https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-poda-kvuli-uhynulych-mladat-v-milovicke-rezervaci-podnet-veterinarni-sprave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kraj podá kvůli uhynulým mláďatům v milovické rezervaci podnět veterinární správě

15.6.2023 19:47 (ČTK)
Divocí koně v Milovicích
Divocí koně v Milovicích
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Středočeský kraj podá kvůli nedávnému uhynutí dvou mláďat v přírodní rezervaci v Milovicích na Nymbursku a dalším zjištěným pochybením podnět k prošetření podmínek chovu Státní veterinární správě. Pozemky rezervace o výměře přes 205 hektarů si od kraje pronajímá společnost Česká krajina. Krajská kontrola v rezervaci minulý týden zjistila závažná pochybení, dnes je projednali radní. Kraj už na začátku týdne podal podnět Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR kvůli neoprávněným zásahům do území, informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.
 

Nejzávažnějším pochybením je podle kraje rozhrnutí rozsáhlého valu zeminy do pastvin, a to v rozsahu téměř 18 000 metrů čtverečních. "Tyto zemní práce, a tedy rozhrnutí ohromného množství hlíny do území, jednak zásadně mění vzhled krajiny a zejména mohou zásadním způsobem ohrozit chráněné druhy rostlin. Proto jsme neprodleně podali podnět Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR," uvedl krajský radní pro investice Libor Lesák (ODS).

Ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál na dotaz ČTK uvedl, že krajští radní dostali v některých bodech nepřesné nebo zkreslené podklady k jednání. O některých zjištěních kontroly chtěl s krajem už dříve jednat. "Bohužel se nám posledních několik měsíců nedaří se zodpovědnými představiteli sejít," uvedl Dostál.

K dalším pochybením podle kraje patří například ohrožení pohybu lidí kvůli nefunkčním elektrickým ohradníkům, které mají oddělovat část přístupnou pro návštěvníky od částí pro zvířata. Za pochybení považuje kraj i cedule s nápisem "Pozor, nevybuchlá munice". "Zástupce společnosti Česká krajina nebyl schopen doložit důvodnost umístění výstražných cedulí na pozemku (kraj má od Armády ČR zpracovaný dokument na základě pyrotechnického průzkumu již z roku 2001, který potvrzuje, že na území při běžném pohybu žádné ohrožení nehrozí)," uvedl kraj. Při kontrole našli pracovníci kraje také tělo uhynulého hříběte, dříve na jaře v rezervaci uhynula mladá zubří samička.

Ochranářská společnost podle kraje zásahy do území, které je Národní přírodní památkou, porušuje smlouvu. "K tomuto území je tak třeba přistupovat s opatrností a šetrným způsobem, aby nebyla poškozena cenná příroda. Současně je důležité, aby provozovatel areálu bral tyto faktory na vědomí a bez informování vlastníka a orgánu ochrany přírody do něj nezasahoval," uvedla krajská radní pro životní prostředí Jana Skopalíková (Piráti). Kraj podle ní nemá v plánu vypovídat společnosti Česká krajina smlouvu. "Je však nezbytné, aby dodržovala všechny podmínky smlouvou dané. Pokud má provozovatel problémy s vodou, jsme připraveni mu podat pomocnou ruku. Jeho žádost jsme podstoupili příslušným orgánům," doplnila radní. Kraj uvedl, že žádost společnosti o vybudování studny předal ORP Mladá Boleslav.

Ředitel České krajiny Dalibor Dostál ČTK už dříve řekl, že zubří samička uhynula v tůni, která byla součástí pozemků ještě před jejich připojením k rezervaci.

Rezervace velkých kopytníků vznikla v bývalém vojenském prostoru v Milovicích v roce 2015. Se současnou rozlohou 350 hektarů je největší v České republice. Na otevřené stepi tam žije více než sto zubrů, divokých koní a praturů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.6.2023 06:14
Asi by mě více překvapila zpráva Kraj podá pomocnou ruku kvůli...
Odpovědět
VD

Vítězslav Drozd

16.6.2023 07:06
"kvůli uhynulých mláďat"? Snad "kvůli uhynulým mláďatům", ne?
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

16.6.2023 08:30 Reaguje na Vítězslav Drozd
SLOVÍČKAŘENÍ od stolu !! Nevím kolik traktoristů používá při sečení luk a pastvin traktorové plašiče. Známé už z dob socialismu. Je to věcí farmářů a majitelů !! Stejně jako by v současné době měli jednat i majitelé cyklostezek a stromořadí u nich se nalézajících. Většina třešnovek má ovoce zralé a čekající na sklizen. Cenová konkurence supermarketům ,českým ovocem může být pro majitele zajímavá v cenové relaci 50-60 Kč/kg !! Nepotřebujete dotace když vám zboží zraje na stromech .
Odpovědět
va

vaber

16.6.2023 08:46
jak to v přírodě chodí? kolik % mláďat obvykle přežije,
nedávno jsem viděl malého kolouška, bez srnky z nějakého důvodu ho opustila, bylo to v místě kam chodí mnoho lidí se svými psy,samozřejmě volně pobíhajícími,
jak dlouho asi přežije
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

16.6.2023 09:45
Jako staromilec rád užívám původní názvy... je to obora..sice trochu jiná, ale obora. Já osobně bych nechtěl mít oboru, sad, hospodářství atd na cizím pozemku. I na obci, kraji a ve státě se mohou vyměnit lidé a problémy narostou do závratných výšek. Do toho ještě naše zákony a úřady co jdou Vám naproti viz stavební řízení ani stát nedokáže včas vše projednat na své stavby.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.6.2023 21:30 Reaguje na Jaroslav Vozáb
V oboře se za cenu devastace území produkuje maso a paroží, cílem rezervace je pestrá mozaika vhodná pro ohrožené motýly a opylovače. Proto se „Milovice“ nazývají rezervací a ne oborou.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.6.2023 11:20
Ono zřejmě po přivazování na Šumavě, požáru v českém Švýcarsku, akcích lepičů atd. už zelené PíáR, není až tak noubl.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

16.6.2023 21:59
Jediný úředník má moc blokovat zřízení napajedla a jeho nadřízený poslal na kontrolu člověka, na kterého si organizace stěžovala. Jede v tom také?

Bez vody pastevní rezervace udržované velkými kopytníky nemohou fungovat. Zejména velcí tuři musejí pít každý den desítky litrů vody, jinak se jim zhroutí bachorový ekosystém, nejsou schopni trávit spasenou rostlinnou biomasu, a brzy nato umírají...
Daného úředníka odvést doprostřed Sahary, nechat bez pomoci, nechť se napojí vlastní arogance...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.6.2023 22:03 Reaguje na Majka Kletečková
1*
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.6.2023 22:15 Reaguje na Majka Kletečková
https://www.databazeknih.cz/knihy/naschvalnicci-284866

Jsou všude. Kdo nezažil, neuvěří.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist