https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-vysocina-zpracoval-plan-pro-zvladani-sucha-aplikace-bude-na-krajskem-webu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kraj Vysočina zpracoval plán pro zvládání sucha, aplikace bude na krajském webu

9.1.2023 00:25 | JIHLAVA (ČTK)
Dalešická přehrada ze skal ostrova Kozlov.
Dalešická přehrada ze skal ostrova Kozlov.
Foto | Frettie / Wikimedia Commons
Kraj Vysočina loni dokončil plán pro zvládání sucha. Má podobu webové aplikace, která je propojená s řadou databází a dalšími zdroji aktuálních informací například od podniků povodí. Formou barevného semaforu v mapě bude upozorňovat na stav sucha v jednotlivých částech kraje. Veřejná část plánu bude po schválení na příslušných ministerstvech přístupná na krajských webových stránkách. Vyplývá to ze zprávy na webu kraje. Zpracování plánu stálo přes dva miliony korun, náklady z větší části pokryjí dotace.
 

Povinnost zpracování plánu pro sucho podle kraje vyplývá z vodního zákona, jeho vytvoření na Vysočině trvalo déle než rok. Ke schválení na ministerstvo životního prostředí a ministerstvo zemědělství hejtmanství plán odeslalo koncem letoška.

Kromě možnosti upozornění na stav sucha obsahuje nový krajský plán například informace o aktuálním stavu významných zdrojů vody a jejích uživatelích, o opatřeních ke snížení dopadu sucha, řešení nouzového zásobování vodou i postupy pro případ vyhlášení krizového stavu.

Aplikace bude podle hejtmana Vítězslava Schreka (ODS a STO) přínosem také pro konkrétní obce. "Bude zde možné i sledovat, jaká opatření obec přijala u podobných problémů v minulosti a jaký to mělo efekt," uvedl. Kromě údajů povinných ze zákona má totiž vysočinský plán nepovinnou část vytvořenou na základě údajů od téměř tří stovek obcí o dopadech sucha na zásobování obyvatel pitnou vodou, i ta se bude průběžně doplňovat a aktualizovat.

Obce podle kraje nejsou povinné informovat nadřízené vodoprávní úřady o opatřeních, která v souvislosti se suchem přijímají. Tyto informace jsou ale pro kraj důležité jak při rozhodování o opatřeních v období sucha, tak při dlouhodobém plánování, které se týká například dalšího propojování vodárenských soustav Vysočiny a Jihomoravského kraje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

9.1.2023 09:37
plán na zvládnutí sucha by měl být nosným programem pro všechny činnosti, řízení NP, ekologických opatření, rozvoje stavebnictví a průmyslu, lesnictví a zemědělství. Bez dobrého hospodaření s vodou řeky a studny vyschnou, nebude fungovat ani zemědělství ani průmysl. Základem je lesní hospodářství, protože jen lesy svojí biotickou pumpu udrží klima. Této myšlence je nutno přizpůsobit všechny ekologické programy, zda, i když mají správnou podstatu, nepůsobí proti zalesnění, proti zadržování vody. Důležité je jakékoli zadržování vody, nesnižování hladiny podzemní vody (i když lesy ji výrazně odčerpávají, bez lesa ale není jiná alternativa jak klima udržet). Zadržování vody je náročný program, oproti jiným ekologickým opatřením se na něj věnuje málo peněz a málo pozornosti. Je třeba se dívat do budoucnosti, ne na to co bylo před 100 lety, za dalších 100 let bude klima úplně jiné, příroda úplně jiná, její potřeby jiné (týká se to i NP). Nestačí, aby tyto programy dodržovala jen ČR, musí to být celoevropská opatření.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist