https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kobza-spd-navrhl-doplnit-ustavni-zakotveni-ochrany-vody-o-centralni-organ
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kobza z SPD navrhl doplnit ústavní zakotvení ochrany vody o centrální orgán

8.6.2024 01:03 | PRAHA (ČTK)
Dešťová kapka
Dešťová kapka
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Benjamin Nuß / Wikimedia Commons
Poslanec SPD Jiří Kobza by chtěl vládní návrh na ústavní zakotvení ochrany vody doplnit o vytvoření jednotného Centrálního orgánu na ochranu vody. Návrh tento týden přednesl na sněmovním výboru pro životní prostředí. Tato instituce by shromažďovala všechny informace o situaci vodních toků a měla by pravomoce v případě nutnosti povolat například hasiče, policisty nebo jiné složky. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) označil podnět za zajímavý, podle něj ale se změnou ústavy není vhodné měnit návrhy zákona.
 
Dosavadní pasáž ústavy, podle níž se stát zavazuje obecně k šetrnému využívání přírodních zdrojů a ochraně přírodního bohatství, chce vláda rozšířit výslovně o vodu. Podle novely by měl stát dbát "o šetrné využívání přírodních zdrojů, zejména vody, a o ochranu životního prostředí."

Sněmovna v březnu předlohu podpořila v úvodním kole, nyní ji projednávají sněmovní výbory. Návrh už dříve kritizovali opoziční poslanci, pochybnosti ale vyjadřovali i někteří koaliční poslanci. Koalice přitom pro schválení předlohy na plénu potřebuje hlasy svých zákonodárců a aspoň části opozice. Pro přijetí ústavních zákonů se musí vyslovit kladně nejméně třípětinová většina všech poslanců, tedy aspoň 120.

"Na záměru doplnění již pracuji od minulého volebního období. Pod vlivem katastrof, které se staly nejen na Bečvě, ale i na jiných zahraničních tocích, jsem si dovolil navrhnout vytvoření orgánu Centrálního orgánu na ochranu vody, aby se tam sbíhaly všechny potřebné informace," řekl na výboru Kobza. Orgán by měl pravomoc například sbírat a zkoumat vzorky vody či povolávat v případě katastrofy například hasiče nebo policii. Hladík uvedl, že by chtěl stihnout další novelu vodního zákona. Nepředpokládá však za vhodné předkládat další změny při úpravách ústavy.

K vládnímu návrhu ústavního zakotvení ochrany vody má výhrady i exministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). "I v rámci pětikoalice existuje určitá míra nejistoty a dohady... Z našeho pohledu to vidím komplikované a v tuto chvíli bych nebyl pro vládní návrh," uvedl dnes Brabec.

Novelu vypracovalo ministerstvo životního prostředí mimo jiné v reakci na úbytek podzemních a povrchových vod. Vláda dosavadní ústavní úpravu ochrany přírodních zdrojů s ohledem na současný stav životního prostředí označila za zastaralou i nedostatečnou. Obdobné návrhy se ve Sněmovně vyskytly už v minulosti. Podávali je poslanci z různých stran s ohledem na tehdejší sucho.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

8.6.2024 18:13
ono spíš jde o to stanovit cíle a kompetence... tedy co chceme docílit ochranou a jaký je kýžený stav, jinak to je nen prázdná bublina.

Odpovědět
JO

Jarka O.

9.6.2024 10:56
Dodávat do ústavy konkrétně ochranu vody není cesta. Za pár let se dopíše půda, pak vzduch, pak biota...? Původnímu textu se dá rozumět a zbytek je v jiných zákonech, např. ve vodním z. Centrální úřad? Nejlépe ČIŽP, fajn by byly vlastní laboratoře. Kdo vzorkuje havárie, není jasně dané, ale možná to nevadí, bere je zkrátka ten, kdo k haváriím přijde jako první. Vylévat vzorky v petce je hloupost.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.6.2024 07:10 Reaguje na Jarka O.
to je možné na první pohled ale třeba v Německu mají instituty, který vytvářejí matrici politické reprezentaci. Myslet si, že politici jsou v obraze, když je někdo deleguje do koryta funkce není moc na místě.
Instituty zachovávají kontinuitu nezávislou na politických tlacích vytvářením agendy...strategii.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

9.6.2024 16:01
Nový úřad a úředníci, další stamiliony ročně v kanálu. Ta SPD je už opravdu nevolitelná.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.6.2024 07:13 Reaguje na Josef Mozek
to je pravda, ale čekat na to, až se politik na ministerstvu zaučí trvá i rok. Náměstci jsou tak nějak ne vždy konzistentní a mají více moci než by jim připadalo.
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.6.2024 21:37 Reaguje na Josef Mozek
Tak možná zatím jde o debatu a návrh k zpřesňování postupů při haváriích, o kterém politici zatím nemají moc jasno. Kdyby vznikl oddělený orgán pro evidenci a nahlašování havárií na vodách, byla by ta kompetence odebrána ČIŽP. V tom není potřeba hledat víc té škodlivé byrokracie. SPD není strana, která by podporovala byrokracii. Ale kolik bylo i větších úhynů ryb než v Bečvě, které se nezneuživaly a známé postupy fungovaly, poté ČIŽP ohlásila výsledky šetření a bylo hotovo.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist