https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-chteji-vedet-co-maji-delat-s-nebezpecnymi-boubinskymi-sousemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR chtějí vědět, co mají dělat s nebezpečnými boubínskými soušemi

9.3.2022 14:57 | VIMPERK (Ekolist.cz)
Pohled z rozhledny Libín na Boubín
Pohled z rozhledny Libín na Boubín
Foto | Richenza / Wikimedia Commons
V jádře boubínské rezervace jsou asi tři stovky kůrovcových souší. Lesy ČR upozorňují, že mohou nečekaně dopadnout na frekventovanou turistickou cestu a naučnou stezku lemující tuto bezzásahovou zónu. Kvůli blížícímu se začátku turistické sezóny proto Lesy ČR dnes požádaly Správu národního parku Šumava jako zástupce ochrany přírody v této chráněné krajinné oblasti o návrh řešení.
 

Lesy ČR jako správci Boubínského pralesa chtějí zajistit bezpečný průchod lesem. Jádro Boubínského pralesa je však v bezzásahovém režimu, což znamená, že se tam neprovádějí žádné lesnické činnosti.

Kolem plotu rezervace vede turistická naučná stezka.
Kolem plotu rezervace vede turistická naučná stezka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR

V minulých letech se ale v jádru pralesa rozšířil kůrovec, po kterém zbyly stovky souší, které jsou náchylnější k vývratům a zlomení.

Kolem plotu rezervace vede turistická naučná stezka, po níž projdou v sezóně stovky návštěvníků denně. Rizikový je zejména úsek na modré turistické trase od Boubínského jezírka k rozcestníku Knížecí cesta.

„Nastalá situace pro Správu NP Šumava není nová. S představiteli společností Lesy ČR, Lesní závod Boubín problematiku nebezpečných souší podél turistických tras v Národní přírodní rezervaci Boubínský prales diskutujeme již od loňského roku,“ reagoval na dotaz Ekolistu Jan Dvořík z Národního parku Šumava.

„Proto jsme se ještě před podáním oficiální žádosti o stanovisko k této problematice, která dorazilo na Správu NP Šumava dnes, domluvili se zástupci společnosti Lesy ČR na osobním jednání, které by mělo proběhnout nejpozději příští týden,“ doplnil mluvčí parku.

Boubínský prales tvoří kromě jádra i ostatní porosty, které na rezervaci navazují a v nichž se po dohodě se správou parku už lesnicky hospodaří.

Například podél Lukenské cesty je asi 60 dalších souší. „Chceme vyhovět požadavkům ochrany přírody a zároveň včas udělat všechno pro bezpečnost. Od správců chráněné krajinné oblasti tedy čekáme vyjádření, jak postupovat. Krajní variantou je rizikové cesty dlouhodobě uzavřít a počkat na samovolný pád souší, což bychom ale neradi,“ dodal Groda.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

9.3.2022 19:28
Je to jednoduché, zrovna jsme to řešili v obci. Prostě ty souše zkrátíte. A stezku přeložíte dál od bezzásahové zóny.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

9.3.2022 19:31
Je to jednoduché, zrovna jsme to řešili v obci. Prostě ty souše zkrátíte. A stezku přeložíte dál od bezzásahové zóny.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.3.2022 06:27
tahle logika je typické, když něco překáží, tak se to odstraní ale jestli to není tím, že souše nemůžou být nebezpečný z predikce toho, že jen stojí na stejném místě a přirozeně se chovají, cizí element tam vnáší Homo sapiens a to, že se snaží poroučet souším aby se složili, jen proto, že Homo sapiens leze v podstatě všude. A co takhle omezit opruzování Homo sapiens?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.3.2022 09:23
Kladu si otázku, kam tato společnost došla. Právně odpovědný správce se
ptá právně neodpovědného, co má dělat se soušemi hrozícími úrazem, či smrtí. Až se tak stane, bude se ptát soudce koho? No přece vlastníka,
proč nekonal! Pokud bude konat a nezodpovědný ho zažaluje, tak bude
soud zkoumat, zda vlastník konal správně. To už není vláda práva,
ale právní paskvil, kdy se zodpovědný stává obětí nezodpovědného .
Naše generace jsou ochranáři realisté žijící v přírodě a chápající
její cykly zrodu a zmaru i s tím, že škodám se předchází a nikoliv,
že se jim kráčí vstříc. Ony ty souše spadnou tak i tak a stejně
přijdou chlapi s pilou a stezku od padlin uvolní. Jen to nebude
trvat dva dny, ale 60 x po každém pádu takové souše. 60 x tam
bude ryčet pila a to i v době hnízdění a výchovy mláďat. Ví to
ti ochranáři, že lépe rušit živé tvory dva dny nyní, než 60 x
v době, kdy potřebují klid ? Asi ne a nebo jim nejde o ty tvory,
ale radost dělat někomu problémy a lpět na banalitách jakými
je 60 souší v lese s tisíci souší.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

10.3.2022 19:57
To je tedy panoptikum. To je problém do 20 - 30 metrů ty souše i pokácet nebo aspoň zkrátit, když v hloubi toho lesa mimo stezku jsou odhadem kilometry bezzásahové oblasti? Jako by ten kousek rozlohy kolem stezky měl něco změnit.
Nebo druhá možnost, zaplatit právníkům a nechat vypracovat dokument, kterým se majitel z důvodu přikázané bezzásahovosti lesa zříká odpovědnosti za úraz nebo smrt způsobenou pádem souše na člověka. Každému turistovi, co tam na stezku vejde, dát lejstro podepsat a hotovo. Majitel bude v pohodě a zelení budou taky spokojení, bezzásahovost bude zachována. Že přitom občas nějaký turista pod spadlou souší zařve, tak co na tom, lidí je přece na světě víc než stromů.
A zabij bobra, zachráníš strom.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist