https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-vyzval-firmu-k-doplneni-dokumentace-k-procesu-eia-u-spalovny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kraj vyzval firmu k doplnění dokumentace k procesu EIA u spalovny

20.1.2021 01:29 | VSETÍN (ČTK)
Krajský úřad požaduje například dopracovat návrhy opatření k vyloučení nebo alespoň zmírnění negativních vlivů na obecně nebo zvláště chráněné části přírody. Požaduje také doplnit hodnocení vlivu zamýšleného záměru na Chráněnou krajinnou oblast Beskydy.
Krajský úřad požaduje například dopracovat návrhy opatření k vyloučení nebo alespoň zmírnění negativních vlivů na obecně nebo zvláště chráněné části přírody. Požaduje také doplnit hodnocení vlivu zamýšleného záměru na Chráněnou krajinnou oblast Beskydy.
Foto | Matej Šiculiak / Ekolist.cz
Krajský úřad Zlínského kraje vyzval společnost Zásobování teplem Vsetín (ZTV) k doplnění dokumentace k posouzení vlivů záměru spalovny komunálního odpadu na životní prostředí EIA, sdělila mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková. Přestože ZTV již dříve odstoupilo od plánů vybudovat ve vsetínské části Ohrada zařízení pro energetické využití odpadu (ZEVO), chce dokončit proces posouzení vlivů záměru na životní prostředí EIA.
 

Firma to zdůvodnila tím, že v případě úspěšného ukončení procesu by její mateřská společnost MVV Energie CZ mohla získat garanci pro případné další obdobné investiční záměry v jiných městech.

Krajský úřad požaduje například dopracovat návrhy opatření k vyloučení nebo alespoň zmírnění negativních vlivů na obecně nebo zvláště chráněné části přírody. Požaduje také doplnit hodnocení vlivu zamýšleného záměru na Chráněnou krajinnou oblast Beskydy.

"Město Vsetín je účastníkem řízení, proto jsme tuto informaci od krajského úřadu obdrželi a byla dle zákona vyvěšena na úřední desce. Za vedení města musím opět konstatovat, že platí rozhodnutí rady a zastupitelstva, která jasně deklarují, že ZEVO na Ohradě odmítáme," uvedl starosta Vsetína Jiří Růžička (KDU-ČSL).

Proti výstavbě spalovny byla ve Vsetíně část veřejnosti, proti záměru vznikla i petice. Před více než rokem zamítli stavbu i zastupitelé města. Starosta tehdy uvedl, že spalovna může mít nezanedbatelná ekologická rizika a její výstavba na Ohradě nedaleko centra města je nevhodná.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

20.1.2021 05:30
Tak to by mě, milí Vsetíňáci, zajímalo, co budete dělat se zbytkovým plastovým odpadem. Tak investujte do termického rozkladu, zpět na původní suroviny.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.1.2021 06:40
V článku je jedna nepravda - "...chce dokončit proces posouzení vlivů záměru na životní prostředí EIA.Firma to zdůvodnila tím, že v případě úspěšného ukončení procesu by její mateřská společnost MVV Energie CZ mohla získat garanci pro případné další obdobné investiční záměry v jiných městech."

To zase někomu věší na nos bulíky :-)
EIA vydaná například pro Vsetín je absolutně nepoužitelná v Chebu nebo Hodoníně. EIA neprokazuje žádné technické parametry, ale zabývá se otázkou dopadů spalování na konkrétní lokalitu z hlediska ŽP.

Jediné vysvětlení je to, že má určitou časovou platnost a v návaznosti na bruselské instrukce - tepelné využití odpadů - ve vazbě na nedávno provedenou změnu zákona o odpadech bude opět pod nějakou záminkou vrácena ve Vsetíně do hry.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

20.1.2021 07:03
"Starosta tehdy uvedl, že spalovna může mít nezanedbatelná ekologická rizika a její výstavba na Ohradě nedaleko centra města je nevhodná"

Takže o kilometr vedle už je vhodná???

Co to na nás pan starosta zkouší??

ZEVO je zlo, kterému je třeba se bránit... nestaví se z žádného jiného důvodu než kvůli penězům.... a že je v tom hodně peněz je vidět na tom, jak moc se některé firmy snaží vnutit takové prasárny obyvatelům různých měst a obcí nejen v ČR...

Vsetínsko i celá velká oblast Beskyd je těžce zkoušena znečišťováním jak vzduchu, tak vody (viz Bečva) i dalšími způsoby....

JE TŘEBA ZAČÍT TUTO OBLAST ZBAVOVAT ZNEČIŠTĚNÍ A POŠKOZOVÁNÍ ŽP I ZDRAVÍ OBYVATEL A NE PŘIDÁVAT DALŠÍ!!!!!!!!!!!!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.1.2021 08:26 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Již Jan Neruda ve svém slavném fejetonu "Kam s ním ?" evokoval , že problematika odpadů bude závažným problémem.
Asi se neshodneme, ale termická likvidace odpadů,spalovna, je efektivním a účinným prostředkem likvidace odpadů.
Co nám na tom tak vadí ? Pokud emise spalovny jsou pod limity danými vyhláškou , kde je problém? Mohu vás ujistit, že nejhoršími znečišťovateli ovzduší jsou lokální topidla - neregulované staré kotle a toxické zplodiny vzniklé díky nedokonalému spálení třeba i mokrého dřeva. Ty však nikomu nevadí.
Úplně nejlepší cestou byl "nevznik" odpadů, ale k tomu se přistupuje zcela laxně a nezodpovědně. Pamatuji doby,kdy se do obchodů nosili síťovky a nápoje byly pouze ve skle. Proč ne. Ale to by se slavné EU muselo chtít došlápnout na byznys s plasty. Děje se to? Neděje, neboť i v Bruselu peníze nesmrdí.
Démonizace spaloven u veřejnosti ze strany některých osob postrádá jakýkoli racionální obsah a doslova hraje na city.
A tak raději posíláme odpad do Afriky a Asie, kde ho spálí na otevřeném prostranství a zahrabou do země. To je skutečně pokrok !
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

20.1.2021 08:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Víte proč se s odpady v ČR zachází laxně a proč se toto téma odsouvá do nekonečna? No právě kvůli spalovnám a skládkařům.... v tomto oboru se totiž točí takové enormní množství peněz, že si taková lobbistická skupina koupí téměř kohokoliv, včetně politiků samozřejmě... ti k tomuto mají své přirozené předpoklady...

Je třeba zbavit se tohoto začarovaného kruhu a donutit politiky, aby začali reálně makat na řešení otázek životního prostředí... a téma odpadů se tohoto týká opravdu zásadně. Minimalizace vzniku odpadu, maximalizace recyklace a dále neškodlivého využití odpadu a až pokud není žádná jiná možnost, tak využití s minimalizovanou škodlivostí.... v ČR se ale okatě začalo z opačné strany...

Spalovny odpadu (ZEVO) vůbec nic neřeší... jen zdánlivě redukují odpad o 1/2 až 2/3 s tím, že něco z původního odpadu jde do ovzduší, a pak to všechno dýcháme, jíme, pijeme, atd.(spad), a ten zbytek (toxický popílek hrající všemi barvami periodické tabulky prvků) se potom pokoutně využívá například ke zpevňování podloží pod novými dálnicemi atd. s tím, že zde hrozí reálné riziko ohrožení zdrojů vody a i během této stavby odnos popílku odvátím do ovzduší a širokého okolí.

Taková je realita.....

Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

20.1.2021 08:49 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Světové společnosti se vymklo kontrole veškeré ovlivňování životního prostředí a podnikavci se smrtí vybudovali opravdu propracovanou strukturu destrukce tohoto světa. Většina lidí planety vůbec netuší jak špinavou hru s nimi poškozovatelé ŽP hrají.... a toto je potřeba změnit....

Žádná menší výzva před dalšími generacemi nestojí..... bohužel....
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.1.2021 09:46 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tak se ukažte s morálkou.
Rozhodněte zda odpady vozit do Afriky nebo je termicky využít. Jinou volbu nemáte ,žádné třetí cesty.
Můžete vybrat pouze A) nebo B)

Co vyberete ?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

20.1.2021 11:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ale notak... vždy je cesta... limity jsou jen v lidském mozku...

Toto téma zbytečně zplošťujete.. ZEVO je prehistorická technologie.

Depolymerizace plastů a podobné technologie jsou dnes na vzestupu a jejímu zavedení OPĚT BRÁNÍ NAŠI "SKVĚLÍ" VLÁDNOUCÍ, ZKORUMPOVANÍ POLITICI..... proč jsem napsal v komentáři výše...

Jako příklad třeba toto:

https://www.lbgmoravia.cz/technologie/zpracovani-odpadu/depolymerizace-plastu-p53/
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.1.2021 11:44 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Protože jsem se depolymerizací věnoval mohu vám říct, že tudy cesta nevede.
A pokud ano ,tak mi ukažte jedinou provozní jednotku, která má dlouhodobě potvrzenou ekonomiku a splňuje další podmínky.

Nelekejte se, řešením existuje . Jmenuje se plazmová likvidace odpadů, ale má to jeden háček. Nebude návratná pokud se skládkovné nedostane na 2500Kč/t.

A to zase nepřipustí skládkařská lobby zaháčkovaná na nejvyšších místech.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

27.1.2021 13:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Realita je taková, že se dnes kříží zájmy skládkařů se spalovnickou lobby a tyto dvě skupiny se přetahují o business... a občanům jsou tyto dva způsoby předkládány jako jediné možné.... celé téma je ale mnohem rozsáhlejší a řešení různorodé...

Je to o ničem, když se na ekolistu vedou diskuse typu černá/bílá... svět není černobílý....

Ale tak když vás to všechny baví... prosím...
Odpovědět
li

20.1.2021 20:31 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Doporučuji kouknout se na Youtube na dokument o nové spalovně ve Švýcarsku.Ano i ta krásná zelená země spaluje jako divá a je to ten nejlepší způsob likvidace netříditelného a nebezpečného odpadu.Nebo jak to chcete řešit?Pořád jen tlachání,ale rada žádná.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.1.2021 09:22 Reaguje na
Ten pán nikdy nic neřeší, ale pouze vše kritizuje.
Jeho příspěvky ve všem vidí spiknutí a podvod.
V podstatě velmi negativně naladěná osobnost
a nemá význam na něho reagovat.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

27.1.2021 13:48 Reaguje na
Já jsem nikdy neřekl, že by neměla existovat žádná spalovna... naopak jsem poukazoval na to, že v ojedinělých případech je to zatím nevyhnutelné, ale jedna věc je spalovat, protože už není žádná možnost co jinak dělat a druhá jak to probíhá v ČR... jestli detailněji sledujete dění v ČR, tak víte o čem mluvím a jestli ne, tak Vám k chápání toho co tu probíhá nepomůže nic vysvětlovat.




Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.1.2021 15:46
Odpůrci spaloven, by se měli jet podívat do Vídně ! Tam mají spalovnu hnedle uprostřed města - ušetří na dopravě odpadu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.1.2021 17:50 Reaguje na smějící se bestie
Nejen Vídeň. Zbytek vyspělého světa jde právě touto cestou,
neboť to má i nemalý energetický efekt. Dnešní spalovny už
nejsou ty staré čadící "kotelny", ale moderní automatizované
provozy s minimálními dopady na životní prostředí. Bohužel
skládkaři o konkurenci nestojí a není jak oblbnout ekology,
že spalovny jsou pomalu horší jak skládky. I po maximální
recyklaci zbude směsný odpad bez dalšího využití a ten se
bude zase skládkovat. No a recyklace je o využití recyklátu
k dalšímu použití. Čína ho už nechce a co s ním? Jako surovina
je recyklát neekonomický a nekvalitní materiál. Zájem je o
něho téměř nulový. Výrobky z nekvalitního recyklátu mají
mizernou kvalitu a ty z toho kvalitního nehoráznou cenu.
Nejlepší recyklací je odpad nevytvářet a nebo takový, co
je přírodě blízký a neškodný. Kritici spaloven kritizují,
ale neřeší vznik odpadu a ani jeho účinnou likvidaci.
Jsou to obyčejní potížisté !
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

27.1.2021 13:54 Reaguje na Břetislav Machaček
Proč lžeš Břetislave?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist