https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvoty-na-domaci-potraviny-chtelo-zavest-i-rumunsko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvóty na domácí potraviny chtělo zavést i Rumunsko

12.4.2021 01:25 | PRAHA (ČTK)
Domácí výrobce zemědělských produktů a potravin chrání také Slovensko. Ilustrační foto
Domácí výrobce zemědělských produktů a potravin chrání také Slovensko. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Novela zákona o potravinách se vrací do Sněmovny. Podle původní sněmovní verze mělo od roku 2022 být v obchodech 55 procent českých produktů a tento poměr by následně rostl. Tento návrh Senát v polovině března odmítl. Již loni také vyvolal kritiku nadnárodních potravinářských firem, podle kterých jsou v rozporu s pravidly jednotného vnitřního trhu EU. Podle sdružení schválení zákona může vést k žalobám u Evropského soudu. Výhrady rovněž již dříve vyjádřilo podle Hospodářských novin osm zemí EU prostřednictvím dopisu předsedovi sněmovního zemědělského výboru Jaroslavu Faltýnkovi(ANO).
 

Zákon zvyšující podíl domácích potravin v obchodech schválil v červnu 2016 také rumunský parlament. Zákon nařizoval supermarketům, aby 51 procent u nich prodávaného masa, ovoce, vajec a zeleniny tvořily rumunské produkty. Kvůli hrozbě u Soudního dvora EU svou 51procentní kvótu na domácí potraviny v obchodech Rumunsko nakonec zrušilo.

U Soudního dvora EU se v roce 2019 kvůli opatřením, které znevýhodňují potraviny z dovozu, ocitlo Maďarsko. Evropská komise napadla zákon, podle kterého musí maloobchodníci uplatňovat stejné ziskové rozpětí u zemědělských a potravinářských produktů bez ohledu na zemi jejich původu. Tím je podle EK porušeno právo EU o volném pohybu zboží, neboť to odrazuje od prodeje dovážených produktů ve prospěch domácích produktů. Maďarsko zákonem také podle EK narušuje volnou tvorbu prodejních cen zemědělských produktů a nezajišťuje spravedlivou hospodářskou soutěž. Zákon podle EK brání tomu, aby někteří dovozci a maloobchodní prodejci dováženého zboží nabízeli pro spotřebitele atraktivnější maloobchodní ceny.

Domácí výrobce zemědělských produktů a potravin chrání také Slovensko, kde prodejce potravin a zemědělských výrobků musí podle zákona pod hrozbou pokuty do půl milionu eur (12,9 milionu korun) při reklamě, například na letácích, zajistit, aby nejméně polovina propagovaných potravin a zemědělských výrobků byla vyrobena na Slovensku. V roce 2019 se tímto nařízení začala zabývat EK. Bývalý prezident Andrej Kiska sice upozornil, že opatření je v rozporu s právem EU, protože omezuje propagaci výrobků z jiných členských zemí unie, sněmovna ale veto hlavy státu přehlasovala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

12.4.2021 10:15
Už jsme se dostali do tak hlubokého propadu, že i Rumunsko je pro nás inspirací a vzorem. Děkujeme soudruhům z ANO a zásadně volíme NE.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

12.4.2021 15:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Nelžete, bývali jsme soběstační,stačí umět číst ve statistikách ČSÚ od roku 1989. Od toho roku začala mizet soběstačnost. A nešermujte banány, ananasy, ty se dovážely vždycky. Chili papričky tady řečtí imigranti (Řekové a Makedonci) pěstovali už v roce 1956 za oknem, či na balkoně, nebo ve skleníku, jako dnes hroznová rajčata.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.4.2021 14:56
A pokud podobný nesmysl omezující konkurenci a poškozující zákazníka zavedou všude, tak nic nevyvezeme.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

12.4.2021 15:31 Reaguje na Richard Vacek
To bude dobře, všechno zůstane v ČR, bude převažovat nabídka nad poptávkou a ceny půjdou dolů, jak nám vykládal (a lhal) o neviditelné ruce trhu po listopadu Klaus st.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.4.2021 17:07 Reaguje na Jiří Daneš
A vaše rodina je soběstačná, nebo ne a něco si opatřujete od jiných?
Odpovědět
JK

Jaroslav Kořínek

12.4.2021 15:29
To už Rumuni zažili za Ceausesca.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

12.4.2021 15:34 Reaguje na Jaroslav Kořínek
No a? Byli soběstační v tom, co tam rostlo a pěstovalo se k jídlu. tak jako my. A neměli sračky ze španělských okurků hnojených fekáliemi, tak jak měli před pár rokama Němci, ještě se ten případ dá najít na netu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.4.2021 20:54 Reaguje na Jiří Daneš
A deti v nemeckych skolach mely salmonelozu ze zamrazenych jahod z Ciny. Vetsi sobestacnost je vetsi bezpecnost, vyvazet by se na volny trh mohly prebytky vyrob.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist