https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krajsky-urad-zrusil-kvuli-pochybenim-zakaz-vstupu-do-lesu-v-jablonci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krajský úřad zrušil kvůli pochybením zákaz vstupu do lesů v Jablonci

9.1.2023 15:15 | JABLONEC NAD NISOU (ČTK)
Krajský úřad v Liberci zrušil kvůli pochybením zákaz vstupu do lesů v oblasti Prosečského hřebene a Srnčího dolu, který na začátku prosince vyhlásil magistrát v Jablonci nad Nisou. Důvodem uzavírky byl zvýšený odlov přemnožených divokých prasat, která obtěžovala obyvatele okrajových částí města. Důvodem zrušení nařízení byla formální pochybení jako chybějící podpis, nedodržení lhůt i nedostatečné vypořádání námitek, informoval mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.
 

Magistrát rozhodnutí krajského úřadu respektuje, noční uzavírky proto v pátek 13. ledna v 06:00 skončí a ani celodenní uzavírka plánovaná od pátečních 18:00 do 06:00 v pondělí 16. ledna se neuskuteční. Odlov přemnožené černé zvěře, kvůli kterému město uzavírky nařídilo, ale bude pokračovat. "Proto je třeba, aby veřejnost byla nanejvýš obezřetná. V aktivním režimu zůstane i odchytová klec, zákaz vstupu do ulice Za Plynárnou, kde se klec nachází, i nadále platí. Nové opatření zatím vydávat nebudeme," řekla ČTK v reakci na rozhodnutí mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Na divoká prasata naráželi loni na podzim téměř denně obyvatelé hlavně v jablonecké části Horní Proseč, kde jsou panelové domy jen pár metrů od lesa. Pozemky tam byly rozryté, lidé se báli venčit psy, děti se podle místních bály jít ráno na autobus. "Problém je veliký, stavíme domy čím dál blíž lesům, velký problém bylo, že ta prasata si tam vlastně lidé natáhli sami. V okolí Horní Proseče docházelo k vysypávání bioodpadu do lesa, lidé se přiznali, že chodili krmit srnky," řekl vedoucí oddělení krizového řízení magistrátu Vratislav Pavlín.

I proto se magistrát rozhodl využít opatření, které se osvědčilo už v roce 2021. Tehdy se díky nočnímu zákazu vstupu do lesů v oblasti Srnčího dolu od srpna do konce října podařilo v honitbě za sezonu odlovit 84 prasat, téměř dvakrát víc než za předcházející loveckou sezonu.

Magistrát vyhlásil od 1. prosince do konce února zákaz vstupu do lesů na Prosečském hřebeni a v Srnčím dole od 18:00 do 06:00 následujícího dne. Omezení vstupu mělo podle primátora Miloše Veleho (ODS) zajistit zvěři klid a umožnit bezpečný odlov. "K lovu černé zvěře se používá velice výkonné střelivo s dráhou letu kolem pěti kilometrů a se smrtícím účinkem po celé dráze letu," zdůraznil. V plánu byly také tři celodenní uzavírky. Lidé ale podle primátora opatření nerespektovali, o Vánocích se tak nepodařilo odlovit jediné zvíře.

Krajský úřad teď zákaz vstupu do lesů s platností od pátku zrušil a v odůvodnění kromě jiného uvedl, že považuje za velmi nešťastné, jsou-li stanovena opatření, u kterých je zcela zjevné, že budou masivně porušována. Podle úředníků v opatření chybí podklady, kterými by město své rozhodnutí zakázat vstup do lesů odůvodnilo. Kromě jiného upozorňuje na rozpor mezi vyjmenovanými parcelami, kterých se uzavírka dotýká, a zveřejněnou mapou, upozorňuje také na chybějící informace o celodenních uzavírkách.

Magistrát podle mluvčí Fričové sice teď do konce března, kdy končí myslivecký rok, neplánuje nové opatření spojené se zákazem vstupu do lesa. Nevyloučila ale, že k němu město znovu přistoupí během roku. Víc se chce radnice soustředit i na to, aby lidé ke svým domům prasata nelákaly. "Horní Proseč tak byla jednou z prvních, kde byly ve městě rozmístěné nádoby na bioodpad," dodala mluvčí radnice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Hu

Hunter

9.1.2023 18:25
Bezva, jen tak dál.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.1.2023 10:19 Reaguje na Hunter
?
Odpovědět
Hu

Hunter

10.1.2023 11:12 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Je potřeba to myslivcům zkomplikovat.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.1.2023 09:26 Reaguje na Hunter
Přesně a pak si na ně stěžovat, že černou neloví.
Vsadím se, že stěžovateli byli ochranáři, kteří se
snaží dokázat, že na vině jsou myslivci a nikoliv ti, kteří vám těsně před výstřelem vyruší zvěř a
vysedávání na posedu bylo k ničemu. Navíc pak ti
pejskaři se svými miláčky na volno šmejdícími po
lese a leckdy i kolem krmelců a újedišť. Tyto
magory miluji ze všeho nejvíc hlavně na jaře, jak
jejich miláčci nahánějí a vyštěkávají mláďata.
Jsou to titíž lidé, kteří fandí vlkům a ostatním predátorům. Pro ně je zvěř méněcennými tvory a je
ji třeba vyhubit, aby nebylo potřeba myslivců.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

10.1.2023 11:30
Myslím, že takové omezení návštěvnosti příměstských lesů je objektivně dost invazivní zásah do svobody pohybu obyvatel. V tomto případě byl i účelově zdůvodněn. Pokud by to mělo mít naději na úspěch tak jedině s masivní (= drahou) vysvětlující kampaní a následně i kontrolou (případně postihy). Dokud lidé nepochopí proč je to důležité, podobné zákazy nebudou respektovat. Navíc z hlediska lovu lze jistě lovit i tak aby nebyl nikdo ohrožen. Pokud střílím z vhodné pozice na posedu nebo i ze šoulání na obeznanou zvěř je riziko pro běžné návštěvníky lesa téměř nulové. Samozřejmě pokud střílim na cokoliv co se mihne na noktovizoru bez obeznání (což zákon i zdravý rozum zakazuje) nebo pálím na zvěř na horizontu (!!!) není v bezpečí nic a nikdo... A důvod "neplašení" zvěře... Pokud ty louky prasata rozryla za "běžného provozu" a chodí se krmit na komposty za domy nebude jim asi vadit ani běžec s čelovkou na blízké cestě.
Odpovědět
Hu

Hunter

10.1.2023 11:47 Reaguje na Dalibor Motl
Tak hlavně že v tom máte jasno.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.1.2023 12:50 Reaguje na Dalibor Motl
vtipné na tom je, že ti samí obyvatelé, které tak úzkostlivě hájíte si stěžují na rozryté parky a to, že se bojí jít večer a v noci ven.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

10.1.2023 14:00 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Já úzkostlivě nikoho nehájím. Nijak jsem se v té věci neangažoval. Nejsem Jablonečák. Bydlím pár km za kopcem a do těch lesů, kterých se to týkalo, spíš nechodím. Snažil jsem se vysvětlit, proč to opatření někteří lidé nerespektovali a také proč si myslím, že bylo příliš "invazivní". Za mě díky za každé zastřelené prase ale ta forma zákazu nebyla funkční ani šťastná. Je to můj názor a dost se podobá tomu jak to posoudil krajský úřad, ke kterému se asi nějaký jablonecký aktivista odvolal.
Odpovědět
Hu

Hunter

10.1.2023 14:26 Reaguje na Dalibor Motl
Vy budete velkej chytrolín. Kolik už jste ulovil kusů černé zveře a kolikrát jste si vystřelil z kulovnice?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist