https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-obnovily-vodni-nadrz-lipinka-na-benesovsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR obnovily vodní nádrž Lipinka na Benešovsku

12.12.2021 01:08 | LOKET (ČTK)
Foto před realizací (únor 2021) a po realizaci (podzim 2021).
Foto před realizací (únor 2021) a po realizaci (podzim 2021).
Zdroj | Lesy ČR
Lesy ČR obnovily za 2,5 milionu korun vodní nádrž Lipinka nedaleko Lokte na Benešovsku. Po úpravách zadržuje splaveniny i vodu v krajině a prospívá vodomilným rostlinám i živočichům. Součástí obnovy bylo i vybudování hráze i bezpečnostního přelivu, informovala ČTK mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.
 

Rekonstrukce začala v únoru, kolaudace byla v listopadu. Lipinka nyní podle Jouklové zachytí splaveniny ještě předtím, než by se dostaly do vodárenské nádrže Švihov, která slouží jako zdroj pitné vody. Zároveň zadrží vodu v krajině a zlepší podmínky vodních a mokřadních rostlin a živočichů. V zatopené mělké části mají pásmo úkrytů.

"Po odtěžení sedimentu z retenčního prostoru bylo třeba vybudovat zemní hráz i bezpečnostní přeliv opevněný kameny. Nový je i betonový požerák, který slouží k manipulaci s vodou. Obnovená přednádrž do budoucna omezí zanášení Lipinky," uvedl náměstek oblastního ředitele Lesů ČR Pavel Převor. Na ploše 0,4 hektaru je tak nyní podle něj možné zadržet až 4100 metrů krychlových vody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

12.12.2021 06:25
Takových míst je po lesích mnoho. V našem regionu jsou v lesích protržené hráze několika rybníků už z doby před 2.sv. válkou. Celé plochy zarostlé stromy, nyní v těžební velikosti, tak možná časem k obnově dojde.
Odpovědět
Pe

Petr

12.12.2021 08:28 Reaguje na smějící se bestie
To jsou pozůstatky rybníkářství, které se v Čechách hodně rozšířilo v 15.-18. století. Tehdy bylo výrazně chladněji a celoročně hodně deštivo (Malá doba ledová). Využila se tím podmáčená místa, ryby byly skvělý zisk i jídlo v chudé době menší úrody na polích (vánoční kapr je tradice právě z této doby), a vesnice to trochu chránilo před vodou.
Ty hráze jsou úmyslně přerušené. Obnovit tyto rybníky bohužel většinou nejde, přestože pro krajinu, přírodu i pro lidi by to bylo vynikající a velice přínosné. Problém je v tom, že vesnice pod nimi dnes velmi narostly a nakynuly, i ty potůčky tekoucí z těch dávných rybníků jsou často zatrubněné, takže rybníky nad vesnicemi už být nemohou, případná voda už nemá kudy téct.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.12.2021 09:14 Reaguje na Petr
Mnohde ano, tady to bylo při povodních.
Je mnoho míst kde lze zbudovat jednoduchý rybníček/kačák na potoce i kaskádovitě. Stačí do 1ha.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.12.2021 09:23 Reaguje na smějící se bestie
https://www.vracimevodulesu.cz/zahajili-jsme-program/
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.12.2021 11:20 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ty rybníčky jsou potřebné i mimo les.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.12.2021 15:09 Reaguje na smějící se bestie
ono jde spíš o to, že se budují i jinde...a že to není ojedinělá záležitost
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

13.12.2021 09:08
Nepotřebujeme VN, potřebujeme nápravu krajiny.... místo, aby se zabránilo erozi a odnášení sedimentů nápravou jiných totálně nezodpovědných zásahů do krajiny, tak se raději budují umělá a technicky pojatá zařízení na zachytávání splavenin.... místo, aby se zachytávala voda přímo tím, že budeme mít lesy a ne plantáže, že napravíme prasárny na naší krajině již spáchané, místo, aby se řešil problém, tak se udělá zbytečná a často i pro ŽP negativní VN a pak se pánové z LČR ještě tváří jako spasitelé.... státní instituce jakou je například LČR, by potřebovali opravdu hloubkovou proměnu myšlení a přístupu....

Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.12.2021 09:24 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Myslíte? Dle mého zde člověk umně nahrazuje bobry ("vodní inženýry") bez rizika poškození okolních porostů. Já těmto akcím tleskám, vodu v krajině potřebujeme jako sůl.
Odpovědět
va

vaber

13.12.2021 10:57 Reaguje na Karel Zvářal
znám potok kde se objevili bobři ,jak nechápu ,nikdy tam nebyli,
ale už jich všichni začínají mít plné zuby ,likvidují stromy a hráze na potoku způsobují ,že voda se rozlévá do okolních luk
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

13.12.2021 15:00 Reaguje na Karel Zvářal
Tím vážně chcete říct, že bobr poškozuje ŽP a člověk jeho stav stými stavbami zlepšuje? Pokud ano, tak asi nemá smysl to víc komentovat....
Odpovědět
LB

Lukas B.

13.12.2021 13:11
teda jenom poznámka - tady není primárním úkolem nějaké zadržování vody v krajině, ale ochrana vodního zdroje pro řádově půldruha milionu lidí před zanášením naplaveninama (vodárenská nádrž není rybník, který se tu a tam vypustí a odbahní). to aby se v tom okolí nádrže, kde se z důvodu ochrany vodního zdroje nedá dělat skoro nic, dalo dělat aspoň něco - tj. zemědělčit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist