https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-privalu-snehu-by-lide-meli-byt-podle-lesniku-opatrni-v-lesich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli přívalu sněhu by lidé měli být podle lesníků opatrní v lesích

5.12.2023 10:40 | PELHŘIMOV (ČTK)
Během procházky lesem nebo na běžkách je nutná zvýšená opatrnost. Tím spíš při výletu například na sněžnicích, skialpinismu a dalších aktivitách ve volném terénu.
Během procházky lesem nebo na běžkách je nutná zvýšená opatrnost. Tím spíš při výletu například na sněžnicích, skialpinismu a dalších aktivitách ve volném terénu.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere
Kvůli přívalu sněhu v posledních dnech by lidé měli být opatrní při pohybu v lesích a měli by se řídit pokyny lesníků. Například na Vysočině je zatím sníh spíš prachový a stromy ani souše po kůrovcové kalamitě tolik nezatěžuje. To se ale může měnit podle toho, jaké bude dál počasí. Mokrý sníh je mnohem těžší, sdělil Jiří Svoboda, předseda Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL).
 

"V žádném případě nechceme veřejnost znepokojovat. Je ale zřejmé, že během procházky lesem nebo na běžkách je nutná zvýšená opatrnost. Tím spíš při výletu například na sněžnicích, skialpinismu a dalších aktivitách ve volném terénu," uvedl Svoboda. Podotkl, že na konci minulého týdne hodně sněžilo v celé republice. Na jihu Čech napadlo místy až 60 centimetrů sněhu.

"Zatím nezavíráme žádné oblasti a ani to nemáme v plánu, nicméně je na místě lidi upozornit, aby dbali pokynů lesníků. Pokud dáme někam výstražné upozornění nebo pásku, tak rozhodně víme proč," uvedl Josef Forst, jednatel společnosti Domažlické městské lesy. Doplnil, že lesníci znají svěřený úsek lesa nejlépe a umí riziko správně vyhodnotit.

Veřejnost podle zkušenosti lesníků často na jejich výstrahy a pokyny nedbá, i když je to povinnost daná zákonem. "Lesní zákon mimo jiné stanovuje, že každý je povinen přizpůsobit své jednání stavu přírodního prostředí v lese a zvýšenému nebezpečí, které je se vstupem do lesa spojeno," upozornilo sdružení.

Možnost využívat soukromé lesy k rekreaci není podle Svobody běžná všude v Evropě. "Vítáme v lese každého, kdo se v něm umí chovat a respektuje, že každý les někomu patří," uvedl. Návštěvnost lesů v celé republice podle sdružení dlouhodobě stoupá. Podle zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství za minulý rok chodí do lesa alespoň jednou měsíčně 64 procent lidí.

SVOL má okolo 720 přímých členů. Obhospodařují 550 000 hektarů lesa, což je 21 procent výměry všech lesů v republice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

6.12.2023 12:04
Dbejte pokynu lesníku a vyhněte se zimním lesum.Někdy jde o samotný život.Pašoval jsem za první republiky z Německa na českou stranu Šumavy cukerín a při jednom přechodu kdy jsem si vymknul kotník a málem v šumavských lesích tragický zahynul.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist