https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticka-krize-je-jako-rakovina-rikaji-lekari-z-iniciativy-doctors-for-future
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatická krize je jako rakovina, říkají lékaři z iniciativy Doctors for Future

21.8.2019 00:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Prof. MUDr. Jan Janoušek, přednosta dětského Kardiocentra ve FN Motol, jeden ze signatářů Otevřeného dopisu Doctors for Future.
Prof. MUDr. Jan Janoušek, přednosta dětského Kardiocentra ve FN Motol, jeden ze signatářů Otevřeného dopisu Doctors for Future.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Iniciativa Doctors for Future Česká republika vydala otevřený dopis, ve kterém vyzývá k bezodkladnému a účinnému řešení klimatické krize. Vyjadřuje v něm také podporu protestům studentů proti ignoraci environmentální katastrofy, ve které se jako lidstvo nacházíme.
 
„Jsme znepokojeni skutečností, že celý svět včetně České republiky naprosto nedostatečně reaguje na změnu klimatu, která ohrožuje samotnou existenci naší civilizace. Klimatická krize, ztráta biodiverzity, odlesňování, znečišťování vody a degradace půdy a z nich vyplývající ubývání základních životních zdrojů jsou obrovskou ekologickou a humanitární katastrofou,“ říká zakladatelka iniciativy a pelhřimovská lékařka Lucie Křivohlavá.

Lékaři z iniciativy upozorňují na skutečnost, že klimatická krize působí na lidské zdraví přímo i nepřímo. Mezi přímé účinky patří poškození zdraví nebo přímo úmrtí vlivem vln veder či naopak extrémně nízkých teplot, rozšíření tropických infekčních nemocí mimo původní oblast výskytu nebo úrazy zapříčiněné extrémními projevy počasí jako jsou hurikány, povodně nebo požáry.

Nepřímo pak zdraví poškozuje sucho a neúroda vyplývající z devastace životního prostředí, ke které vede jak růst teploty, tak špatná péče o krajinu. Nedostatek pitné vody a potravin jsou příčinou nepokojů a násilí, které můžou vést až k válečným konfliktům.

Zpráva Expertní rady evropských akademií (EASAC) věnovaná dopadům klimatické krize na lidské zdraví upozorňuje na nutnost razantního řešení klimatické změny. To vyžaduje zavedení mitigačních i adaptačních opatření, jejichž cílem je jak zmírnit negativní dopady lidské činnosti na životní prostředí, tak přizpůsobit se životu v nových podmínkách daných ohříváním planety.

Čeští Doctors for Future upozorňují i na skutečnost, že mezi českými lékaři se zatím o klimatické krizi přes všechny výše uvedené skutečnosti nevede diskuse. „Jedním z našich hlavních cílů je prolomit ticho, které u tohoto tématu mezi zdravotnickou veřejností panuje,“ říká Anna Kšírová z Krajské nemocnice Liberec, a přirovnává klimatickou krizi k rakovině.

„Stejně jako u malignit jsou její první příznaky poměrně nenápadné a ‚pacienta‘ – tedy lidstvo – nijak výrazně neomezují. Tyto časné příznaky, kdy mohla být „léčba“ relativně šetrná a pozvolná, jsme ale bohužel promeškali. Klimatická krize je rozvinutý problém a stále se zhoršuje, je tedy nezbytné jednat razantně a bezodkladně stejně jako u rakoviny. Tam také po stanovení diagnózy s léčbou nečekáte a zahajujete ji okamžitě,“ uvádí Kšírová.

„Lékaři mají ve společnosti důvěru, s čímž je spojená i naše zodpovědnost vůči veřejnosti. Nemůžeme stát stranou, je důležité, aby naše profese byla součástí řešení největší výzvy, před kterou jako lidstvo stojíme,“ říká členka iniciativy a ortopedka Eva Němejcová a doplňuje: „Dopis se může zdát poněkud radikální, ale kritická situace vyžaduje pravdivé informace a radikální řešení. Nakonec nedávno to v britském parlamentu prohlásil i sir David Attenborough, jeden z nejznámějších a nejvíce respektovaných přírodovědců na světě.”

Otevřený dopis podpořilo svým podpisem i několik významných osobností medicíny – mimo jiné docentka Iva Holmerová, předsedkyně České geriatrické společnosti, profesor Petr Widimský, kardiolog, profesor Jan Janoušek, přednosta dětského kardiocentra Fakultní nemocice v Motole nebo profesor Ladislav Machala, vedoucí AIDS centra z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

„Péče o kvalitní životní prostředí a ochrana přírody patří mezi nejdůležitější veřejné zájmy kdekoliv na světě. Vláda České republiky by měla k problémům ochrany přírody a životního prostředí přistupovat s maximální odpovědností a přestat hrát roli "Švejka" v Evropské Unii,” komentoval svou podporu Ladislav Machala.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

21.8.2019 11:55
Velice trefné přirovnání planetárního kolapsu k rakovině (fatálnímu kolapsu organismu).

Já se obávám, že až už většinová, světová veřejnost nebude pochybovat o průseru do kterého jsme tuto planetu dostali, tak už bude na jakoukoliv léčbu opravdu pozdě..

A bude to zřejmě v době, kdy účeloví vyvraceči této tragédie typu Zeman, Trump a podobní již nebudou mezi živými a už jim bude tím pádem jedno k čemu lidstvu svou egocentrickou bezohledností dopomohli a že bránili nápravě..

Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.8.2019 15:04
Palec hore za tuto výzvu!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist