https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kniha-ukazuje-historii-sumavskych-lesu-prostrednictvim-starych-lesnickych-map
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kniha ukazuje historii šumavských lesů prostřednictvím starých lesnických map

3.9.2023 02:06 | PLZEŇ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Lesy na Šumavě se za posledních víc než 150 let příliš nezměnily. Dokládají to desítky historických lesnických map, které letos správa parku vydala v nové knize Atlas historických lesních map Šumavy. Obsahuje reprodukce map, které šumavští lesníci ručně malovali na území většiny dnešní chráněné krajinné oblasti a téměř celého Národního parku Šumava, řekl ČTK ředitel správy parku Pavel Hubený.
 

"Jsou tam reprodukce map od poloviny 19. století do poloviny 20. století, tedy ty nejstarší mapy, a jsou zajímavé v tom, že tam uvidíte, jak jsou lesy staré, co tam rostlo, kde se kácelo a co se kácelo. Obsahují také množství starých pomístních názvů - schwarzenberských a německých. A ty mapy jsou krásné, protože je malovali ručně lesničtí taxátoři, kteří lesy vyměřovali. Jsou jako obrazy," řekl Hubený, který mapy doplnil komentářem a také například grafy věkových struktur porostů k jednotlivým mapám. "Ty dokumentují realitu, že třeba většina dnešních stromů v daném lese pochází z roku 1890, ale do dneška se tam zachovalo i deset procent dvěstěletých stromů," popsal.

Lesníci dříve mapy vytvářeli zejména proto, aby mohli zjistit, kolik dřeva a jakých druhů v jednotlivých revírech roste, jak se dá dobře prodat a co se dá vymýtit. Z pohledu ochrany přírody je dnes podle Hubeného cenné, že z map je patrné, že současné šumavské lesy jsou pokračováním lesů původních. "Že nedošlo k nějakému přerušení vichřicí, kůrovcovou kalamitou, ke startu od nuly. Je tam úplně přesně vidět, že u některých kousků lesa se to stalo, ale většina lesa vichřici v nějakém stadiu nějakým způsobem přežila, takže vidíte, že lesy na Šumavě jsou pořád skoro stejné a pořád stejně živé," řekl.

Prohlížení starých lesnických map, které lesníci malovali pro danou lokalitu každých deset let, je podle něj trochu detektivní a vzrušující příběh. Kniha není určená jen pro odborníky, zaujmout může každého, kdo má rád Šumavu a šumavské lesy. S trochou znalosti terénu mohou i lidé, kteří běžně s lesnickými mapami nepracují, vyrazit do lesa porovnávat současný stav se starými mapami.

Skeny map, shromážděné z archivů, mají správci parku už řadu let a občas s nimi i pracovali. "Říkal jsem si ale, že je to velká škoda nezveřejnit," uvedl Hubený. Mapy se nedochovaly všechny, u některých území je ale k dispozici jejich celá řada v průběhu století. Sérii od roku 1858 do roku 1948 má například oblast Bližší Lhoty a Smrčiny. Díky tomu lze porovnávat, jak se v dané době les měnil, jak byl starý, co se kdy vytěžilo a i dnes je možné najít na místě stejné stromy jako v předminulém století. "Na Smrčině, která je dnes v první zóně, je skupina starých buků, které byly už v mapě v roce 1860 značené jako staré buky. A jsou tam pořád," dodal Hubený.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

3.9.2023 06:22
Jaké poučení si z toho vezmou v NP, no ?
Odpovědět
Pe

Pepa

3.9.2023 07:19 Reaguje na smějící se bestie
Pokud má povědomí o historii omezené na 150 let jako ty, tak žádné.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.9.2023 08:31 Reaguje na Pepa
Samozřejmě. Máte pravdu(asi omylem).
Ty lesy jsou blízké původním (před 200lety), ale ne přirozené. Chybí v nich vyhubení velcí spásači, zejména po zákazu pastvy alespoň dobytka.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.9.2023 08:41 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Odpovědět
Pe

Pepa

3.9.2023 10:18 Reaguje na Slavomil Vinkler
Lesni pastva je již dávno zakazana u nás a i v okolních zemích. A to z určitých důvodů. Pokud s tím máte problém tak je boj s větrnými mlyny. Hodně štěstí :)
Odpovědět
va

vaber

3.9.2023 08:38
no 150let pro les je nic, není div ,že se lesy nezměnily v ploše, je to proto ,že tam žilo málo lidí a nestavěli sjezdovky a hotely,
ale změnilo se to ,že např. kolem Vydry v poslední době uschly smrky staré více než 250let
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist