https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-jmeli-pokaci-ve-frydku-mistku-dve-desitky-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli jmelí pokácí ve Frýdku-Místku dvě desítky stromů

11.9.2019 00:16 | FRÝDEK-MÍSTEK (ČTK)
Státní podnik Povodí Odry do konce září vykácí dvě desítky stromů podél cyklostezky kolem řeky Ostravice ve Frýdku-Místku. Stromy napadlo jmelí. / Ilustrační foto
Státní podnik Povodí Odry do konce září vykácí dvě desítky stromů podél cyklostezky kolem řeky Ostravice ve Frýdku-Místku. Stromy napadlo jmelí. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Hans / Pixabay
Státní podnik Povodí Odry do konce září vykácí dvě desítky stromů podél cyklostezky kolem řeky Ostravice ve Frýdku-Místku. Stromy napadlo jmelí a jsou ve velmi špatném stavu, řekla včera mluvčí magistrátu Jana Matějíková. V Moravskoslezském kraji je výskyt jmelí nejvyšší v zemi, dřeviny jsou napadeny na téměř 70 procentech území.
 

Stromy budou pokáceny v blízkosti areálu Sokolík a dětského hřiště v Sadech Bedřicha Smetany. "Důvodem je špatný zdravotní stav stromů, které usychají a ohrožují bezpečnost osob. Vykáceno bude devatenáct stromů, převážně lip srdčitých a javorů klenů," uvedla Matějíková. Podle ní stromy ke kácení byly vytipovány na základě posudku, který pro Povodí Odry vypracovala specializovaná arboristická firma.

Některá města v kraji investují ročně až desetitisíce korun do likvidace jmelí. Parazitickou rostlinu, kterou rozšiřují zejména ptáci, se v regionu nedaří zastavit a podobně jako u kůrovce se hovoří o kalamitním stavu. Kraj v červnu navrhl změnu zákona, kterou chce bojovat proti jmelí a dalším škůdcům na dřevinách.

Kraj požaduje, aby vlastníkům dřevin bylo možné ze zákona nařídit zásah proti těmto škůdcům. Majitelé pozemků s napadenými stromy nebo keři by museli respektovat pokyny k ošetření napadené dřeviny.

"Kácení není vítanou činností, nicméně bezpečnost osob je prioritou. Nutno také podotknout, že Povodí Odry udělalo pro ochranu stromů, co mohlo. V minulých letech byly ořezány, aby se zlepšil jejich zdravotní stav. Vitalita stromů už byla ale natolik snížena, že začaly postupně odumírat," uvedla Matějíková.

Vykácené stromy ale nebudou nahrazeny novými. Na protipovodňové hrázi to totiž podle mluvčí není možné. "Dlouhodobě se snažíme navyšovat počty stromů ve městě. Každoročně jich vysazujeme stovky. Hledat pro ně vhodná místa je ale čím dál složitější, musíme se držet legislativy a nevysazovat je v blízkosti vedení inženýrských či kabelových sítí. Povodí Odry novou výsadbu neprovede, protože mu to legislativa nedovoluje. Nicméně my se budeme snažit najít v parku u řeky na městských pozemcích vhodná místa pro výsadbu nových stromů tak, aby časem nahradily jak společenské, tak i ekologické funkce těch pokácených," uvedl primátor Michal Pobucký (ČSSD).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist