světě. Jejich uhlíková stopa bude určitě větší než u člověka, který jí střídmě a maso si občas dá.
Vladimír Wagner
6.8.2019 10:37 Reaguje na Lenka Č.Katka Pazderů
7.8.2019 21:37 Reaguje na Vladimír WagnerJan Šimůnek
8.8.2019 09:14 Reaguje na Katka PazderůLenka Č.
8.8.2019 09:41 Reaguje na Jan ŠimůnekU veganské stravy je největším problémem B12, který se chtě nechtě musí dodávat jinak. Ale nejsem výživový odborník a na téma veganské stravy se do diskuse pouštět nebudu. Výše paní uvedla svou zkušenost a evidentně to jde bez jakýchkoli následků, naopak se zlepšením zdravotního stavu.
Myslím, že je na každém rozhodnout se, jak se chce stravovat: Popravdě, nezažila jsem, že by mi vegan vnucoval svou stravu, naopak: "masožravci" na vegany a vegetariány koukají spatra jako na magory. Pak by si měli položit otázku: Ubližuje mi nějak svým přístupem? Asi ne, pak platí: Žij a nech žít.
Jan Šimůnek
8.8.2019 12:59 Reaguje na Lenka Č.Čili minimálně nepřímo ubližuje.
2. Katka Pazderů nemluví o žádné živočišné stravě, chce kombinovat obilí s bramborami a dalšími rostlinami na získání příslušných aminokyselin - tady popisuje veganský přístup.
MMCH, naši vegani v tom dělají aktivně zmatek a podvodně se vydávají za vegetariány. Viz třeba "vegetariánské" kuchařky, které jsou v reálu veganské.
3. Jsou snahy zavést do školního či závodního stravování veganské prvky, což postihuje, pochopitelně, všechny normálně se stravující osoby. A ve starých zemích EU jsou tihle magoři ještě agresívnější.
Lenka Č.
8.8.2019 14:39 Reaguje na Jan Šimůnek2. Říká vegetariánská, proto to tak beru. I v případě vegetariánské stravy tvoří hlavní základ zelenina. Nebudu to překrucovat.
3. A jsme u toho, co jsem napsala výše. Nikdy mi žádný vegan nic nevnucoval a nenadával do magorů, u "masožravců" jste to teď přesně potvrdil. A že závodní jídelna nabídne jedno veganské jídlo? No a, vždyť si ho dávat nemusím.
A veganství ve školkách a školách nikdo nepodporuje (dokonce i vegani, co znám jsou proti).
Jan Šimůnek
9.8.2019 08:28 Reaguje na Lenka Č.ad 2 Názvoslovný guláš dělají v češtině vegani.
ad 3 Pokud je ovšem celý veganský den, tak vás to ovlivní (ledaže byste šla jinam). A o veganství ve školkách a školách se veganstvím postižení rodiče dokonce soudí (ve starých zemích EU a podobných zdegenerovaných státech).
Lenka Č.
9.8.2019 12:46 Reaguje naPříliš velká konzumace masa vede také ke zdravotním problémům, jen z opačných důvodů což je reakce na pana Šimůnka. Člověk není stavěný na to, aby měl maso každý den.
Ale pokud by měly být zavedeny nezeleninové dny a děti v jídelně dostaly k řízku jako přílohu steak, to bych se asi soudila i já.
To je fakt mimo logiku, ne?
Zkuste si najít výživovou pyramidu, tam opravdu netvoří maso základ zdravé a vyvážené stravy.
*) Asi také nejsem úplně prost ideologie, například jsem z ideových důvodů odmítl velrybí steak, když jsem měl možnost ho ochutnat. (Naproti tomu třeba psa jsem už jedl)
david matoušek
6.8.2019 12:14 Reaguje naDaniel Fiala
6.8.2019 10:56 Reaguje na Ladislav MetelkaPrvá: jde o dynamickou rovnováhu na straně spotřeby (jídla), takže úsudek založený na argumentu "(oba) ho nakonec z těla dostanou ve formě CO2 n CH4" je logicky vadný.
Druhá: předpoklad "ono je to z hlediska skleníkového efektu nakonec celkem jedno" by měl být správně "ono je to z hlediska skleníkového efektu vyprodukovaného CO2 popř. CH4 nakonec celkem jedno". Tento předpoklad v korigované verzi explicite vyjadřuje, že na skleníkový efekt H2O autor nehledí. Což by mohlo v krajní situaci naznačovat hrubé nepochopení fyziologie rostlin.
Daniel Fiala
7.8.2019 14:07 Reaguje naA propos: už někdo viděl/změřil v ledovcových jádrech Vostok a spol. historickou křivku obsahu H2O v atmosféře? Máme to všichni denně před očima, ale nevidíme to!
Jan Šimůnek
6.8.2019 09:222. Veganství může být pro některé politiky (zelení sem zcela jistě patří) zajímavé tím, že snižuje IQ strávníků. Do jisté míry u dospělých veganů, výrazně (a nevratně) u dětí. Prokázala to řada studií.
No, a protože IQ negativně koreluje s ochotou podléhat iracionálním bludům typu náboženství, a protože ekologie je soubor takovýchto bludů, tak je to vcelku jasné.
3. K uhlíkové stopě vegetariánů a veganů je třeba započítat výrobu potravinových doplňků, bez nichž by zesnuli na nedostatek některých nutrientů. Obávám se převelice, že s tímto započtením vyjde veganská strava šul-nul s biftekem.
4. Dalším problémem je, že vegani (a částečně i vegetariáni) hradí plnohodnotné bílkoviny především sojou (a výrobky z ní), a že je problém vypěstovat soju bez těžkých kovů.
Soja, která je u nás k dostání, vyhovuje spotřebnímu koši běžné populace (= pár porcí za rok), ne objemům a frekvenci, jak ji jedí vegetariáni a vegani (často i vícekrát denně v různých výrobcích)*. Z rizikových prvků se tradičně uvádí kadmium (dostává se do soje v souvislosti s nutností intenzívně hnojit), takže jsou vedle kuřáků (hnojí se i tabák) rizikovou skupinou pro příjem tohoto prvku.
Dokázali bychom vůbec vypěstovat soju s tak nízkým obsahem kadmia (a dalších rizikových prvků) pokud by měla plošně nahradit maso? IMHO ne.
5. Soja také obsahuje látky, které jsou karcinogenní pro potkany, přecházející (v některých úpravách) do finálního pokrmu.
* Některé státy mají pro kontaminanty v soji dvě sady limitů - pro soju, požívanou běžnou populací (měkčí), a pro soju, konzumovanou vegetariány / vegany (tvrdší). U nás se o zavedení takové dvojkolejné normy pro potraviny, často užívané vegetariány / vegany platonicky na odborných fórech diskutuje již skoro 30 let (od Velké Sametové).
Jan Šimůnek
7.8.2019 09:23 Reaguje na Jan ŠimůnekMetan se tvoří nejen v trávicím traktu býložravců, ale i u všežravců, pokud jsou na rostlinné stravě. A odhadoval bych, že se ho tam může tvořit i víc, protože jejich trávení není na čistě rostlinnou stravu přizpůsobeno.
Takže bych se ani nedivil, pokud by vegetariáni vypustili ze střev víc metanu, než ta kráva, kterou svou výživou nahrazují.
Karel Zvářal
7.8.2019 11:27 Reaguje na Jan Šimůnekhttps://plus.rozhlas.cz/odtavani-permafrostu-uvolnuje-metan-20x-silnejsi-sklenikovy-plyn-nez-co2-varuje-6597843